Cumhurbaşkanı Erdoğan imzaladı: Urfa’nın ilçesiyle ilgili flaş karar!

Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre, Eyyübiye’ye bağlı Karaali Mahallesinde bulunan Karaali Kaya Mezarları birinci derece sit alanı ilan edildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan imzaladı: Urfa’nın ilçesiyle ilgili flaş karar!

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kültür ve Turizm Bakanlığınca, Şanlıurfa’nın Eyyübiye ilçesinde Karaali Mahallesinde bulunan Karaali Kaya Mezarları’nın “birinci derece arkeolojik sitalanı” olarak tesciline ilişkin ilan karar  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlandı.

Kararda şu ifadelere yer verildi:

"Şanlıurfa ili, Eyyübiye ilçesi, Karaali Mahallesi, tapulama harici alanda tespiti yapılan ve altlarında mezar olabileceği değerlendirilen taş yığınlarının bulunduğu alanın tescilinin değerlendirilmesine ilişkin Şanlıurfa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü uzmanlarının 23.02.2024 tarih ve 2561242 sayılı raporu, Şanlıurfa İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün 08.02.2024 tarih ve 13163652 sayılı, Maden ve Petrol Işleri Genel Müdürlüğünün 08.02.2024 tarih ve 2024066888 sayılı, Şanlıurfa Kadastro Müdürlüğünün 15.02.2024 tarih ve 11771874 sayılı, Eyyübiye Belediye Başkanlığı İmar ve Şehircilik Müdürlüğünün 15.02.2024 tarih ve 1264 sayılı, Şanlıurfa Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğünün 19.02.2024 tarih ve 8804516 sayılı, Şanlıurfa Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığının 20.02.2024 tarih ve 120730 sayılı, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanlığı İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığının 22.02.2024 tarih ve 244510 sayılı, kurum görüş yazıları, okundu. Konunun dosyası, fotoğraflar, 1/2000 ölçekli öneri sit alanı haritası, tescil fişi, bilgi ve belgeler incelendi. Yapılan görüşmeler sonunda;

Çevresinde benzer özelliklere sahip tescillenmiş örnekler bulunan Şanlıurfa ili, Eyyübiye ilçesi, Karaali Mahallesi, tapulama harici alandaki taş yığınlarının yer aldığı alanın 2863 sayılı Yasa kapsamında korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı özelliği gösterdiğinden ekli 1/2000 ölçekli koordinatlı haritada gösterildiği şekilde I. Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak tesciline, hazırlanan tescil fişinin uygun olduğuna,

Ekli haritada koordinatları belirtilen sit alanında kalan parsellerin Kadastro Müdürlüğünce sınırları belirlendikten sonra Tapu Müdürlüğüne iletilmesine, Tapu Müdürlüğünce belirlenen parsellerin tapu kütüğünün beyanlar hanesine tamamı sit alanında kalan parsellere "I. Derece Arkeolojik Sit Alanındadır" bir kısmı sit alanında kalan parsellere "Bir Kısmı I. Derece Arkeolojik Sit Alanındadır" şerhinin konulmasına,

Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu'nun 05.11.1999/658 sayılı ilke kararı doğrultusunda:

Karaali Kaya Mezarları I. Derece Arkeolojik Sit Alanları Koruma ve Kullanma Koşullarının: 1. Bilimsel çalışmalar dışında aynen korunacak bir sit alanıdır.

2. Kesinlikle hiçbir yapılaşmaya izin verilemez.

3. Resmi ve özel kuruluşlarca zorunlu durumlarda yapılacak alt yapı uygulamaları, müze müdürlüğünün ve varsa kazı başkanının görüşü alınarak Kurulumuzca değerlendirilir.

4. Yeni ağaç dikilemez, mevcut ağaçlardan ürün alınabilir. Sınırlı mevsimlik tarımsal faaliyetlere

devam edilebilir.

5. Tas, toprak, kum vb. alınmasına, kireç, taş, tuğla, mermer, kum, maden vb. ocakların açılmasına, toprak, cüruf, çöp, sanayi atığı ve benzeri malzeme dökülmesine izin verilemez.

6. Parsellere ilişkin tevhit ve ifraz işlemleri, taşınmaz kültür varlıklarının mahiyetine tesir etmeyecek şekilde Kurulumuzdan izin almak koşuluyla yapılabilir.

şeklinde altı madde olarak belirlenmesine karar verildi."

Cumhurbaşkanı Erdoğan imzaladı: Urfa’nın ilçesiyle ilgili flaş karar!

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.