reklam alanı

Yeni ekonomi paketi açıklandı: Gayrimenkulden notere cezalar artıyor

TBMM’ye sunulacak ekonomi paketiyle birlikte emlak vergileri, noter harçları ve sigorta prim oranlarında kapsamlı değişikliklere gidili

Yeni ekonomi paketi açıklandı: Gayrimenkulden notere cezalar artıyor

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) sunulacak ekonomi paketi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Bu kapsamda  TBMM’ye sunulacak yeni ekonomi paketiyle birlikte gayrimenkul, noter ve sosyal güvenlik alanlarında önemli değişiklikler yapılması bekleniyor. 

GÜLER: GAYRİMENKULDE GERÇEK DEĞER BEYAN ETMEYENE AĞIR CEZA 

Gayrimenkul satış veya alımında gerçek değer beyan edilmezse, bu durum kayıt dışı işlem olarak değerlendirilerek cezaların artacağını belirten Güler şu ifadelere yer verdi: 

“Emlak vergileriyle ilgili çalışıyoruz. Belli bir teknik çalışma tamamlanmadı henüz. Aynı mahalle içinde aynı ilçede farklı değerlendirmeler oluşturacak şekilde emlak vergisine esas olan arsa değerindeki artış oranı ve ikincisi değerden kaynaklı artış oranı. Bunun denge içinde oluşturulması lazım. Belediyelerin gelir kaybına uğramadan hakkaniyetli artış oranı noktasında çalışmalar devam ediyor. Önümüzdeki hafta bu tamamlanmış olduğu takdirde komisyon sürecinde ekleme ihtimalimiz var. Mesken kira gelirlerinde uygulanan (kanunla kurulan SGK'den emekli, dul ve yetim ayılığı alan, maluliyet vatandaşlar hariç olmak üzere) yeniden düzenliyoruz. Gayrimenkullerin devir ve iktisaplarında beyan edilen gerçek durumu yansıtmazsa kayıt dışılığı caydırmak için oransal bir düzenleme yüzde 25 olarak uygulanan caydırma cezası bir katı olarak değerlendirilecektir. Diğer kurallarda olduğu gibi bir katı cezası vergi usul kanunda yer alan maddeler olduğu gibi bu adımla birlikte emlak beyanlarının gerçek usulüyle yapılmasını istiyoruz” 

ARAÇ ALIM-SATIMLARIN NOTER ÜCRETLERİ ARTACAK 

Noter alım satımında noter ücretlerinin artacağını belirten Güler, şunları kaydetti:

“Noterde sıfır araçların ilk tescil işlemleriyle ve tescil edilmiş araçların ikinci el satış ve devirlerinde noterler tarafından satış ve devir ücreti asgari 1000 TL'den az olmamak üzere binde 2 oranında nispi noter harcı getirmiş bulunuyoruz. Kuyumculuk, özel sağlık belgesi, kıymetli madenler ve havacılık işletmeleri yıllık harca tabii tutulacak. Sosyal güvenlik hizmeti doğum hariç borçlanma prim oranını yüzde 32'den yüzde 45'e çıkarıyoruz. İmalat dışı sektörlerdeki işverenlere sağlanan 4 puanlık prim teşvikini 2 puana indiriyoruz. Yüzde 5'lik prim desteği imalat sektöründe devam edecek. Prime esas günlük üst kazanç sınırını 7,5 kattan 9 katına çıkarıyoruz. Sigortalıların emekli aylıklarında daha yüksek maaş alması konusunda haklarını iyileştiriyoruz.”

Başkan Güler, kanunun 1 Ocak 2026 tarihinden itibaren yürürlüğe girmesini düşündüklerini belirtti.

Yeni ekonomi paketi açıklandı: Gayrimenkulden notere cezalar artıyor

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.