Tarihi eski Mısır’a kadar dayanan ve peygamber sünneti olarak da bilinen hacamata (bardak çekme) ilgi her geçen gün artıyor. Faydaları saymakla bitmeyen hacamat için Urfa’da da merkezler kurulmaya başladı.
(Ahmet CAN/İPEKYOL)
Dünyada birçok ülkede alternatif tedavi yönetimi olarak kullanılan hacamat (bardak çekme) kent genelinde hızla yayılmaya başladı. Eski bir tedavi yöntemi olan hacamat giderek ilgi görmeye başladı. Tarihi insanlık kadar eskiye dayanan hacamatı tercih edenler her geçen gün artarken, bunun yanı sıra hacamat ve alternatif tedavi yöntemlerinin uygulandığı merkezlerin sayısı da her geçen gün artıyor.
HACAMAT MERKEZLERİ KURULMAYA BAŞLANDI
Eski bir yöntem olarak bilinen hacamatın faydası saymakla bitmiyor. Bunun yanı sıra hacamat önceden mahalle aralarında yapılırken, şu anda hacamat merkezleri kurulmaya başlandı. Şehirde şu anda yasal olarak faaliyet gösteren birkaç hacamat merkezi bulunuyor. Hacamat merkezlerinde verilen hacamat işlemi için birkaç uzman kişi çalışmakta. Hacamat uzmanları, her geçen gün bu merkezlerin artacağını ifade ediyor.
PEYGAMBER SÜNNETİ OLDUĞU İÇİN TERCİH EDİLİYOR
Kökeni insanlık tarihi kadar eskiye dayanan hacamat, insanlığın kullandığı ilk tedavi yöntemlerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. Sağlığa faydaları ve rahatlatıcı etkisinden dolayı tercih edilen hacamatın, bunun yanı sıra tercih edilmesinin altında başka bir neden yatıyor. Hacamatın tercih edilmesinin asıl sebebi ise, peygamberinde yapmış olması ve peygamber sünneti olması.
HACAMATLA İLGİLİ BİRÇOK HADİS BULUNUYOR
Peygamber sünneti olduğu için tercih edilen hacamatla ilgili ayrıca birçok hadiste bulunuyor. İşte hacamat (bardak çekme) ile ilgili bulunan ve rivayet edilen hadisler:
Hz. Peygamber (s.a.v.) demirin kandaki varlığına dikkat çekmiştir.
İbn Ebi Bekre (r.a)’den; “Babası salı günü ailesini hacamat olmaktan alıkoyar ve Peygamber (s.a.v.)’in salı gününün kan günü olduğunu ve o gün belirli saatte kanın dinmediğini söylediğini iddia edermiş.”
(Ebû Dâvud)
Başka bir hadisi şerifte şöyle buyurulmaktadır: “Kanı, güçlü olduğu (salı) günü aldırmayın. Çünkü o gün demirin iz bırak-tığı gündür. Demirin güçlü olduğu günde kan aldırmayın” (Rezin)
İbni Abbas (r.a.)'dan aktarılan üçüncü hadiste de; “Allah Resülü (s.a.v.) buyurdular ki; 'Hadid Sûresi, salı günü inmiştir. Allah demiri salı günü yaratmıştır.” (Rudani)
Nebî (s.a.v.) 1400 yıl önce kanda demir fazlalığının zararlı olduğunu bildirmiş ve tedavi yolunu da göstererek kan aldırmayı tavsiye etmiştir. Buna karşın Batı'da kandaki hemoglobin Otto Funke tarafından 1851 yılında keşfedilmiş, 1959 yılında da Max Perutz tarafından X ışın kristallografisi yöntemi kullanarak hemoglobinin moleküler yapısını incelenebilmiştir.
HACAMAT VÜCUTTA DEĞİŞİK YERLERE UYGULANABİLİYOR
Hacamat vücutta değişik yerlere uygulanan bir tedavi yöntemi olarak ön plana çıkıyor. Kafa arkası gibi yerlerde de yapılan hacamat, kulak arkası, omuzlar, boyun bölgesi altı, kalp bölgesi, karaciğer arkası, sırt ve omurilik yanları, diz hizası ve baldır gibi bölgelere de uygulanabiliyor.
HACAMAT NE ZAMAN YAPILIR?
Hicri ayın 17, 19, 21’nci günlerinde özellikle Pazartesi, Salı ve Perşembe günleri yapılır. Çünkü bu dönem, vücuttaki tüm hayati kuvvetlerin harekete geçtiği, tüm zararlı maddelere dur dediği zamandır. Acil durumlarda Pazar günü de uygulanabilir. Rivayete göre Çarşamba, Cuma ve Cumartesi günlerinde asla hacamat yapılmaz. Hacamat uzmanlarının aktardığı bilgiye göre, hastanın durumuna göre ayın diğer tek sayılı gecelerinde de yapılabilir. Saat olarak ise, güneşin doğuşundan sonra 2’nci ve 3’üncü saatlerdir. Hacamat uzmanları, hacamatın Hicri Takvimi’ne göre yapıldığını ifade ediyor.
HACAMATIN FAYDALARI NELERDİR?
Hacamat tıkanık olan kılcal damarların açılmasında fayda sağlıyor bu da kişinin vücudunda birikmiş olan pis kanın atılmasını kolaylaştırıyor. Kişilerde görülen baş ağrısı, baş dönmesi ve uyku sorunu gibi problemleri gideriyor. Bayanlarda sık görülen adet düzensizliği ve adet döneminde görülen komplikasyonları gideriyor. Basur, varis ve böbrek hastalıklarına iyi geliyor. Çocuklarda asabiyet, huzursuzluk, huysuzluk ve sinirlik hallerine iyi geliyor. Karaciğer ve dalak gibi organları uyarıyor. Yüksek tansiyona iyi geliyor ve iç kanamayı da durduruyor. Cilt problemlerine fayda sağlıyor, hayız kanının normal ölçülerde gelmesine sağlıyor ve hormon bozukluklarını gideriyor. Safra kesesi, pankreas ve prostat hastalıklarına iyi geliyor. Kansızlığa, bel tutulmasına ve boyun tutulması gibi sorunların giderilmesinde fayda sağlıyor. Kronik kabızlık şikayeti olan ve idrar yolu enfeksiyonu sorunu olan kişilerin iyileşmesinde fayda sağlıyor. Göz hastalıklarına ve saç dökülmesine fayda sağlıyor. Çeşitli hastalıkları önlüyor ve kişilere adeta şifa saçıyor. Zehirlenmelere iyi geliyor ve kişinin olası bir zehirlenme karşısında kafasından hacamat olması öneriliyor. Özellikle omuz kısımlarına yapılacak olan hacamat nefes darlığı sorununa, bronşite ve astım hastalığına iyi geliyor. Migren ve şiddetli baş ağrısı çeken kişilerin başın arka kısmına hacamat yaptırmaları öneriliyor.
HACAMAT NASIL YAPILIR?
Hacamat tedavisi bir nevi cerrahi müdahaledir. Kime ve nasıl yapılacağı tüm tedavi metodlarında olduğu gibi doktor tarafından belirlenmelidir. Uygulamayı, doktorun ya da doktor kontrolünde sağlık personellerinin yapması gereklidir.
Hacamat giderek ilgi görüyor
Tarihi eski Mısır’a kadar dayanan ve peygamber sünneti olarak da bilinen hacamata (bardak çekme) ilgi her geçen gün artıyor. Faydaları saymakla bitme...

0 Yorum