reklam alanı

AB'den Şanlıurfa'ya 13,5 milyon TL dev hibe: 2050'ye kadar iklim risk haritaları oluşturulacak

Avrupa Birliği tarafından finanse edilen CLIMAAX ve Pathways2Resilience projeleri kapsamında, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi'ne 356 bin euro hibe sağlanacak. Ayrıca, Büyükşehir Belediyesine teknik kapasite desteği sağlanacak. Bu proje ile birlikte, Şanlıurfa'nın 2050 yılına kadar olan iklim risk haritaları oluşturulacak. Aynı zamanda, bu risklere karşı alınacak tedbirler de belirlenecek.

AB'den Şanlıurfa'ya 13,5 milyon TL dev hibe: 2050'ye kadar iklim risk haritaları oluşturulacak

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, Avrupa Birliği tarafından finanse edilen ve iklim değişikliğiyle mücadeleye yönelik önemli adımlar atmayı hedefleyen CLIMAAX ve Pathways2Resilience projelerinin lansmanını gerçekleştirdi. 

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan program, İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığı tarafından hazırlanan ‘İklim Değişikliği’ konulu bir video ile devam etti. Ardından, İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanı Sercan Gelener, iklim değişikliğinin etkilerini en aza indirmek ve Şanlıurfa'nın geleceğini güvence altına almak adına atılan önemli adımları anlattı. 

ŞANLIURFA’NIN 2050 YILINA KADAR OLAN İKLİM RİSK HARİTALARI OLUŞTURULACAK

Avrupa Birliği tarafından finanse edilen CLIMAAX ve Pathways2Resilience projeleri kapsamında, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi'ne 356 bin euro (13 milyon 563 bin 254 TL)  hibe sağlanacak. Ayrıca, Büyükşehir Belediyesine teknik kapasite desteği sağlanacak. Bu proje ile birlikte, Şanlıurfa'nın 2050 yılına kadar olan iklim risk haritaları oluşturulacak. Aynı zamanda, bu risklere karşı alınacak tedbirler de belirlenecek.

Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Kasım Gülpınar, programda yaptığı konuşmada, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi olarak iklim değişikliği ile mücadelede gerçekleştirdikleri çalışmaları anlatarak, “Hep birlikte daha dirençli, sürdürülebilir ve yaşanabilir bir Şanlıurfa inşa edeceğiz” dedi.

Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığı tarafından kentteki özel bir otelde gerçekleştirilen programa, Başkan Mehmet Kasım Gülpınar’ın yanı sıra Harran Üniversitesi Rektörü Mehmet Tahir Güllüoğlu, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Nihat Karabiber, Şanlıurfa Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Hüseyin Aras, ŞUSKİ Genel Müdürü Emin İzol, STK temsilcileri, akademisyenler ve çok sayıda davetli katıldı.

BAŞKAN GÜLPINAR: İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN ETKİLERİ DAHA BELİRGİN HALE GELİYOR 

Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Kasım Gülpınar da, toplantıda yaptığı konuşmada, dünyada iklim değişikliğinin etkilerinin giderek daha belirgin hale geldiğine dikkat çekerek, Şanlıurfa’da da bu etkilerin kendini göstermeye başladığını söyledi. Gülpınar, “Son 50 yılda Şanlıurfa'da ortalama sıcaklık 1,5°C artarken, yağış oranı %20 azalmıştır. Buna rağmen, şehrimizdeki yağış miktarındaki azalmaya rağmen, iklim değişikliği nedeniyle taşkın ve sel olaylarında artış yaşanmaktadır. Mart 2023'te yaşadığımız sel felaketini hepimiz hatırlıyoruz” dedi.

“İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ, SU KAYNAKLARI VE TARIMSAL VERİMLİLİK ÜZERİNDE CİDDİ BASKILAR OLUŞTURUYOR” 

Şanlıurfa'nın tarımsal üretim açısından önemli bir şehir olduğunu vurgulayan Başkan Gülpınar, iklim değişikliğinin su kaynakları ve tarımsal verimlilik üzerinde ciddi baskılar oluşturduğunu belirtti. Bu bağlamda yerel yönetimlerin büyük sorumluluk taşıdığına dikkat çeken Gülpınar, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi olarak bu hedefleri hayata geçirmek için hem ulusal hem de uluslararası düzeyde birçok adım attıklarını kaydetti.

Gülpınar, 2024 yılı sonunda Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Meclisi’nde 2050 yılına kadar Karbon Nötr hedefinin onaylandığını belirtti. Ayrıca, Küresel Belediye Başkanları Sözleşmesi (GCoM) ile küresel ölçekte 2050 yılı için iklim nötr hedefi taahhüt ettiklerini ve bu hedef doğrultusunda çalışmalarını kararlılıkla sürdürdüklerini ifade etti.

“CLIMAAX VE PATHWAYS2RESİLİENCE PROJELERİ İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNE KARŞI ÖNEMLİ BİR ADIM” 

Başkan Gülpınar, CLIMAAX ve Pathways2Resilience projelerinin, Şanlıurfa'nın iklim değişikliğine karşı mücadelesinde önemli bir adım olduğunu belirtti. Avrupa Birliği tarafından desteklenen bu projelerle, şehrin iklim direncini artırmaya, sürdürülebilir altyapı çözümleri geliştirmeye ve halkı bu konuda bilinçlendirmeye yönelik somut adımlar atılacağını söyledi.

CLIMAAX projesiyle, şehrin iklim risklerinin daha iyi analiz edileceğini ve veri temelli çözümlerle geleceğe yönelik adaptasyon stratejilerinin geliştirileceğini belirten Gülpınar, Pathways2Resilience projesiyle de toplulukların ve kurumların iklim değişikliğine karşı daha dayanıklı hale gelmesi için gerekli eğitim ve farkındalık süreçlerinin hayata geçirileceğini ifade etti.

ORTAK ÇALIŞMA VE İŞBİRLİĞİ VURGUSU

Başkan Gülpınar, iklim değişikliği ile mücadelede başarıya ulaşmanın yalnızca yerel yönetimler, bakanlıklar, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları, özel sektör ve vatandaşların ortak çalışmasıyla mümkün olabileceğine dikkat çekti. Bu anlamda, düzenlenen paydaş katılım çalıştayının da sürece dahil olmayı sağlayarak, ortak akıl ile en doğru stratejileri belirlemelerine katkı sunacağına inandığını ifade etti.

Son olarak, Avrupa Birliği başta olmak üzere projelere katkı sunan tüm paydaşlara ve emeği geçen çalışma arkadaşlarına teşekkür eden Gülpınar, “Hep birlikte daha dirençli, daha sürdürülebilir ve daha yaşanabilir bir Şanlıurfa inşa edeceğimize inanıyorum” diyerek toplantının başarılı geçmesini diledi.

Daha sonra, Batı Balkanlar Türkiye Belediye Başkanları Proje Ta kım Lideri Daiva Matoniené, iklim değişikliğiyle ilgili yürütülen projeler ve sağlanan destekler hakkında bilgi verdi. 

Program, iklim değişikliğiyle mücadeleye yönelik gerçekleştirilen çalıştayla devam etti.

AB'den Şanlıurfa'ya 13,5 milyon TL dev hibe: 2050'ye kadar iklim risk haritaları oluşturulacak

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.