reklam alanı

Ramazan’a özel Şanlıurfa mutfağından iftar sofrasına 10 lezzet

Ramazan ayı, 1 Mart’ta başlayıp 29 Mart’ta sona ererken, iftar sofralarını rengarenk ve lezzet dolu geçirmek isteyenler için Şanlıurfa'nın meşhur yöresel yemeklerini derledik. 11 ayın sultanı Ramazan’ı, bu eşsiz tatlarla geçirmeye hazır mısınız? İşte Ramazan’a özel Şanlıurfa mutfağından iftar sofrasına 10 lezzet...

Ramazan’a özel Şanlıurfa mutfağından iftar sofrasına 10 lezzet

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Şanlıurfa mutfağının eşsiz lezzetleri her zaman ilgi odağı olmuştur. Geçmişten günümüze farklı milletlerden ve kültürlerden izler taşıyan Urfa mutfağı, sayısız lezzet barındırıyor.

Ramazan ayında "İftara ne yemek yapalım?" sorusunu soruyorsanız, işte size Şanlıurfa'nın en sevilen yerel yemeklerinden 10 tarifi...

TİRİT:

Malzemeler (5 Kişilik)

1 kg yağlı parça et, ½ kg yoğurt, 4 diş sarımsak

Hazırlanışı:

Küçük parçalar halinde doğranıp tencereye konulan etin üzerine su ilave edilerek iyice pişirildikten sonra tuzu ilave edilir ve pişen etler iyice didilir. Açık ekmek** küçük parçalara ayrılarak tabaklara konulup üzerine kepçeyle et ve tiridi dökülür. İsteyen, tabağına önceden hazırlanmış sarımsaklı yoğurt döker; arzu eden limon sıkar ve dövülmüş sarımsak ilave eder.

SİNİ TARAKLIĞI

1 kg taraklık et 2-3 kırmızı biber,2 adet domates, 1 adet büyük soğan, 1 baş sarımsak

1 çay bardağı sadeyağ, tuz ve baharat.

Hazırlanışı:

Etler parça parça tepsiye konulur. Domates, kırmızı biberle kuru soğan ve sarımsaklar ayıklanarak küçük küçük doğranır. Hepsi etin üstüne konularak, yağ, salça, tuz ve baharat ilave edilerek iyice yoğrulur. Üzerine bir bardak su ilave edilerek fırına gönderilir.

SOĞAN AŞI

Malzemeler:

3 kg arpacık soğan 1 kg yağsız parça et

3 yemek kaşığı sadeyağ

2 yemek kaşığı domates salçası 1 tatlı kaşığı karışık baharat

½ çay bardağı nar pekmezi Tuz

Hazırlanışı:

Kabukları ayıklanan soğan bir tencerede bir taşım kaynatılarak süzgece dökülür. Diğer taraftan et su ilavesiyle tencerede pişirilir, suyunu tamamen çekince konulan yağda pembeleştirilir. Et salça ilavesiyle de kavrulduktan* sonra su ilave edilerek kaynaması beklenir. Su kaynayınca soğanlar tencereye konulup üzerine baharatı atılarak pişirme bırakılır. Hafif sulu bırakılarak altını kapamaya yakın tuz ve nar pekmezi (nar ekşisi) ilave edilerek bir taşım kaynatılır. Ateşten servis tabağına alınıp pirinç pilavıyla yenilir.

KIYMALI EKMEK (LAHMACUN)

Malzemeler:

1 kg kuzu boşluğundan çekilmiş kıyma et

6 tane iri kuru soğan

Mevsiminde 4-5 tane kırmızı biber 

3 adet domates

3 yemek kaşığı salça

4-5 yemek kaşığı pul biber 

Baharat

Tuz

Hazırlanışı:

Kıyma et tepsiye konur. Kuru soğan, pul biber, domates, mevsiminde taze kırmızı biber çok ufak doğranarak ilave edilir. Üzerine salça, tuz ve kara biber, baharat eklenir, bir bardak da su koyarak iyice karıştırılıp fırına gönderilir, pişirtilir. Meraklıları içerisine cevizde doğrarlar. Maydanoz, nane, turp ve ayran eşliğinde; kışın limonla, yazları fırında közlenip soyulmuş patlıcanla birlikte yenilir.

