Balıklıgöl Devlet Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Bahar Gülbeyaz, glokom hakkında önemli bilgiler paylaştı. Gözdeki aköz sıvısının drenajındaki bozulma veya üretiminin artması sonucu ortaya çıkan bu hastalık, özellikle 40 yaş üstü bireylerde daha sık görülüyor. Glokom, erken teşhis edilmediği takdirde görme kaybına yol açabiliyor.
BELİRTİSİZ İLERLEYEBİLİR
“Belirtisiz ilerleyebilir” diyen Gülbeyaz, şunları kaydetti:
“Glokom, açık açılı ve kapalı açılı olmak üzere iki tipe ayrılır. Açık açılı glokom, en yaygın tür olup genellikle belirti vermez. Bu nedenle hastalar, görme bulanıklığı veya ağrı hissetmeden uzun süre farkına varmayabilir. Görme alanı yavaşça daralarak ilerler, ancak merkezi görüş korunur, bu da teşhisinin geç yapılmasına neden olabilir. Kapalı açılı glokom ise daha nadir olup ani göz içi basıncı artışıyla şiddetli göz ağrısı, bulanık görme, göz kızarıklığı, baş ağrısı, bulantı ve kusma gibi belirtilere yol açar.”
ERKEN TESPİT HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR
Glokom, görme sinirinde geri dönüşü olmayan hasarlara yol açabilen sinsi bir hastalıktır. Bu yüzden erken teşhis büyük bir önem taşır. Dr. Gülbeyaz, 40 yaş üstü bireylerin yılda en az bir kez göz muayenesinden geçmesi gerektiğini vurguladı. Gülbeyaz ayrıca yenidoğan bebeklerde de 1. ve 6. aylarda göz muayenesi yapılması öneriliyor.
Kaynak: KAMU BÜLTENİ
0 Yorum