ABD'de dikkat çeken araştırma sonucu: Her gün kitap okumak ömrü uzatıyor

Yale Üniversitesi'nde yapılan araştırmaya göre, günde ortalama yarım saat kitap okuyanlar, okumayanlara göre iki yıl daha fazla yaşıyor. Öte yandan, gazete ve dergi okumak, kitap okumada olduğu gibi bir etki yaratmıyor.

ABD'de dikkat çeken araştırma sonucu: Her gün kitap okumak ömrü uzatıyor

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ABD'nin en iyi eğitim kurumlarından Yale Üniversitesi Halk Sağlığı Okulu uzmanları, daha fazla kitap okumakla, daha uzun ömür arasında bir bağlantı olduğunu keşfetti. Araştırmaya göre iyi okurlar, kitap okumayan insanlarla karşılaştırıldığında daha uzun yaşama şansına sahip.
Araştırmada 3 bin 635 kişinin verileri incelenirken, katılımcılar üç gruba ayrıldı: Haftada üç buçuk saate kadar kitap okuyanlar, bir buçuk saat okuyanlar ve hiç okumayanlar.
KİTAP OKUYANLARIN ÇOĞU KADIN VE ÜNİVERSİTE MEZUNU
Diken'de yer alan habere göre; kitap okuyanların büyük çoğunluğu üniversite mezunuydu, kadındı ve diğerlerine göre daha yüksek gelire sahipti.
Araştırma sonucuna göre günde en az 30 dakika kitap okuyanların, hiçbir şey okumayanlardan ortalama iki yıl daha uzun yaşadığı ortaya çıktı.
KİTAPLA GAZETE VE DERGİNİN ETKİSİ BİR DEĞİL
Araştırmaya göre gazete ve dergi okumanın aynı oranda bir etkisi olmadığı görüldü. Araştırmacıların teorisine göre kitaplar, gazete ve dergiye göre daha ‘derin okuma’ aktivitesini teşvik ediyor. Derin okuma, bir metni anlamak ve keyfini en üst düzeye çıkarmak için daha dikkatle okuma süreci.
BEYİN İÇİN EGZERSİZ
Kitap okurken, bölümler arasında ve dış dünyayla bağlantı kurarsınız. Bu bağlantıyla da beynin her iki yarım küresinde ve ayrıca dört lobdaki bölgeler arasında yeni sinir ağları kurarsınız. Bu da demans gibi psikolojik problemler için en etkili yollardan biri.
SATRANÇ VE BULMACA KADAR ETKİLİ
Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde yayımlanan bir makaleye göre de kitap okumak beyni satranç oynamak, bulmaca çözmek kadar çalıştırıyor. Vücudumuzun her uzvu gibi egzersiz sayesinde beyin de daha sağlıklı ve genç kalıyor.

ABD'de dikkat çeken araştırma sonucu: Her gün kitap okumak ömrü uzatıyor

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.