Reklam Alanı

KOYUN ET DERDİNDE!

Reklam Alanı
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Reklam Alanı

KOYUN ET DERDİNDE!

Aklı ne zaman rafa kaldırdık?
Bu coğrafya Türkiye de dahil Haçlı savaşları ve 200 yıl sonraki Moğol istilası sonrası düşünmeyi, yani aklı rafa kaldırıp şalteri indirdi.

Yaklaşık 7-8 yüzyıldır “Mevla’m görelim neyler, Neylerse güzel eyler” kafası “kervan yolda dizilir “hesapsızlığı ile hayatını idame ettiriyor.

Bazen Aklı bir adım önde olan bir idareciye denk gelirse 20-30 yıl rahat ediyor. Daha sonra yine duraklama, akabinde iniş ve çöküşlerle dolu bir mazi…

Devlet idaresinde Süreklilik bulamazsınız. Herkes yöneticinin ağzının içine bakar. Sabah akşam baştakinin sağlığına dua eder. O olmazsa sistemin – devletin akıbeti belli değildir. Kimse önünü göremez. Başta kalabilmek, sistemi devam ettirebilmek için devamlı insanlara gelecek endişesi, “beka” sorunu pompalanır.

Ekonomilerimiz de böyle inişli çıkışlıdır. Hep verme, dağıtma sistemiyle örüntüsüdür. Kimse Balık tutma peşinde değildir. Devletler halklarını elde tutmak için ya baskıya ya dağıtmaya başvurur. Vatandaşların çoğu devletten geçinir.

Vergi kaçırmak sıradan bir olaydır. Devletin kendisi olan Memur, usulsüzlükleri görmezden gelir, peşine düşmez, yapanın yanına kar kalır. En iyi muhasebeci en iyi örten, en iyi kaçırma yolunu bilendir.

Temel üretim kalemlerine her gün zam yapan devlet “ler”, üreticisi zam yapınca veryansın eder. Piyasa şartlarını yaptığı icraatlarsa kendisi belirlerken, suçlu adresini profesyonelce, parkende satıcıya yöneltir. Herkes marketi, bakkalı, ev sahibini suçlar.

Ortalık toz duman olunca parayı elinde tutanlar servetlerini kartopu misali büyütür. İnsanlara doğruyu anlattıklarını savunan din adamları bile, kendi birikimlerini nasıl takla attırıp katlayabiliriz derdine düşer. Parasını emanet verip her ay düzenli gidip “kâr payını” alır.

İnsan iktisadi bir varlıktır. Gerçek yaşam, Hayatta kalabilmek için tüm ilkelerinden vazgeçen, en yakınındakini bile ezip geçen örneklerle doludur.

İnsanlardan aklı, düşünmeyi alırsak, güdüleriyle yaşayan canlılarla etrafımızı doldururuz. Herkes menfaati için önüne geleni çiğner.

İnsanlar niye vicdansızlıktı diye boşuna sormayalım, Hesapsız kitapsız idare ettiğimiz maliyemiz sonucu, gündemi ekonomi olan, para ile yatıp kalkan, en büyük hobisi her gün fiyat etiketi değiştirmek olan bir toplumdan ne beklersiniz?
 

KOYUN ET DERDİNDE!
Reklam Alanı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.