Küresel iklim değişikliği, doğal afetleri artırıyor

Küresel iklim değişikliği, dünyanın her yerinde etkilerini hissettirmeye devam ediyor. İklim değişikliğinin en önemli etkilerinden biri, doğal afetlerin sıklık ve şiddetinin artmasıdır.

5

Küresel iklim değişikliği, hava sıcaklıklarının artmasına neden oluyor. Artan hava sıcaklıkları, aşırı hava olaylarının oluşma riskini artırıyor. Örneğin, sıcaklıklar arttıkça, daha sık ve daha şiddetli kuraklık, fırtına, sel ve sıcak hava dalgaları yaşanıyor.

Küresel iklim değişikliği, deniz seviyesinin yükselmesine de neden oluyor. Deniz seviyesinin yükselmesi, kıyı bölgelerini taşkın riski altına sokuyor.

Küresel iklim değişikliğinin doğal afetler üzerindeki etkilerini şu şekilde sıralayabiliriz:

Aşırı hava olayları daha sık ve daha şiddetli yaşanıyor. Örneğin, 2022 yılında dünyanın birçok yerinde, aşırı hava olayları nedeniyle büyük zararlar meydana geldi. ABD'de yaşanan aşırı sıcak hava dalgası nedeniyle binlerce kişi hayatını kaybetti. Avrupa'da yaşanan sel felaketlerinde binlerce kişi evsiz kaldı. Türkiye'de yaşanan orman yangınları binlerce hektar ormanlık alanı yok etti. Kıyı bölgeleri taşkın riski altında. Deniz seviyesinin yükselmesi, kıyı bölgelerini taşkın riski altına sokuyor. 2022 yılında, ABD'de yaşanan kasırgalar nedeniyle New York ve New Jersey gibi büyük şehirler sele teslim oldu.

Küresel iklim değişikliğinin doğal afetler üzerindeki etkilerini azaltmak için, iklim değişikliğiyle mücadele etmek gerekiyor. İklim değişikliğiyle mücadele için, sera gazı emisyonlarının azaltılması, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının artırılması ve enerji verimliliğinin sağlanması gibi önlemler alınabilir.