Hayat pahalılığı Urfalının et tercihini değiştirdi

ÖZEL HABER | Son bir yılda gelen zamlarla kırmızı etin kilosu 300 lirayı aşarken vatandaşlar etin yanına yaklaşamaz hale geldi. Kırmızı etteki bu pahalılık vatandaşları beyaz ete yöneltti. Urfa’da birçok yemekte kullanılan kırmızı etin kıyması pahalılıktan dolayı yerini tavuk kıymasına bıraktı. Kasaplar, artan talep üzerine tavuk kıyması için ayrı makineler getirtti.

Hayat pahalılığı Urfalının et tercihini değiştirdi

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Urfa sofralarının vazgeçilmezi kırmızı etin fiyatı, girdi maliyetlerindeki artışların da etkisiyle son bir yılda iki katına çıkmış durumda. Vatandaşlar, birçok yemeğin ana malzemesi olarak kullandıkları kıymaya gelen bu zamlardan sonra kıyma ihtiyacını tavukla gidermeye çalışıyor. 

Şanlıurfa’da tavuk kıymaya artan talep, kasapları tavuk kıyması yapmak için özel makineler almaya itti. 

 

DEMİR: DAHA GEÇEN HAFTA ZAM GELDİ

Bağlarbaşı Mahallesinin 15 yıllık kasaplarından Harun Demir, artan fiyatlardan sonra tezgaha dana eti koyamadığını kaydetti. 

Gazete İpekyol’a konuşan Demir, son olarak ete geçen hafta zam geldiğini hatırlatarak, “Fiyatların böyle yüksek olmasından dolayı hem müşteri alamıyor hem de biz kesim yapamıyoruz. Normalde biz her gidişimize 5 ila 10 arası koyun kesiyorduk ama son zamanlardan dolayı ancak 3 veya 4 tane kesebiliyoruz bu durum hepimiz için zor oluyor” dedi.

“Şakasız söylüyorum 2 aydır tezgaha dana etini koyamıyoruz” diyen Demir, dana etinin kendilerine maliyetinin 310 ila 320 TL arası olduğunu söyledi. Fiyatı yüksek olduğu için o ete talebin de düştüğünü vurgulayan Demir, “Dana etini dükkana koyamıyoruz. Müşterilerin ‘getirmiyoruz’ diye şikayeti oluyor ama maddi olarak biz de alamıyoruz” ifadesini kullandı. 

Kasap Harun Demir, ekonominin geçen yıllara göre gittikçe kötüleştiğini, düzelmesini bekledikleri halde daha da kötüleştiğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Vatandaşın alım gücü geçen yıla göre daha da düştü. Mesela müşteri geliyordu 3 kilo kıyma, 4 kilo parça ve tavuk alıyorlardı ama şimdi 1 kilo kıyma 1 kilo parça, 2-3 kiloda tavuk alıp gidiyor, bu durum hepimiz için sıkıntı.”

 

“MECBURİYETTEN TAVUK ETİNE YÖNELİM VAR

Alım gücü düşen vatandaşın mecburen kırmızı etten beyaz ete yöneldiğini belirten Demir, kırmızı etin kıymasını fiyattan dolayı kimsenin sormayan vatandaşın tavuk kıymayı tercih ettiğini kaydetti. Demir, “Şu anda kırmızı eti alamayan vatandaş mecburiyetten beyaz ete yönelmiş durumda. Vatandaş artık kırmızı etin kıymasını geçti, beyaz etin kıymasını istiyor. Yani 2 – 3 kilo kıyma alan adamlar şimdi gelip ‘beyaz eti kıyma yap, biraz da kuyruk yağı koy ver’ diyorlar. Tavuk etin kıymasına talep çok yükseldi” diye konuştu.  

Harun Demir, tavuk kıymasının kilosunu şu anda 85 TL’ye sattıkları bilgisini verdi. İki ay önce 25 TL zamlanan tavuk etinin kıyması için ayrı makine getirttiklerini kaydeden Demir, “Son zamanlarda talep artınca biz de sırf tavuk kıyması için ayrı bir makine aldık. Talep bunu gerektirdi” dedi.

AHMET HAKKI AK – MUSTAFA EKİNCİ – ÖZEL HABER / GAZETE İPEKYOL

Hayat pahalılığı Urfalının et tercihini değiştirdi

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.