Cumhuriyetin ilanından sonra Türkiye genelinde başlatılan ağaçlandırma çalışmalarının izleri, Şanlıurfa’da hala görünüyor.
Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatıyla bakanlık ve diğer kurumlar aracılığıyla köylere, şehirlere ve okullara fidanlar dağıtıldı. O fidanlardan biri de günümüzde Karaköprü ilçesine bağlı Yoğunburç köyünde toprağa kavuştu.
KÖYDEKİ İLK AĞAÇLARDAN BİRİ
Tahminen 1928 yılında köyde yapılan fidan dağıtımı sırasında, Recep Ak isimli bir vatandaş dut fidanını alıp evinin bahçesine dikti. Aradan geçen yaklaşık bir asra rağmen, o ağaç bugün hala sapasağlam ayakta. Gövdesi 1 metreden daha kalın olan ve yaklaşık 10 metreyi bulan boyuyla dikkat çeken ağaç, köyde dikilen ilk fidanlardan biri olma özelliğini taşıyor.
Neredeyse bir asırdır ayakta duran dut ağacı, sadece insanlara değil, doğaya da ev sahipliği yapıyor. Ağacın kalın gövdesinde ağaçkakanların yıllar içinde açtığı büyük ve derin bir oyuk bulunuyor.
Kaynak: Ahmet Hakkı Ak

0 Yorum