Elektrik faturalarında büyük oyun!

Elektrik tedarikindeki maliyetlerde yaşanan yaklaşık yüzde 35'lik azalmanın, halkın elektrik faturalarını düşürmek yerine dağıtım şirketlerinin karını artırmak için kullanıldığına dair çarpıcı bir gerçek ortaya çıktı. Şanlıurfa’daki durum ise henüz bilinmiyor.

5

CHP İzmir Milletvekili Ednan Arslan'ın Cumhuriyet gazetesine verdiği bilgiye göre, elektrik tedarikindeki maliyet düşüşleri pandemi öncesine oranla dünya genelinde yaşanırken, Türkiye'de ise elektrik piyasasında takas fiyatlarının sadece 7 ayda megavatsaat başına ortalama 3 bin 400 TL'den 2 bin 200 TL'ye gerilediği gözlemlendi.

Arslan, bu düşüşün elektrik faturalarına yansımadığını ve maliyet azalmasının dağıtım bedeline yansıtılarak halkın mağdur edildiğini iddia etti.

FATURALARIN DAĞITIM BEDELİ ENERJİ BEDELİNİ GEÇTİ

Elektrik faturalarını incelediğinde dikkat çekici bir durumla karşılaşıldığını belirten Arslan, ödediğimiz dağıtım bedelinin enerji bedelini aştığını söyledi. Faturaların yüzde 58.25'ini dağıtım bedelinin, yüzde 32.7'sini enerji bedelinin ve yüzde 9.04'ünü KDV ile belediye fonunun oluşturduğunu belirtti.

HÜKÜMETİN ZAM KARARLARI ETKİLİYOR

Arslan, hükümetin dağıtım bedeline üç kez zam yapmasının faturaları nasıl etkilediğini gözler önüne serdi. Zam yapılmamış olsaydı bugün 240 kWh tüketim için 353 TL ödemek yerine 228 TL ödeneceğini ifade eden Arslan, bu durumun halkın 125 TL daha ucuza elektrik kullanma imkanı olacağı anlamına geldiğini vurguladı. Şanlıurfa’da durum henüz belli değil.