Türkiye’nin birçok bölgesinde zirai don felaketi konuşulurken, Güneydoğu Anadolu Bölgesi bu yıl şiddetli kuraklıkla mücadele ediyor.
Şanlıurfa, Gaziantep, Kilis, Adıyaman’ın bir kısmı, Diyarbakır ve Mardin gibi illerde yağış yetersizliği, özellikle tahıl üreticilerini zorluyor.
Arpa, buğday ve mercimek gibi temel ürünlerin ekili olduğu alanlarda bitkilerin boyu yalnızca 10-15 santimetreye kadar kaldı. Birçok köyde ürünler başak bile tutmazken, bu durum biçer-döverle hasat edilemeyecek bir hale geldi.
Üreticiler, tarlalardaki zayıf ürünleri biçmek yerine, onları hayvanlara yem olarak bırakmak zorunda kaldı.
“KURUDU GİTTİ”
Şanlıurfa’nın Haliliye ilçesine bağlı Koçak Köyü’nde üreticilik yapan Ahmet Çifçi ve kardeşi Mehmet Çifçi, bu yıl ekinlerin tamamen kuruduğunu belirterek “Nasıl ektiysek öyle duruyor, ekinler kurudu. Hayvancılık öldü, bu yıl hayvana verecek saman bile yok. Göçüp gideceğiz, devletin el uzatmasını istiyoruz” dedi.
“HER ŞEY BORÇ NASIL ÖDEYECEĞİZ?”
Sumaklı Köyü’nden üretici Ömer Dolap ise, hem tarımda hem hayvancılıkta kriz yaşadıklarını belirterek “Bu yıl ürün olmadı. Mazot, gübre her şey borçla alındı. Şimdi nasıl ödeme yapacağız, bilmiyoruz. Kuruyan ekinleri hayvanlar bile yemiyor” ifadelerini kullandı.
“2 YILDIR KURAKLIK VAR HAYVAN AÇ”
Aynı köyde çobanlık yapan İsa Demir ise kuraklığın etkisi hayvancılığın da zor durumda olduğunu belirterek “Durum iyi değil, hayvanlar aç. Meralar kurudu, su da azaldı. Bizim köyde hayvancılık da tükendi” şeklinde konuştu.
UZMANLARDAN UYARI
Ziraat mühendisleri ve meteoroloji uzmanları, 2025’in ilk aylarında yağış miktarının mevsim normallerinin çok altında kaldığını belirterek, gerekli önlemlerin alınmadığı taktirde kuraklığın etkisiyle yer altı su kaynaklarında düşüş yaşanacağını ifade ettiler.
0 Yorum