Gece vardiyasında çalışanlar dikkat!

Yapılan bir araştırma, gece vardiyasında çalışmanın orta yaşta ve ileri yaştaki yetişkinlerde hafızayı yüzde 79'a kadar zayıflatabileceğini öne sürüyor.

5

York Üniversitesi’nden araştırmacılar, geç saatlerde çalışmanın ileri yaşlı insanların biyolojik saatlerini etkileyebileceğini iddia etti.
Daha önce yapılan araştırmalar, sabah 9’dan akşam 5’e kadar olmayan çalışma saatlerinin sağlığa ciddi zararları olduğunu göstermişti.
Bu araştırmada da ekip; 47.811 yetişkinin iş durumu, çalışma saatleri ve zihinsel işlev testlerinin sonuçlarını içeren verileri inceledi. Katılımcıların beşte biri, meslek hayatlarında bir şekilde vardiyalı çalıştığını belirtti.
Şu anda gece vardiyasında çalışanlar, sadece gündüz çalışanlara göre yüzde 79 daha fazla zihinsel bozulma riski taşıyordu. En uzun süre gece vardiyasında çalışanlarda ise bu risk yüzde 53 daha fazlaydı.
Araştırmacılar, bunun nedeninin biyolojik saatteki değişimden kaynaklanabileceğini söyledi.
BİRÇOK MESLEK GRUBUNU ETKİLİYOR
Plos One dergisinde yayınlanan araştırmada, “Bulgular vardiyalı çalışmaya maruz kalma ile bilişsel işlev bozukluğu arasında potansiyel bir bağlantı olduğunu gösteriyor. Yıkıcı sirkadiyen uyaranların bilişsel bozukluğa katkıda bulunan nörodejenerasyonda rol oynayabileceğini düşünüyoruz.” dedi.
Oxford Üniversitesi’nde biyolojik saat sinir bilimi profesörü Russell Foster da, gece vardiyasında çalışmanın zihinsel bozukluk riskini artırdığı sonucunun önemli olduğunu söyledi.
Foster, “Bu tür bulgular, uyku ve vücut saati bozulmasının, duygusal ve bilişsel tepkilerin bozulması da dahil olmak üzere daha kötü sağlık sonuçlarıyla bağlantılı olduğunu ortaya koyan hem laboratuvar temelli hem de saha çalışmaları (örneğin uzun mesafe havayolu pilotları üzerinde) ile uyumludur.” diye ekledi.

 

GAZETE İPEKYOL