Urfa’da belediyeler “küçük hesaplarla” dikey yapılaşmaya göz yumuyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın birçok kez tekrarladığı dikey yapılaşma yerine yatay mimari vurgusuna rağmen Şanlıurfa’da belediyeler “küçük hesaplarla” tam tersini yapıyor. Şehrin tek ormanlık alanının çevresindeki yüksek katlı yapılaşmaya izin verilmesi tepki çekiyor.

5

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kentleşmede dikey mimariye karşı olduğunu geçmiş yıllarda defaatle dile getirmişti. Dikey mimari ile şehirlere ihanet edilmiş olacağını belirten Erdoğan, "yatay mimari ile kendi medeniyetimizi inşa etmiş, geçekten şehirleşmenin ne olduğunu dünyaya gösterme imkanı bulmuş olacaklarını" ifade etmişti.

Erdoğan’ın son yıllarda birçok kez yinelediği bu uyarılarının Şanlıurfa’da pek dikkate alınmadığı görülüyor.

DİŞLİ: KÜÇÜK HESAP YAPAN BELEDİYELER…

Şanlıurfalı köşe yazarı Yusuf Sabri Dişli, “küçük hesap yapan belediyelerin” özellikle Urfa’nın tek ormanlık alanının çevresindeki binaların azami yüksekliğine sınır getirmemesine tepki gösterdi.

Ormanlık alanını etrafının yüksek katlı binalarla kuşatılmasının “oksijen ve serin hava akımını” önleyeceğini belirten Dişli, sosyal medya hebasından tepkisini şöyle dile getirdi:

"Sn.Cumhurbaşkanın deprem sonrası ‘dikey yapılaşma son verin’ dediği halde küçük hesap yapan belediyeler dikey yapılaşma izni vermeye devam ediyor. URFA’nın kuzey batısının serin rüzgar aldığı Mehmetçik ve orman eteği bölgesine H serbest inşaat izni veriliyor.

Urfa’nın tek orman alanı çevresini H serbest yüksek kat izni vererek orman alanını binalarla kuşatanlar oksijen ve serin hava akımını önleyenler, birkaç yıl sonra sizi eseriniz olan ‘Nalet anıtı binaları’ ile her daim anacaklar".