Şanlıurfa’dan Türkiye’ye ihraç ediliyor! Hedef dünyada ilk sıraya yerleşmek

Türkiye'de tarım şehri olarak bilinen Şanlıurfa, sadece tarım ürünleriyle değil, su ürünleri üretiminde de ülke genelinde ön plana çıkıyor. Bu anlamda, Orta Doğu'nun en büyük balık üretim istasyonu, Bozova ilçesinde bulunan Şanlıurfa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Su Ürünleri Tesisi'nde yer alıyor. Şanlıurfa İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aksoy, geçen yıl bu istasyonda 33 milyon balık ürettiklerini, bu yılki hedeflerinin ise 25 milyon olduğunu aktardı. Aksoy ayrıca hedeflerinden birinin de hastalıktan ari alabalık üretimi konusunda dünyanın sayılı bölgeleri arasında yer almak olduğunu belirtti.

Şanlıurfa’dan Türkiye’ye ihraç ediliyor! Hedef dünyada ilk sıraya yerleşmek

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ŞANLIURFA- Tarımın başkenti olarak bilinen Şanlıurfa, Türkiye’de su ürünleri üretiminde de önemli bir yere sahip. Bozova’da bulunan Şanlıurfa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Su Ürünleri Tesisi, balık üretimi konusunda Orta Doğu’daki en büyük istasyon konumunda. Bu istasyonda her yıl milyonlarca şabut ve sazan balığı yavrusu üretiliyor. 

Üretim aşaması oldukça zahmetli olan balık yavruları yumurta sağımı yapıldıktan sonra olgunlaşma havuzuna bırakılıyor. Uygun şartlarda belirli bir bekleme süresinin ardından yumurtaların olgunlaşması bekleniyor. Olgunlaştıktan sonra belirli bir boyuta gelen balıklar, Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) bölgesinde bulunan 9 ilin ve onun dışında talepte bulunan diğer illerin gölet ve barajlarına dağıtılıyor. 

 

HEDEF 25 MİLYON ÜRETİM 

Şanlıurfa İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aksoy, Şanlıurfa’da balık üretimiyle ilgili Gazete İpekyol’a önemli açıklamalarda bulundu. 

Geçtiğimiz yıl 33 milyon yavru balık ürettiklerini aktaran Aksoy, bu yılki hedeflerinin 25 milyon yavru balık üretimi olduğunu belirterek, “Geçen yıl Bozova’daki balık üretim istasyonunda 33 milyon yavru balık ürettik bu yılki hedefimiz ise 25 milyon yavru balık üretmek. Bu seme üreteceğimiz yavru balıkların 10 milyonu şabut balığı 15 milyonu ise sazan balığı. Bunların tamamı balık ekosistemini sağlam tutmak için Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) bölgesinde bulunan 9 ilimiz ve onun dışında talepte bulunan diğer illerimizin gölet ve barajlarına dağıtılıyor.” ifadelerini kullandı.

 

ARİ ALABALIK YUMURTASI ÜRETİMİ PROJESİ

Hedeflerinden birinin de dünyada nadir olarak yetiştirilen hastalıktan ari alabalık yumurtasını Şanlıurfa’nın Bozova ilçesinde yetiştirmek olduğunu söyleyen Aksoy sözlerine şöyle devam etti:

“Bu yıl 25 milyon üretim hedefimiz dışındaki hedeflerimizden birisi de, dünyada çok nadir olarak yetiştirilen hastalıktan ari alabalık yumurtasını Şanlıurfa’nın Bozova ilçesinde yetiştirmek. Bunun için bakanlığımız ve Karacadağ Kalkınma Ajansıyla beraber bir proje yaptık. İnşallah bu projeyi hayata geçirebilirsek Bozova ilçemiz hastalıktan ari alabalık yumurtası üretimi konusunda dünyada sayılı bölgeler arasında yer alacak. 

Ayrıca bizim Birecik havzamızda yetiştirdiğimiz somon balıklarımız var. Burada barajın içerisinde 24 tane balık çiftliğimiz var bunlar da devlet desteğiyle kurulmuştur. Şu anda burada 20 bin ton yakın balık üretip 100 milyon dolarlık ihracat yaptık. 

Bozova’da şuan için sadece şabut balığı ve sazan balığı yavrusu üretimi yapıyoruz. Bunların dışında Mersin balığı ve alabalık üretimlerimiz deneme aşamasında tutuyoruz. Onları da inşallah önümüzdeki günlerde üretim alanı olarak kullanacağız.” 

 

ÜRETİM NASIL YAPILIYOR?

Balıkların üretim aşamasını anlatan Aksoy, Şanlıurfa’nın su ürünleri yetiştiriciliği konusunda Türkiye’nin en gözde şehri olmasını hedeflediklerini aktararak sözlerine şu cümlelerle son verdi:

“Üretim aşamasına balıklardan yumurta sağımı yaparak başlıyoruz. Sağımını bitirdikten sonra olgunlaşma havuzuna bırakarak, uygun şartlarda yumurtanın olgunlaşmasını bekliyoruz. Orada balıklar belirli bir boyuta ve büyüklüğe geldiği zaman oradan alınıp barajlara ve göletlere zamanı gelince bırakılıyor. 

Son olarak su ürünleri yetiştiriciliği konusunda Şanlıurfa Türkiye’nin gözde illerinden bir tanesi. İnşallah birincisi olacak, böyle bir hedefimiz var”.

Şanlıurfa’dan Türkiye’ye ihraç ediliyor! Hedef dünyada ilk sıraya yerleşmek

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.