Şanlıurfa’da çiftçiler isyan etti! DSİ önünde oturma eylemi

Suruç’ta çiftçiler sulama sorunlarına karşı DSİ önünde oturma eylemi yaptı. Suruç Dikili Mahalle Muhtarı Hüseyin Gündoğdu, yaşanan mağduriyetlerin çözülmemesi durumunda Ankara’daki yetkililerle de girişimlerde bulunacaklarını belirtti. Çiftçiler, Tarım Bakanlığı’na dilekçe sunarak sulama ücretlerinin yüksek olduğunu, kanal yollarının bozuk olduğunu ve basınç yetersizliğinin sorun yarattığını vurguladı.

Şanlıurfa’da çiftçiler isyan etti! DSİ önünde oturma eylemi

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 SURUÇ- Suruç Ziraat Odası Başkanlığı ile Suruç Ovası ve Tarımsal Sulama Yardımlaşma Geliştirme Derneği Başkanlığı, çiftçilerin yaşadığı sorunlar ve mağduriyetleri dile getirmek amacıyla Şanlıurfa Devlet Su İşleri (DSİ) önünde oturma eylemi gerçekleştirdi. 

Eylemde, Suruç Dikili Mahalle Muhtarı Hüseyin Gündoğdu tarafından yapılan basın açıklamasıyla çiftçilerin talepleri ve sorunları kamuoyuna duyuruldu.

Gündoğdu, Suruç Ovası’ndaki sulama ile ilgili yaşanan sorunların çözülmesi gerektiğini belirterek, “Çiftçilerimizin yaşadığı bu sorunların çözümü için adımlar atılmazsa, Ankara’daki Devlet Su Genel Müdürlüğü veya Tarım Bakanlığı yetkilileriyle de gerekli girişimlerde bulunacağız” dedi.

ÇİFTÇİLERDEN TARIM BAKANLIĞI’NA DİLEKÇE

Suruç çiftçileri, sorunlarını dile getiren bir dilekçe ile Tarım ve Orman Bakanlığı’na seslendi. 

Dilekçede, çiftçilerin yaşadığı başlıca sorunlar şu şekilde sıralandı:

“1. Sulama Ücretleri: Bu yıl yeterli yağışlar nedeniyle %90 oranında arpa ve mercimek ürünleri hiç sulanmadığı halde, sulama borcu istenmektedir. Sulama yapılmayan tarlalardan su parası alınmaması talep edilmektedir. Ayrıca, buğdayların yarısından fazlası sulanamamıştır.

2. Fahiş Ücretler: Sulama dönüm ücretlerinin çok yüksek olduğu ve bu ücretlerde indirim yapılması gerektiği belirtilmiştir.

3. Bozuk Kanal Yolları: Tarlalara giden kanal yollarının bozuk olması nedeniyle çiftçilerin tarlalarına ulaşamadıkları ve bu yolların acilen yapılması gerektiği vurgulanmıştır.

4. İcralık Durumlar: Sulama birliğinin, çiftçilere su borçları konusunda bilgilendirme yapmadan, avukatlar aracılığıyla icra işlemi başlattığı ve bu durumun çiftçileri mağdur ettiği ifade edilmiştir.

5. Düşük Basınç Sorunu: Birçok yerde yaşanan basınç yetersizliği nedeniyle çiftçilerin sulama işlemini düzgün yapamadıkları belirtilmiştir.

6. Taşkın Suları: Fazladan ve kontrolsüz şekilde akıp gelen suların diğer çiftçilerin tarlalarına zarar verdiği ve bu durumun önlenmesi gerektiği ifade edilmiştir.

7. Su Rotasyonu İstemiyoruz: Önümüzdeki günlerde su rotasyonu uygulanmasının istenmediği belirtilmiştir.

8. Sulama Birliği’nin Konumu: Gündaş Sulama Birliği’nin önceki yerinde, Suruç ilçe merkezinde bulunurken, şu an 12 km uzaklıktaki bir tarlaya taşındığı ve tekrar ilçe merkezine getirilmesi gerektiği vurgulanmıştır."

Suruç Dikili Mahallesi Muhtarı Hüseyin Gündoğdu, çiftçilerin mağduriyetlerinin giderilmesi ve bu taleplerin yerine getirilmesi konusunda ısrarcı olduklarını belirtti.

Şanlıurfa’da çiftçiler isyan etti! DSİ önünde oturma eylemi

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.