ACIR DOLMASI

Malzemeler:

3 kg 'acır, 1 kg yağlı parça veya kıyma et 1 çorba kâsesi pirinç, 1 adet büyük boy soğan, 3 yemek kaşığı domates salçası 5-6 diş sarımsak, 4 yemek kaşığı pul biber 1 demet maydanoz, ½ demet nane, ½ çay bardağı sadeyağ, 2 adet orta boy domates, 1 tatlı kaşığı karışık baharat ve yeterince su

Hazırlanışı:

'Acırlar bol suyla yıkanıp tepeleri halka şeklinde 1 uz kesilir ve oyacakla oyulur. Keserken tadına bakmak gerekir çünkü acı çıkabilir. Bir tepsiye pirinç yıkanarak konulur. İnce, iki cm. uzunluğunda doğranan et, salça, pul biber, tuz baharat ince doğranmış soğan ve sarımsaklar ilave edilerek iyice karıştırılır; daha sonra maydanoz ve nane ilave edilip bir bardak su ve yağ konularak karıştırılmaya devam edilir. Bu şekilde hazırlanan harç, oyulmuş 'acırlara doldurulup ağızları ince dilinmiş domateslerle kapatılır ve birinin dibi diğerinin ağzını kapatmak suretiyle, sıra halinde genişçe bir tencereye dizildikten sonra üzerine dolma taşı ya da bir tabak kapatılır. Üzerini kaplayacak kadar suya bir tatlı kaşığı tuz karıştırılıp tencereye ilave edilir ve tencerenin ağzı kapatılarak ateşin üzerine bırakılır. Hafif ateşte, suyunu çekinceye kadar pişirildikten sonra ateşten alınıp sıcak olarak servis yapılır, cacık veya koruk salatasıyla yenilir.

YUMURTALI KÖFTE

Malzemeler:

6 çay bardağı köftelik bulgur, 1 su bardağı sadeyağ, 6 yumurta, 2 çay bardağı pul biber, 2 yemek kaşığı domates salçası , 1 adet büyük boy soğan, 1  tatlı  kaşığı tarçın , 1 demet yeşil soğan , 1 demet maydanoz, Mevsiminde 4 adet taze sarmısak  ve tuz.

Hazırlanışı:

Taze soğan, taze sarımsak ve maydanoz temizlenip yıkandıktan sonra ince ince kıyılıp bir   tabağa alınır, yeşillik* hazırlanır. Diğer taraftan yumurtalar derin bir kaba kırılıp üzerine az miktarda tuz ilave edilerek çırpılır. Yağ geniş bir tavaya boşaltılarak ateş üzerinde beklemeye alınır. Bulgur tepsinin bir kenarına konulur. Kuru soğan doğranıp tepsinin diğer yanına konur, üzerine, salça, pul biber tuz ve tarçın eklenerek iyice ezilir. Bulgurlar yavaş yavaş karışıma katılarak yoğrulmaya başlanır, kuruyunca azıcık su ilave edilir. Bulgurlar tamamen yumuşayıncaya kadar yoğrulur. Ateşin altı yakılarak yağ ısıtılmaya başlanır. Kızgın yağa yumurtalar dökülerek iki tarafı kızarıncaya kadar pişirilir. Köfte suyla biraz yumuşatılınca üzerine yeşillik dökülerek köftenin yoğrulmasına devam edilir. Pişirilen yumurtalar sıcak olarak ilave edilip karıştırılır, servis tabağına alınır. Yumurtalı köfte, ayran eşliğinde, has, nane, hardal, tere, pirpirim, yarpuz, kuzu kulağı, turp, salatalık, domates, ekşili veya turşu ile yenilir.

PEYNİRLİ EKMEK (ACILI)

Malzemeler:

1 kg taze Urfa peyniri, 1 demet maydanoz, 1 demet yeşil soğan, 2 yemek kaşığı pul biber, ½ çay bardağı sadeyağ ve tuz.

