GEÇ GELEN ADALET, ADALET DEĞİLDİR

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Son günlerde Adalet Bakanlığı tarafından yapılan bir çağrı var ki, bana göre üzerinde ciddi şekilde düşünülmesi gerekiyor.

Özellikle yargı süreçlerinin neden bu kadar uzadığı, basit bir davanın neden yıllarca sürüncemede bırakıldığı, bir-iki ay içerisinde sonuçlanabilecek bir dosyanın neden bir-iki yıl boyunca sonuçlandırılamadığı konusunda daha yakından bir inceleme yapılacağının belirtilmesi önemli.

Çünkü hepimizin bildiği bir gerçek var:

Geç gelen adalet, adalet değildir.

Bir vatandaş düşünün…

Hakkını aramak için mahkemeye başvuruyor. Belki ortada çok karmaşık bir mesele yok. Deliller belli, taraflar belli, tanıklar belli. Fakat dava bir türlü sonuçlanmıyor.

Bir duruşma erteleniyor, sonra bir başka duruşma…

Derken aylar geçiyor, yıllar geçiyor.

Bu arada hayat değişiyor. Tanıklar değişiyor, insanlar yaşlanıyor, bazıları hayatını kaybediyor, olayın hafızası zayıflıyor. Ama dosya hâlâ mahkemenin önünde bekliyor.

Bir vatandaşın adalete ulaşabilmesi neden yıllar sürsün?

Elbette her davanın kendine özgü şartları vardır. Hakimin önündeki dosyanın neden uzadığının hukuki bir gerekçesi olabilir. Delillerin toplanması, bilirkişi incelemeleri, tanıkların dinlenmesi veya başka hukuki zorunluluklar süreci uzatabilir.

Bunların hepsini makul karşılamak gerekir.

Ancak ortada makul bir gerekçe yoksa, bir dosya gereksiz yere bekletiliyorsa veya süreçte kasıt ve ihmal şüphesi ortaya çıkıyorsa bunun da sorgulanması gerekir.

Adalet Bakanlığı'nın son dönemde bu meseleye dikkat çekmesi işte tam da bu nedenle önemli.

Bir insan hakkını aramak için mahkemeye gittiğinde yıllarca beklemek zorunda kalıyorsa, o insanın adalet duygusu zedelenir.

Daha da önemlisi, toplumda şu düşünce oluşmaya başlar:

“Ben hakkımı mahkemede arasam bile sonuç almak yıllar sürecek.”

Adalet için işte asıl tehlike bu..

Hukuk devletinin en temel görevlerinden biri, vatandaşın hakkını zamanında teslim etmektir.

Bu nedenle yargı süreçlerinin hızlandırılması, gereksiz gecikmelerin tespit edilmesi ve gerçekten haklı bir gerekçesi olmayan uzamaların araştırılması gerektiğini düşünüyorum.

Bu konuda atılacak adımları sonuna kadar destekliyoruz.

Adalet gecikebilir diye bir kural yoktur.

Adaletin gecikmesi bazen başlı başına bir adaletsizliktir.

O yüzden 

Geç gelen adalet, adalet değildir.

GEÇ GELEN ADALET, ADALET DEĞİLDİR

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.