Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Şanlıurfa Milletvekili Dilan Kunt Ayan, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’ cevaplaması talebiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) soru önergesi verdi.
Milletvekili Ayan, Viranşehir Sanayi Sitesi’nin yaklaşık bin 200 aktif üyesi ve 437 dükkânıyla bölge ekonomisi için önemli bir üretim ve istihdam merkezi olduğunu belirtti. Ancak mevcut dükkanların küçük olması nedeniyle işletmelerin sağlıklı faaliyet göstermesinin ve büyümesinin mümkün olmadığını ifade etti. Sanayi sitesi yönetimi ve esnafın, yaklaşık 5 yıl önce bakanlıklara başvurarak şehir merkezine yakın 3.000–4.000 metrekarelik yeni bir sanayi alanı talep ettiğini hatırlattı.
SANAYİ ESNAFININ TALEPLERİ 5 YILDIR KARŞILANMADI
Aynı bölgede üç–dört bin metrekare büyüklüğünde hazine arazileri bulunmasına rağmen, bu alanların “tarım bölgesi” ve “Büyük Ova Projesi” kapsamında olduğu gerekçesiyle imara açılmadığını belirten Ayan, aynı bölgede TOKİ projeleri için arazilerin hızla konut ve ticaret alanı olarak kullanıma sunulduğunu belirterek bu durumun, sanayi alanı talebinin geri planda bırakılması ve kamu kaynaklarının dağıtımında eşitsizlik izlenimi yarattığını ifade etti.
Mevcut sanayi sitesinde altyapı sorunlarının da ciddi boyutta olduğunu belirten Ayan, elektrik panolarının zeminde bulunması nedeniyle yağışlı havalarda su içinde kaldığını ve bunun hem can güvenliği hem de üretim güvenliği açısından risk oluşturduğunu vurguladı.
Milletvekili Ayan, şehir merkezine yakın sanayi sitelerinin önemine dikkat çekerek, taleplerin karşılanmamasının sadece sanayi esnafını değil, bölge ekonomisini ve istihdam potansiyelini de olumsuz etkilediğini kaydetti. Yerel kalkınma, istihdamın artırılması ve ekonomik canlılığın sağlanması açısından sanayi sitesinin kapasitesinin artırılmasının stratejik bir ihtiyaç olduğunu belirten Ayan, beş yıldır yanıtlanmayan talebin kamu yönetiminde planlama ve uygulama süreçlerindeki çelişkileri gözler önüne serdiğini ifade etti.
Ayan’ın Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un cevaplanmasına yönelik olarak verdiği soru önergesinde şu sorular yer aldı:
“ Bu bağlamda;
1. Viranşehir Sanayi Sitesi’nin 5 yıl önce bakanlıklara ilettiği yeni sanayi alanı talebine bugüne kadar neden yanıt verilmemiştir?
2. Talep edilen alanın “Büyük Ova Projesi” kapsamında olduğu gerekçesiyle imara açılmadığı doğru mudur? Eğer doğruysa, hangi tarih ve karar süreci ile bu statü verilmiştir?
3. Aynı bölgede TOKİ projeleri için hazine arazilerinin hızla imara açılmasına karşın sanayi alanı talebinin karşılanmamasının gerekçesi nedir?
4. Talep edilen alanın sanayi alanı olarak tahsisi hâlinde bölge ekonomisi, istihdam ve yerel kalkınmaya yönelik etkiler konusunda herhangi bir etki analizi yapılmış mıdır?
5. Sanayi sitesi içerisindeki elektrik panolarının yağışlı havalarda su altında kalması gibi altyapı sorunlarının giderilmesi için hangi adımlar atılmıştır?
6. Viranşehir’de sanayi alanı ihtiyacının giderilmesi için alternatif yer planlamaları yapılmış mıdır?”


0 Yorum