Muhterem Kardeşlerim…
Her yazımızda olduğu gibi, sizlere önemli konuları öncelikle sahih kaynaklardan, Tam İlmihal Saadeti Ebediyye, İmamı Rabbani Hazretlerinin Mektubat, Hakikat Kitab Evinin İhlas Yayınlarından Hak Yolun Vesikaları, Namaz Kitabı, Eshabı Kiram, Şevahid-ün Nübüvve, İngiliz Casusunun İtirafları, Menakıb-ı Çihar Yar-i Güzin, İslam Ahlakı, Cevab Veremedi kitaplarından faydalanarak sizleri bilgilendirelim istiyoruz.
Efendim;
İslâm bilgilerine inanmamak, bunları ve din Âlimlerini aşağılamak da, Küfr-i Cühûdî olur, yani inat ederek inkar olur.
Farzları, Sünnetleri, beğenmemek, küfür olur, imanı giderir.
Küfrü, haramları, mekruhları sevmek, beğenmek, imanı giderir.
Allahü Teâlâ’ya mahsus olan sıfatlara Ülûhiyyet, İlahlık sıfatları denir. Akaid ve Fıkıh kitaplarının çoğunda, mesela Dürerde deniyor ki:
“Bir kimse, kalbi iman ile dolu olduğu hâlde, küfre sebep olan bir şeyi, zaruret olmadan, yani isteyerek söylerse, imanı gider, kâfir olur. Kalbindeki imanın faydası olmaz. Çünkü, bir kimsenin kâfir olduğu sözünden anlaşılır. Küfre sebep olan şeyi söyleyince, insanlar arasında da, Allahü Teâlâ yanında da kâfir olur.”
Gayr-i Müslimlerin ibadetlerini onlar gibi yapmak, imanı giderir.
Kâfirlerin ibadetlerini, ibadet olarak yapmak, mesela kiliselerinde çaldıkları org gibi çalgıları ve çanları Camilerde çalmak ve İslâmiyet’in kâfirlik alameti saydığı şeyleri, zaruret, cebir, zorlama olmadan kullanmak küfür olur, imanı giderir. Birgivî Vasıyyetnâmesinde; “Kafirlerin ibadet olarak yaptıklarını yapan ve kullanan kâfir olur” denmektedir.
“Allah gökte şahidimdir” diyenin, imanı gider.
Bir kimse, “Allahü Teâlâ, gökte benim şahidimdir” dese, kâfir olur. Zira Allahü Teâlâ’ya, mekân isnat etmiş olur. Allahü Teâlâ, mekândan beridir.
Din bilgilerini, İmanı, helali, haramı, farzları, güzel ahlak bilgilerini, lüzumu kadar öğrenmek farzdır. Öğrenmeyip cahil kalan farzı terk etmiş olur. Öğrenmeye lüzum görmeyen, ehemmiyet vermeyenin imanı gider.
Abdestsiz olduğunu bilerek Namaz kılmak ve Sünnet olan bir işi beğenmemek de küfür olur.
Sünnete uygun olarak okunan ezan ile alay eden, beğenmeyen, söz ile, hareket ile, hakaret edenin imanı gider.
Müslüman olduğunu söyleyen bir kimse, dinin emir ve yasakları için “ben onları bilmem, öğrenmek de istemem” dese imanı gider.
Miftâh-ul Cennet kitabında; “İslâmiyeti bilmem veya istemem dese, imanı gider, kâfir olur” denmektedir.
Tefsir ve fıkıh kitaplarına itibar etmeyen, bunlarla alay eden kimsenin imanı gider.
Miftâh-ul Cennet kitabında; “Biri diğerine, gel İslâm âlimine gidelim veya fıkıh, ilmihal kitabını okuyup öğrenelim dese, o da, ben ilmi ne yapayım dese, imanı gider, kâfir olur. Zira, ilmi istihfaftır, hafife almaktır. Tefsir ve fıkıh kitaplarına hakaret eden, bunları beğenmeyen, kötüleyen kimsenin imanı gider, kâfir olur” denmektedir.
Bir kimse, İslâm Âlimlerinden herhangi birisine veya evliyaya sövse, hakaret etse, bu kimsenin imanı gidebilir.
Bu konuda Miftâh-ul-Cennet kitabında deniyor ki:
“Bir kimse, bir Âlime buğzetse veya sövse, bu yaptığı sebepsiz ise, o kimsenin küfründen korkulur.” Yani imanı gidebilir.
Kendisinin veya başkasının kâfir olmasını isteyen bir kimsenin, imanı gider.
Kâfir olmayı isteyen bir kimse, buna, kâfir olmaya niyet ettiği anda, imanı gider, kâfir olur. Başkasının kâfir olmasını isteyen kimse, küfrü beğendiği için istiyorsa, kâfir olur. Kötü, zalim olduğundan, zulmünün cezasını Cehennem ateşinde çekmesi için istiyorsa, kâfir olmaz. Küfre sebep olduklarını bilerek ve arzusu ile küfür kelimelerini söyleyen kâfir olur. Bilmeyerek söylüyorsa, Âlimlerin çoğuna göre yine kâfir olur. Küfre sebep olmayan kelime söylemek isterken, şaşırarak, küfre sebep olanı söylerse kâfir olmaz.
Aralarındaki bir meseleyi halletmek için, gel din kitaplarına bakalım, orada nasıl bildirilmiş ise öyle yapalım denilen kimse, benim İslâmiyet’le alakam yok dese, imanı gider.
İslâmiyet’e de müracaat edelim diyene, İslâmiyet ile işim yoktur diyenin, imanı gider, kafir olur. İmanını ve nikahını tecdid etmesi, yenilemesi lazım olur.
İslâm bilgilerine inanmamak, bunları ve din âlimlerini aşağılamak da, küfür olur, imanı giderir.
Allahu Teâlâ cümlemizi Kendisine layık Kul, Habibine layık Ümmet eylesin. (Amin)
0 Yorum