Profesör Şahinalp duyurdu, İpekyol gündeme taşıdı! Doğa harikası bazalt sütunlar koruma altına alındı

Siverek ilçesinde yol çalışmaları sırasında keşfedilen ve doğada nadir görülen bazalt sütunlarının korunması adına yapılan değerlendirmeler olumlu sonuçlandı. Harran Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Sait Şahinalp’in girişimleri ve Gazete İpekyol’un etkili haberinin ardından, Çevre İl Müdürlüğü harekete geçti. Yol genişletme çalışmaları durdurularak, bazalt sütunlarının korunması için gerekli önlemler alındı.

Profesör Şahinalp duyurdu, İpekyol gündeme taşıdı!  Doğa harikası bazalt sütunlar koruma altına alındı

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Siverek-Kâhta karayolunun 31. kilometresinde ortaya çıkan geometrik şekilli bazalt sütunlarını ilk inceleyen Prof. Dr. Şahinalp, bu oluşumların volkanik faaliyetler sonucu milyonlarca yıl önce oluştuğunu ve dünya genelinde ender görülen yapılar olduğunu tespit etti.

Prof. Dr. Sait Şahinalp, nadir jeolojik yapıların turizm açısından büyük bir potansiyele sahip olduğunu belirterek, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü'ne acilen koruma altına alınması için başvuruda bulundu.

 İPEKYOL GÜNDEME TAŞIDI

Gazete İpekyol’un da konuyu gündeme taşımasıyla, Siverek’teki bu bazalt sütunları, Türkiye’nin dört bir yanından ilgi görmeye başladı. Prof. Dr. Şahinalp’in girişimleri ve Gazete İpekyol’un etkili haberinin ardından, Çevre İl Müdürlüğü derhal harekete geçti.

Yol genişletme çalışmaları durdurularak, bazalt sütunlarının korunması için gerekli önlemler alındı. Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak, Harran Üniversitesi’nin bilimsel katkılarıyla tespit edilen bu doğal mirasın korunması için gereken adımların atıldığını belirtti. 

Vali Şıldak, “Bu olağanüstü bazalt sütunlarının korunması için gerekli tüm önlemler alınmıştır. Alanın doğal sit alanı olarak tescil edilmesi ve bu bölgenin turizm potansiyelini artıracak projelerin geliştirilmesi için çalışmalar başlatılmıştır” diye konuştu. 

Bazalt sütunlarının, Karacadağ Volkanizması’nın ürünü olarak, 2 ila 15 milyon yıl arasında bir yaş aralığına sahip olabileceğini belirten Prof. Dr. Şahinalp, bu yapının jeoturizm açısından büyük bir çekim merkezi olabileceğini vurguladı. Sütunların, benzerlerine kıyasla büyük çaplı geometrik şekilleriyle dikkat çektiğini ifade eden Şahinalp, bu eşsiz doğal mirasın korunmasının Siverek ve Şanlıurfa’nın tanıtımına önemli katkılar sağlayacağını belirtti.

Profesör Şahinalp duyurdu, İpekyol gündeme taşıdı! Doğa harikası bazalt sütunlar koruma altına alındı

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.