Çek mağdurları hapse dönüş yolunda: Acil yeni düzenleme şart

Karşılıksız çek mağdurları için süre doldu. 20 binin üzerindeki çek hükümlüsü bugün gece yarısına kadar hapse geri dönmesi gerekiyor. Çek hükümlüleri için yeni infaz düzenlemesine acil ihtiyaç olduğu söyleniyor.

Çek mağdurları hapse dönüş yolunda: Acil yeni düzenleme şart

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çek mağdurları yeniden cezaevine geri dönüyor.

Pandemi nedeniyle tahliye edilen yaklaşık 120 bin hükümlü için verilen süre 31 Temmuz itibariyle dolmuştu. Kanun gereği bu hükümlülerin 15 gün içinde yeniden ceza infaz kurumlarına teslim olması gerekiyor. Bu kişilerden yaklaşık 100 bini denetimli serbestlik kapsamına girdikleri için tekrar cezaevine dönmeyecek.

ÇEK MAĞDURLARI BU GECE HAPSE DÖNÜYOR

Ekonomim’de yer alan habere göre, büyük bölümünü karşılıksız çek sebebiyle ceza alanların oluşturduğu 20 binin üzerindeki hükümlünün ise bugün gece yarısına kadar hapse geri dönmesi gerekiyor.

KARŞILIKSIZ ÇEKTE HÜKÜMLÜ SAYISI 100 BİNİ AŞACAK

Karşılıksız çek hükümlüleri, şu anda sayıları 20 bin olmakla birlikte bekleyen dosyaların da devreye girmesiyle çek hükümlüsü sayısının 100 bini aşacağını belirtiyor.

KARŞILIKSIZ ÇEKE HAPİS CEZASI ÇÖZÜM DEĞİL

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Başkanı Ender Yorgancılar, 12 Ağustos’ta X hesabından yaptığı paylaşımda şunları yazmıştı:

“Yıllardır karşılıksız çekten dolayı yaşadığımız sıkıntıları ifade etmeye çalışıyor, çeke yeniden itibarının kazandırılmasının piyasalar açısından önemini anlatırken, hapis cezasının çözüm olmadığını vurguluyoruz. 15.07.2023 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren yeni düzenlemelerin, adli suçluların denetimli serbestliğine imkan tanırken; Çek Kanununu kapsamaması, çekini ödeyemeyen, ailesinden ticari hayatına kadar mağdur olan iş insanlarının cezalandırılması kabul edilebilir değildir.

AĞIR CEZALARA MAĞDUR ETMEK ÇÖZÜM DEĞİL

TCK 170. Maddeden dolandırıcıların dahi yargılanıp ½ ceza indirimi ve denetimli serbestlik hükümlerine tabi tutulduğu değerlendirildiğinde pek çok firmanın ise Devlet ihalesinden hak edişlerini zamanında tahsil edemediği, senet, çek, açık hesap alacaklarını alamadığı, konkordato ilan eden firmalardan alacağını tahsil edemeyip ve icra yoluyla tahsil kabiliyetleri de ellerinden alındığı gerçekleri göz önüne alındığında tek dertleri binbir güçlükle kurdukları şirketlerini kurtarmak olan iş insanlarını, “hırsız, gasp, cinsel istismar, dolandırma, uyuşturucu, yaralama vs. gibi suçlardan daha ağır cezalara mahkum etmek çözüm değildir. Üstelik bu durum, çeke itibarını da geri kazandırmıyor.

ÇEK İÇİN YENİ İNFAZ DÜZENLEMESİNE İHTİYAÇ VARDIR

Vergisini ödeyen, istihdam sağlayan iş insanlarını, zamanında borcunu öde(ye)mediği için cezaevine geri çağırmak ve 5 yıl hapis süresinde borçlarını da ödemelerini beklemek, iş insanlarına suçlu damgası vurmak adil değildir. Bu nedenlerle, yeni bir infaz düzenlemesine acilen ihtiyaç vardır. Hapis yerine bu noktada önerimiz; öncelikle iş insanının ticari faaliyetlerine devam etmesini sağlayıp borcunu ödemesine olanak tanınmasıdır.”

Çek mağdurları hapse dönüş yolunda: Acil yeni düzenleme şart

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.