Adana’da pamuk hasadı sezonu başladı. Türkiye’nin önemli tarımsal üretim merkezlerinden biri olan Adana’da, bu yıl 124 bin 500 dönüm alanda pamuk ekimi gerçekleştirildi. Ülke genelinde pamuk üretiminde 5. sırada yer alan Adana, bir zamanlar “beyaz altın” olarak anılan bu üründe yeni sezona adım attı.
Ancak, son yıllarda Çukurova bölgesinde tarımsal üretim çeşitliliğinin artması, pamuk fiyatlarındaki düşüş ve yükselen girdi maliyetleri nedeniyle pamuk ekim alanlarında ciddi bir daralma yaşandı. 2018 yılında 455 bin dönüme kadar çıkan pamuk ekim alanı, yedi yıl içinde yaklaşık üçte bir oranında azalarak bu yıl 124 bin 500 dönüme geriledi.
KURAKLIK VERİMİ ETKİLEDİ
Çukurova'da tarlalarında sadece pamuk yetiştiren çiftçiler, pamuğu toprağa ekti ancak bu yıl yaşanan kuraklık verimi olumsuz etkiledi. Bu sezon dönüm başına ortalama 350-400 kilogram pamuk hasadı bekleniyor.
Hasat sırasında konuşan Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, "Artık pamuk eskisi gibi Adana'da çok fazla ekilmiyor. Sadece diğer ürünlere elverişli olmayan çorak arazilerde çiftçimiz pamuğu ekiyor. Bazı tarlalarda çiftçimiz dönüme 300 kilogram pamuktan verim alacak. Adana'da pamuk denildiğinde eskiden romanlara, türkülere, filmlere konu olan ağalar gelirdi. Ovamızda ürün çeşitliliği arttığından dolayı artık onlar bitti" ifadelerini kullandı.
"BU SENE 124 BİN 500 DÖNÜM ALANDA PAMUK EKİMİ VAR"
2017 yılında verilen dönüme 80 kuruşluk destek ile pamuk üretiminin arttığına dikkat çeken Doğan, "2017 yılında 80 kuruşluk verilen destek ile o yıl 270 bin dönüm alanda ekilen pamuk 2018 yılında 455 bin dönüme çıktı. Ancak bu sefer de pamuk para etmeyince ekim alanları azaldı. Bu sene 124 bin 500 dönüm alanda pamuk ekimi var. Bu ekilen alanlarda ise çiftçimiz başka ürün yetiştiremediği için pamuk ekiyor. Tarlası boş kalsın istemiyor. Son yılların en düşük ekim alanı yaşanmakta" diye konuştu.
Pamuğa dekar başına bin 98 lira destek verildiğine değinen Doğan, pamukta kilogram başına maliyetin 31 lira olduğunu, fiyatlarının açıklanmadığını ve açıklanacak fiyatın kilogram başına en az 35 lira olması gerektiğini söyledi.


0 Yorum