Gastronomi mutfağının vazgeçilmezi! Urfa'nın kuş üzümlü, nar ekşili, etli geleneksel lezzeti sofralarda

Şanlıurfa mutfağı, Türk mutfağı kültürünün en önemli temel taşlarındandır. Şanlıurfa mutfağını böylesine benzersiz bir hale getiren sahip olduğu kültürel ve tarihsel birikimidir. Şanlıurfa tarih boyunca farklı kültürlerin harmanı içindeki desen ve simgeleri bünyesine katmayı bilmiş bununla birlikte yeme içme konusunda kendine has mutfağı oluşturabilmiş olan nadir kentlerdendir. Yöre ile özdeşleşen yöresel yemeklerinden bugün Üzlemeli Pilav tarifine bakalım...

Gastronomi mutfağının vazgeçilmezi! Urfa'nın kuş üzümlü, nar ekşili, etli geleneksel lezzeti sofralarda

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Şanlıurfa, et ağırlıklı mutfağıyla zengin ve lezzetli yemekler sunmaktadır. Şehir; lahmacunundan köftesine, ciğer şişinden kebabına Türk mutfağında yer edinmiş çeşitli lezzetlerin doğduğu yerdir.

Bugün ne pişirsem diye düşünenlere Şanlıurfa'nın tescilli lezzetlerinden Üzlemeli Pilav tarifi. Bu tarif, kuş üzümü, kuşbaşı et ve nohudun pekmez ile buluştuğu, Urfa mutfağının özgün tatlarından biridir. Üzlemeli pilav, besleyici ve lezzetli bir seçenektir. İşte o lezzetin tarifi…


Üzlemeli Pilav:

Malzemeler:

Pilavı için: 
3 su bardağı pirinç 
Yarım su bardağından az zeytinyağı 
1 yemek kaşığı sade yağ 
4 su bardağı et suyu 
4 su bardağı su

Üzlemesi için: 
1 kg kuşbaşı doğranmış et 
2 su bardağı haşlanmış nohut 
1 su bardağı çekirdeksiz kuru üzüm 
Karabiber, sumak, tarçın 
Yarım çay bardağı üzüm pekmezi

Yapılışı:

Nohutlar önceden haşlanır. Tarife başlamadan önce kuşbaşı doğranmış etler de düdüklüde haşlanır, haşlanan etlerin suyunu süzülüp pilavda kullanmak için kenara alınır. Kuru üzümler suda bekletilir.

Uygun bir tencereye zeytinyağı ve sade yağ alınır. Pirinçler yıkanıp iyice süzüldükten sonra tencerede bulunan yağın içine dökülür ve kavrulur. Pirinç kavrulurken tuzu da eklenir, kavrulan pirincin hafif rengi dönmeye başladığında ise su ve et suyu eklenir. Pilavın suyu tamamen çekilince ocağın altı kapatılıp demlenmeye bırakılır.

Not: Suyunu çeken pirinç kontrol edilir eğer pişmemişse az su ilavesi yapılabilir, pirinçten pirince değişiklik gösterebileceği için kontrollü pişirilmesi önerilir.

Önceden haşlanan etler tavaya alınır ve üzerine biraz zeytinyağı eklenir. Üzerine biraz da tuz eklendikten sonra etler kavrulmaya başlanır. Ardından yine önceden haşlanan nohut ve suda bekletilmiş üzümleri ilave edilir. Baharatları ve pekmez eklenip kavurmaya devam edilir. 

Tercihe göre nar ekşisi de ilave edilebilir. Sosla pişen üzleme ocaktan alınır. Demlenmiş olan pilav servis tabağına alınır, üzlemesi de üzerine eklenip servis edilir. Yemek hazır.

Kaynak: @semrayetimm

Gastronomi mutfağının vazgeçilmezi! Urfa'nın kuş üzümlü, nar ekşili, etli geleneksel lezzeti sofralarda

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.