İlk kez yapılacak: Sanatçılar, yıldızlar ve ustalar Şanlıurfa'da buluşacak! 9 günde 300’den fazla etkinlik

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Türkiye'nin uluslararası marka değerine katkıda bulunmak üzere düzenlenen Türkiye Kültür Yolu Festivali'nin ikinci durağı Şanlıurfa olacak. Şehir, 25 Mayıs-2 Haziran tarihleri arasında konserler, sergiler, söyleşiler ve her yaşa uygun etkinliklerle renklenecek. Festival süresince yaklaşık 40 ayrı noktada 300’den fazla etkinlik halkla buluşacak. Şanlıurfa, 12 bin yıllık geçmişiyle insanlık tarihinin ilk izlerini taşımasıyla da festivale ev sahipliği yapacak.

İlk kez yapılacak: Sanatçılar, yıldızlar ve ustalar Şanlıurfa'da buluşacak! 9 günde 300’den fazla etkinlik

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ŞANLIURFA- Türkiye Kültür Yolu Festivali, coşkusunu Adana'nın ardından Şanlıurfa'da sürdürüyor. 25 Mayıs-2 Haziran tarihleri arasında tam 9 gün boyunca Şanlıurfa, renkli etkinliklere ev sahipliği yapacak. Festival süresince Şanlıurfa'nın tarihi ve kültürel zenginliği eşsiz bir deneyim sunacak.

Bu yıl ilk kez Türkiye Kültür Yolu Festivali rotasına dahil olan Şanlıurfa, 25 Mayıs-2 Haziran tarihleri arasında konserler, sergiler, söyleşiler ve her yaşa uygun etkinliklerle renklenecek. 9 gün boyunca yaklaşık 40 ayrı noktada 300’den fazla etkinlik halkla buluşacak. 12 bin yıllık geçmişiyle insanlık tarihinin ilk izlerini taşıyan Şanlıurfa, festival süresince binlerce kişiyi ağırlayacak. 

Festival, 25 Mayıs’ta Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi önünde amatör ve profesyonel yüzlerce fotoğrafseverin katılacağı Fotomoraton ile başlayacak. Fotoğraf tutkunları festival süresince Şanlıurfa’nın en güzel fotoğraflarını çekecekler.

ÜNLÜ İSİMLERİN KONSERLERİ ŞANLIURFA’YI COŞTURACAK 

Şehrin dört bir yanında düzenlenecek konserlerde Şanlıurfalılardoyasıya eğlenecek. Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi Meydanı’nda kurulacak sahnede Semicenk, Merve Özbey, Berdan Mardini, Tuğba Yurt, Uğur Işılak, Yavuz Bingöl, Ferhat Göçer, Gökhan Tepe ve Sinan Akçıl, en sevilen şarkılarını seslendirecek. Topçu (Rabia) Meydanı, Mehmet Akif İnan Sahnesi, Harran Üniversitesi Amfi Tiyatrosu ve Açık Hava Tiyatrosu, Kızılkoyun Nekropolü, Vali Kemalettin Gazezoğlu Kültür Merkezi başta olmak üzere şehrin birçok noktasında da farklı müzik türlerinde konserler düzenlenecek. 

TÜRK SİNEMASININ YILDIZLARI ŞANLIURFA’DA

Festival süresince Türk sinemasının en önemli yıldızları da Şanlıurfalılar ile buluşacak. Hülya Koçyiğit, Türkan Şoray, Serdar Gökhan gibi birbirinden ünlü yıldızların yanı sıra ödüllü yönetmen Derviş Zaim, müzisyen oyuncu Suzan Kardeş düzenlenecek söyleşilerle hayranlarıyla bir araya gelecek. Geleceğin sinemacıları ve tiyatrocuları için de yönetmenlik, senaryo yazarları, tiyatro ve okuma atölyeleri düzenlenecek.

ŞEHRİN DÖRT BİR YANI SERGİ ALANI OLACAK

Uluslararası platformlarda büyük başarı elde eden Refik Anadol'un "Makine Halüsinasyonları: Mercan Rüyaları" veri heykeli Şanlıurfa Müzesi Fuaye Alanı’nda sergilenecek. Ayrıca, festivale özel olarak üretilen, festival rotasındaki şehirlerin ikonik yapıları ve Türkiye'nin tarih ve kültür zenginliğinin vurgulandığı, "Atatürk Kültür Yolunda" adlı eser, yapay zekâ algoritması kullanılarak Piazza AVM’de ziyaretçilerle buluşacak.  Eserde, festival rotasındaki 16 şehrin ikonik mimari yapıları, Türkiye'nin tarih ve kültür zenginliğinin önemli birer sembolü olarak sanatseverlerin beğenisine sunulacak. Atatürk'ün bu şehirlerde ziyaret ettiği önemli yapılar, yapay zekâ destekli dijital sanatla yeniden hayat bulacak. 

