Küresel Ekonomi: 2023'te Beklentiler

2022 yılı, küresel ekonomi için zorlu bir yıl oldu. COVID-19 pandemisi, tedarik zincirindeki kesintiler ve Rusya-Ukrayna savaşı, küresel ekonominin büyümesini yavaşlattı.

5

2023 yılında küresel ekonominin toparlanmaya devam etmesi bekleniyor. Uluslararası Para Fonu (IMF), küresel ekonominin bu yıl yüzde 3,6 büyüyeceğini tahmin ediyor. Ancak, küresel ekonominin büyümesi, yüksek enflasyon ve resesyon riskleri tarafından tehdit ediliyor.

Yüksek Enflasyon

2022 yılında küresel enflasyon, 1980'lerden bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Bu durum, tüketicilerin satın alma gücünü azalttı ve işletmelerin karlılığını düşürdü.

2023 yılında da enflasyonun yüksek seyretmesi bekleniyor. IMF, küresel enflasyonun bu yıl ortalama yüzde 6,6 olacağını tahmin ediyor.

Resesyon Riski

Yüksek enflasyon, merkez bankalarının faiz oranlarını artırmasına neden oldu. Bu da, ekonomik aktiviteyi yavaşlatarak resesyon riskini artırdı.

IMF, 2023 yılında küresel ekonominin yüzde 2,9 büyümesinin durma noktasına gelebileceğini tahmin ediyor.

Küresel Ekonominin Beklentileri

2023 yılında küresel ekonominin toparlanmaya devam etmesi bekleniyor. Ancak, yüksek enflasyon ve resesyon riskleri, küresel ekonominin büyümesini yavaşlatabilir.

Küresel ekonominin büyümesi için, merkez bankalarının enflasyonu kontrol altına alması ve Rusya-Ukrayna savaşının sona ermesi gerekiyor.