Son yıllarda ülke genelinde kira fiyatlarında yaşanan hızlı artış, Şanlıurfa’da da etkisini gösteriyor. İstanbul ve Ankara gibi büyükşehirlerde ortalama kiralar 30 bin TL’ye dayanırken, Şanlıurfa’da ise merkezi bölgelerde 15-20 bin TL aralığına ulaştı.
Ancak 2020 öncesinde kiralanan konutlarda hâlâ düşük kira bedelleri geçerli. Bu durum, kiracılar için avantaj sağlarken ev sahiplerinde memnuniyetsizlik yaratıyor.
Boş dairelerin yeniden kiraya verilmesinde fiyatların hızla yükseldiğini belirten gayrimenkul uzmanları, “2020’de 4-5 bin TL’ye kiralanan bir daire bugün boşalırsa 15-20 bin TL’den ilana çıkabiliyor. Ancak eski kiracılar, yıllık TÜFE artışıyla bu seviyeye ulaşmıyor” şeklinde konuştu.
Türk Borçlar Kanunu’na göre, kira sözleşmesinin 5 yılı dolduğunda ev sahibi ile kiracı anlaşamazsa mahkeme yoluyla kira bedeli yeniden belirlenebiliyor. Avukatlar, davanın yeni kira döneminden önce açılması gerektiğine dikkat çekiyor.
KİRA TESPİT DAVALARINDA ZAMANLAMA KRİTİK
Türk Borçlar Kanunu’na göre, kira sözleşmesinin beş yılı dolduğunda ev sahibi ile kiracı anlaşamazsa mahkeme yoluyla kira bedeli yeniden belirlenebiliyor. Avukat Selin Akıner, bu sürecin artık yasal olarak dava aşamasına taşındığını belirterek, “Mahkemeler mevcut kira bedelini piyasa şartlarına göre güncelliyor. Ancak davanın yeni kira döneminden önce açılması çok önemli; aksi takdirde karar bir sonraki yıl için geçerli oluyor” dedi.
EV SAHİPLERİ TÜFE’YLE YETİNMİYOR
Gayrimenkul danışmanı Mehmet Çelik, ev sahiplerinin artık kira artışlarında sadece TÜFE oranını baz almanın yetersiz olduğunu düşündüğünü söyledi. “Geçmişte daha çok boş dairelerin kiralanmasına odaklanıyorduk. Şimdi ise mevcut kiracısı olan daireler için mahkeme emsal dosyaları soruluyor, bölge rayiçleriyle ilgili detaylı analiz isteniyor” dedi.
RAYİÇ BEDEL BELİRLEYEN DAVALAR ARTIYOR
Çelik, 5 yılı geçen kira sözleşmelerinde mahkemenin rayiç bedel üzerinden yeni kira belirlemesinin yasal bir süreç olduğuna dikkat çekerek, “Bu farkındalık arttıkça hem ev sahipleri hem kiracılar daha bilinçli hareket ediyor” ifadelerini kullandı.
Şanlıurfa’da emlak danışmanlarının da son dönemde ev sahiplerinden “rayiç bedel” araştırmaları için daha fazla talep aldığı belirtiliyor.


0 Yorum