Tonlarca üretseler de talebe yetişemiyorlar

Bu yaz rekor seviyeye ulaşan sıcaklıklar kimi bölgelerde hayatı olumsuz etkilerken, sadece yaz aylarında üretim yapılabilen buz satıcılarının yüzünü güldürdü. Şanlıurfa’da faaliyet gösteren buz imalathanesi yaz aylarında taleplere yetişemiyor. Günlük 5 ton buz üreten tesis, gıda işletmeleri, su satıcıları, bici bici satıcıları, fırınlar ve vatandaşın talebine yetişmekte zorlanıyor.

5

ŞANLIURFA – Türkiye’de bu yaz, önceki yıllara göre çok daha sıcak geçiyor. Ülkenin sıcağıyla meşhur kentlerinden Şanlıurfa’daki rekor sıcaklıklar, vatandaşı adeta canından bezdirdi. Mevsim normallerinin üzerine çıkan hava sıcaklığına uzmanlar doğal afet uyarısı yaparken, vatandaşlar serinlemenin yollarını arıyor. Kimi ise, sıcak havayı avantaja çevirmenin peşinde...

Şanlıurfa’nın Eyyübiye ilçesinde bulunan buz imalathanesi rekor seviyeye ulaşan sıcak havaları fırsata çeviriyor. Genellikle yaz aylarında üretilip satışı yapılan buzlar, özel kalıplara doldurulup suyun, sıfırın altında 10 derecede 12 saat dondurulmasıyla elde ediliyor. Çift vardiya usulü 24 saat çalışan işçiler günde 5 ton buz üretiyor. 50 dereceyi bulan sıcaklıkları avantaja dönüştüren buz fabrikası çalışanları, buz siparişlerini müşterilere ulaştırırken bir yandan da kavurucu sıcaklarla mücadele ediyor.

Son dönemlerin en sıcak yazının yaşandığı Şanlıurfa’da buz satışları patlamış durumda.

Özellikle yaz aylarında sıcak havadan bunalan vatandaşların tercih ettiği rendelenmiş buzdan hazırlanan "palıza" tatlısı yapan lokanta ve işletmeler, buz fabrikasının en iyi müşterileri arasında bulunuyor.

Taziye, mevlit, düğün organizasyonlarında da yemeklerin yanında ikram edilen içecekleri soğuk tutmak içinde buz siparişleri veriliyor.

Sıcak günlerde buzu sıklıkla tüketenler arasında tarım işçileri de bulunuyor. Tarlada çalışanlar aldıkları buzları özel kaplarda muhafaza ederek gün boyu içeceklerini soğuk tutuyorlar.

Sıcak havada ekmek hamurlarının erken kabarmasını önlemek için buza ihtiyaç duyan fırıncılar da fabrikanın müşterileri arasında yer alıyor.

Perakende ve toptan olarak alınabilen buzlar poşet ve kalıp buz olmak üzere iki çeşit olarak satılıyor. Geçen yıl fiyatları 15-20 TL arasında değişen buzların şimdilerde fiyatı 30-40 TL arasında değişiyor.

Ağabeyinden aldığı buz fabrikasını yaklaşık 4 yıldan beridir kendi işleten Mehmet Demir, buz satışlarında yaşanan yoğunluğu Ajans Urfa’ya değerlendirdi.

DEMİR: GÜNLÜK 7-8 TON BUZ SATTIĞIMIZ DA OLUYOR

Bu yaz satışlarda patlama yaşandığını belirten Demir, günlük ortalama 5 ton buz üretip sattıklarını söyledi.

Demir, talebin çok yüksek olduğu dönemlerde başka buz fabrikalarından takviye alıp 7-8 tona kadar sattıklarını ifade ederek, şöyle konuştu:

“Bu yaz biraz geç geldi fakat çok sıcak bir yaz oluyor. O noktada bu yıl satışlarımız geçen yıla oranla çok yüksekti. Sıcaklar satış noktasında işimize yaradı. Ancak, bir noktada da bizi rahatsız etti. Çünkü, biz de bu sıcakta çalışıyoruz, o noktada zorlu geçiyor. Günde 5 ton üretip, satıyoruz. Bazen o kadar çok talep oluyor, başka yerlerden takviye alıp satıyoruz. Günlük 7-8 ton buz sattığımız da oluyor. Çift vardiya çalışıyoruz. Ama yine de talebe yetişmekte zorlanıyoruz. Araçlarımız ve motorlarımız var. Telefondan veya internetten bize ulaşıyorlar. Biz de kendilerine siparişleri iletiyoruz.”

“BUZ FİYATLARI 30 İLE 40 TL ARASINDA DEĞİŞİYOR”

Buz fiyatlarının artan enflasyona oranla uygun olduğunu dile getiren Demir, “Günlük ortalama 5 ton buz üretiyoruz. Havanın bu kadar sıcak olmasından dolayı ürettiğimiz bütün buzu satıyoruz.  Elimizde 2 çeşit buz var. Biri poşet buz, diğeri kalıp buz. Poşet 10 kilo, kalıp buz ise 15 kilo. Poşet buzu 30 TL’den kalıp buzu ise 40 TL’den satıyoruz. İki buz arasındaki fark boyutu, kilosu ve kullanım alanı” ifadelerini kullandı.

 

“DOLAPLAR SOĞUTMUYOR, VATANDAŞ ÇAREYİ BUZ ALMAKTA BULUYOR”

Aşırıcı sıcaklar yüzünden buzdolaplarının soğutmadığını ve vatandaşın da çareyi buz almakta bulmasından dolayı buzda talep patlaması yaşandığını söyleyen Demir, “Buzu herkes talep ediyor. Özellikle bici bici satanlar, şerbetçiler, fırınlar ve esnaflar. Bu yaz çok sıcak olunca artık evlerden de buz istemeye başladılar. Evdeki dolaplar ihtiyacı karşılamıyor. Vatandaş da çareyi buz almakta buluyor. Buzları dolaba koyup ürünleri soğutuyorlar.  Özel günlerde, toplu yemeklerde ihtiyaç halinde gelip buz alıyorlar” diye konuştu.

Gazete İpekyol\Özel Haber