Hazırlanışı:

Taze tuzsuz peynir yıkanarak ufalanır ve tepsiye konulur. Soğan ve maydanoz ince kıyılarak üzerine katılır. Tuz ve iki yemek kaşığı kırmızı biber ve yağ ilave edilip iyice karıştırılarak fırına gönderilir.

KUZU İÇİ

Malzemeler:

1 kg yağsız kuzu eti, 4 su bardağı pirinç, 1 paket snober, 1 paket dolma üzümü, 1 su bardağı sadeyağ , karabiber, karışık baharat, haspir, tuz.

Hazırlanışı:

Yağsız kuzu eti tencereye konularak haşlanır. Etler pişince tencereden alınır. Tencerede kalan et suyuna 2 yemek kaşığı haspir atılıp rengini verinceye kadar kaynatılır. Tel süzgeçten süzülerek bir kâseye alınır. Genişçe bir tavaya yağ konularak çam fıstıkları pembeleşinceye kadar kızartılıp bir tabağa alınır. Pirinç tencereye dökülerek kavrulur. Tuz, üzüm, baharat ve haspiri et suyu ilave edilerek kısık ateşte pişrilir. Altını kapamadan çam fıstıkları ilave edilerek hafifçe karıştırılır. Ateşten alınan pilav dinlenmeye bırakılır. Servis tabağına konulan pilavın üzerine etler tuzlanıp küçük parçalara ayrılarak serilir.

MİFTAHİ TAS KEBABI

Malzemeler:

1 kg kuzu eti 200 gr kuyruk, ½ kg arpacık soğan, 1 çorba kaşığı tuz, 1 çay kaşığı karabiber, 1 çay bardağı su, özel salata için 2 demet maydanoz, 2 büyük kuru soğan, 1 fincan nar pekmezi

Hazırlanışı:

Kuşbaşı doğranan kuzu eti ve bütün kalacak şekilde soyulan arpacıksoğanlar, tuz ve karabiberle harmanlanıp tasa doldurulur. Tasın ağzı tabaka şeklinde kesilmiş kuyrukla kapatılır. İçi tuz ve karabiberli soğan ve etlerle doldurulmuş; ağzına kuyrukla kapak yapılmış olan tas, tepsiye ters çevrilerek kapatılır. Bir çay bardağı su ilave edildikten sonra dört saat kısık ateşte pişmeye bırakılır.

Diğer tarafta iki kuru soğan saçak şeklinde ve çok ince doğranır. Tuzla ovularak öldürülür daha sonra tuzu yıkanır. İki demet maydanoz çok küçük doğrandıktan sonra soğanla karıştırılıp büyük bir kaba konur. Bu soğan-maydanoz karışımının olduğu kap-solması için-, pişmekte olan tasın üzerine konur. Dört saatin sonunda maydanoz-soğan karışımına nar pekmezi eklenerek tasın çevresine dökülür. Servis tabaklarına alınan yemek beyaz pilavla yenilir.

CİĞER KAVURMASI

Malzemeler:

1 adet koyun ciğeri, 1 adet büyük boy soğan, 1,5 kaşık sadeyağ, 1 çay kaşığı tuz, 1 çay kaşığı karabiber, 1 kahve fincanı nar ekşisi, 4-5 adet yeşil soğan,1 bağ maydanoz

Hazırlanışı:

Ciğerlerin zarları soyularak küp küp doğranır, yıkanarak süzgece bırakılır. Bir tavaya yağ konularak ısıtılır. İnce kıyılmış soğan tavaya atılarak pembeleşinceye kadar kavrulur. Soğanların üzerine ciğerler ilave edilir. Ciğer kendi suyunu verip çekinceye kadar pişirilir tuz ve karabiber eklenip ateşten indirilir. Üzerine bir fincan nar ekşisi ilave edilip servis tabağına alınır. Yanına ince kıyılmış yeşil soğanla maydanoz konulur.

Ramazan’a özel Şanlıurfa mutfağından iftar sofrasına 10 lezzet

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.