reklam alanı

e-Devlet'ten yeni hizmet! Resmi Gazete'de yayımlandı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Türkiye'nin coğrafi bilgi sistemlerinde büyük bir yenilik başlatıyor. Afet ve acil durumlarda kritik coğrafi verilerin hızla paylaşılmasını sağlayacak olan "Ulusal Coğrafi Bilgi Platformu"nu e-Devlet üzerinden vatandaşlara sunuldu.

e-Devlet'ten yeni hizmet! Resmi Gazete'de yayımlandı

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın yeni düzenlemesi, Türkiye’nin coğrafi bilgi sistemlerine dair büyük bir yeniliğe imza atıyor. 

2024-2030 dönemi için belirlenen eylem planı, kaliteli ve güncel coğrafi bilgi akışını tüm sektörlere sağlayacak. Bu strateji, afet yönetimi ve yerel yönetimlerin etkinliğini artırarak coğrafi bilgi sistemleri endüstrisinin gelişimine katkı sağlayacak. Karar Resmi Gazete'de yayınlandı. 

 “VERİLER DETAYLANDIRILACAK”

Ulusal Coğrafi Bilgi Platformu, e-Devlet Kapısı üzerinden 66 milyon kullanıcıya ulaşmayı hedefliyor. Platform, 630 coğrafi katman içeren geniş bir veri tabanına sahip olacak. Bu katmanlar, coğrafi veri görüntüleme, metaveri yönetimi, coğrafi veri talepleri ve paylaşımları gibi kapsamlı hizmetler sunacak. Ek olarak coğrafi veri sözlüğü sayesinde vatandaşlar ve kamu kurumları, veri standartlarını daha iyi anlayacak ve etkin şekilde kullanacak. Bu uygulama ile coğrafi veriler güvenilir bir şekilde paylaşılacak ve kamu hizmetlerinin etkinliği artırılacak.

Afet ve acil durumlarda veri paylaşımının hızlanması için coğrafi katmanlar eklenecek ve veriler detaylandırılacak. Bu sayede, acil durumlarda ihtiyaç duyulan verilere hızlı erişim sağlanacak ve kriz anlarında daha etkili müdahale yapılacak.

Bakanlık, coğrafi bilgi sistemlerinin kullanımını sadece kamu ve yerel yönetimler ile sınırlı tutmayacak. Özel sektör ve üniversiteler de bu verileri kullanabilecek. Yapay zeka ve makine öğrenimi gibi ileri teknoloji uygulamalarıyla coğrafi bilgi akışlarının dönüştürülmesi desteklenecek. Uydu görüntüleri ve hava fotoğrafları ile arşiv altyapıları oluşturulacak. TÜRKSAT iş birliğiyle geliştirilen bu platform, uluslararası standartlara uygun olacak.

ULUSAL COĞRAFİ BİLGİ PLATFORMU NEDİR

Eylem planının diğer önemli bir amacı ise coğrafi verilerin doğruluğunu, tamlığını ve güncelliğini artırarak bu verilerin resmi işlemlerde kullanılabilirliğini sağlamaktır. Bu doğrultuda coğrafi veri üreticilerinin tamamını kapsayacak şekilde bir paylaşım matrisi oluşturulacak ve verilerin kaliteli kullanımı teşvik edilecek. Bunun yanı sıra, coğrafi bilgi sistemlerinin entegrasyonu için kamu kurumlarında ve yerel yönetimlerde CBS birimleri kurulacak. Bu birimler aracılığıyla coğrafi bilgi sistemlerinin uyumlaştırılması sağlanacak ve kamu personelinin CBS konusunda bilgi düzeyinin artırılması amacıyla eğitimler düzenlenecek. Bu kapsamda, yerel yönetimler ve kamu kurumları, coğrafi verileri daha verimli ve doğru bir şekilde kullanarak halkın ihtiyaçlarına daha hızlı ve etkili bir şekilde cevap verecekler.

 

e-Devlet'ten yeni hizmet! Resmi Gazete'de yayımlandı

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.