ALBAYRAK HAT KOLEKSİYONU’NDAN BESMELE-İ ŞERİF SERGİSİ

Tarihi eser kaçakçılığına karşı farkındalık oluşturmak amacıyla hazırlanan “Kaçış Yok” sergisi de Şanlıurfa Müzesi Geçici Sergi Salonu’nda sergilenecek. Göbeklitepe Yürüyüş Yolu’nda“Taştepeler Kazıları Fotoğraf Sergisi”, Mehmet Akif İnan Konferans ve Sergi Salonu’nda Manolis Metzaki’nin “Gördüklerim” adlı fotoğraf sergisi ile “Kentler ve Güzellikler” Fotoğraf Sergileri arkeolojinin merak uyandıran dünyasına yolculuk yaptıracak.Arkeoloji Müzesi’nde sergilenecek olan Albayrak Hat Koleksiyonu’ndan “Besmele-i Şerif” sergisi de kaçırılmaması gereken sergiler arasında yer alacak. 58 Meydanı ve Reji Kilisesi’nde de gerçekleştirilecek heykel yerleştirmeleri ve sergiler, sanatseverlerin ilgisine sunulacak.

FİLİSTİN MÜCADELESİNE SAYGI DURUŞU

Şanlıurfa Kültür Yolu Festivali kapsamında Filistin’in mücadelesine bir saygı duruşu olarak özel bir seçki sunulacak. Filistin davasına vurgu yapan karikatürleriyle dikkat çeken Naci El Ali’nin, özgürlük mücadelesinin sembollerinden biri haline gelen “Hanzala” karakterlerinden oluşan sergisi, Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi’nde görülebilecek. Rızvaniye Külliyesi’nde sergilenecek olan “Osmanlı’dan Günümüze Miras: Mescid-i Aksa” sergisi de Mescid-i Aksa’nın Türkler’e emanet edildiğini anımsatacak. Şair Nabi Kültür Merkezi’nde ise “Filistin Mücadelesi-İnsanlığın Evrensel Yıkımı” sergisinin yanı sıra“Kudus’ün Işıkları”, “Büyük Gelen Palto” filmleri gösterilecek. Ayrıca Filistin direniş sinemasıyla ilgili söyleşiler düzenlenecek.

RABİA MEYDANI’NDA SOHBET BULUŞMALARI

Şanlıurfa Kültür Yolu Festivali kapsamında Rabia Meydanı’nda da sohbet toplantıları düzenlenecek. İlahiyatçı-yazarlar Prof. Dr. Nihat Hatipoğlu, Prof. Dr. Mustafa Karataş, yazarlar Saliha Erdim, Ayçin Kantoğlu gibi birbirinden önemli isimler Şanlıurfalılar ile bir araya gelecek.

GELENEKSEL VE ÇAĞDAŞ SANAT BİR ARADA

Festival süresince Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi’nde“Yaşayan Mirasın Ustaları” başlığıyla gerçekleştirilecek atölyelerde geleneksel el sanatları çalışmaları sergilenerek, farkındalık oluşturulacak.Devlet Tiyatroları ile Devlet Opera ve Balesi’ninsezon boyunca kapalı gişe sahnelenen oyunları ve performansları da festival kapsamında Şanlıurfalılar ile buluşturulacak.

ÇOCUKLAR İÇİN DE FESTİVAL

Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi Arkeopark’ta dokuz gün boyunca içinde birbirinden renkli aktivitelerin, atölye çalışmalarının, sahne gösterilerinin, tiyatroların, oyun alanlarının ve daha birçok etkinliğin yer aldığı “Çocuk Köyü” kurulacak. Çocukların ekranlardan tanıdığı çizgi film karakterlerinin sahne gösterileri, panayır çadırları, tematik oyun alanları, müzik, drama, dans, bale ve resim gibi sanat eğitimlerinin yapıldığı aktivite çadırları festival boyunca çocuk köylerinde olacak. 

Türkiye Sinema ve Audiovisuel Kültür Vakfı (TÜRSAK) işbirliğiyle de festival boyunca en sevilen çocuk filmleri minik izleyiciler ile buluşacak.

İNSANLIK TARİHİNİN İZİNDE

Etkinlik merkezlerinin yanı sıra Şanlıurfa’nın kültürel değerlerinin de görünür kılınacağı festival süresince kentin insanlık tarihindeki önemine de özellikle vurgu yapılacak.

Göbeklitepe’de birçok etkinlik düzenlenirken, gençler, çocuklar ve dezavantajlı bireylerin müzeler ile arkeolojik alanları ziyaret etmesi sağlanacak.

Ayrıca festivalin ilk günü olan 25 Mayıs’ta“Neolitik İnsanın İzinde 12000 Yıllık Hikaye, Sefertepe’den Karahantepe’ye  Taş Tepeler Yürüyüşü” düzenlenecek. Sefertepe’den Karahantepe’ye kadar olan 30 kilometrelik parkurda Neolitik döneme ait 12 kazı alanından geçilecek.Neolitik insanların izlerinin bulunduğu yol, yeni bir turizm rotası olarak sunulacak.

 

İlk kez yapılacak: Sanatçılar, yıldızlar ve ustalar Şanlıurfa'da buluşacak! 9 günde 300’den fazla etkinlik

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.