Acıların şehri Urfa’nın sıra dışı lezzeti dünyaya açılıyor! Faydaları saymakla bitmiyor

Kahvenin atası olarak bilinen mırra, Şanlıurfa'nın en önemli kültürel simgelerinden biri. Acı tadı nedeniyle "sıra dışı lezzet" olarak nitelendirilen mırra, ilk defa içenlerin damağında unutulmaz bir iz bırakıyor. Zahmetli yapımı nedeniyle  kente gelen yerli ve yabancı tursitlerin de ilgilisini çeken mırra dünyaya açılıyor.

Acıların şehri Urfa’nın sıra dışı lezzeti dünyaya açılıyor!   Faydaları saymakla bitmiyor

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Şanlıurfa'nın acı lezzeti mırra, gün geçtikçe sınırları aşarak dünyaya yayılmaya başladı.

Mangal ateşinde 3 saati aşkın süre pişirilen mırra, Şanlıurfa’ya gelen yerli ve yabancı tursitlerin de ilgilisini çekiyor. Mırranın içerdiği mineraller sayesinde de birçok rahatsızlığa iyi geldiği biliniyor. 

Kentin yöresine ait has içeceklerinin başında gelen mırra; düğün ve taziye gibi etkinliklerde misafirlere ikram ediliyor.  Şimdilerde hazırı satılmaya başlanan mırraya il dışından yoğun talep geliyor.

Kentte mırra satışı yapan  esnaf İsmail Doney, İşlenmiş hazır mırraların sıcak suyla harmanlayıp, hafif kaynattıktan sonra katılaştırıp elde edildiğini dile getirdi.

 

FAYDASI SAYMAKLA BİTMİYOR

“Mırra çok acı ve koyu olması nedeniyle küçük bardakta içilir.” Diyen Doney şunları kaydetti:

“Yörede kültürel açıdan anlamlı, sunumu özel çaba gerektiren bir içecektir. Mırra sağlık üzerinde olumlu etkilere sahip. Uykuyu açar, kan dolaşımını hızlandırır, mideyi rahatlatır ama kalp rahatsızlığı olanlar günde bir fincan dibinde görünmekle görünmemek arasında içebilirler. Zaten mırranın örfü, kültürü, adetti farklıdır.”

“İSTEK ÜZERİNE HER YERE GÖNDERİYORUZ”

 

Urfa dışından mırraya talep olduğunu ama korunması aşamasında sorun yaşadıklarından dolayı aktif satış yapmadıklarını kaydeden Doney, şunları söyledi:

“Başka illerden mırrayı sıvı şekilde çok talep ediyorlar ama bunun korunması aşamasında baya bir sıkıntı çektiğimiz için, misafirlerimiz veya talep eden müşterilerimiz muhafazasını yapamadığından bizde satışa sunmuyoruz. Ama çalışmalarımız devam ediyor bunun üzerine. Gönderirken de burada veya evimizde yapıyoruz. Tencerede kaynatıp orijinalini elde edip gönderim yapıyoruz. Ama şu anda aktif olarak iş yerinde satışımız yok. Çünkü aktif olarak rafa koyarsak onun içerisine koruyucu koymak zorunda kalacağım. Uzun süre dayanması için. Aktif satışımız yok ama istek üzerine yapıp gönderiyoruz”.

Acıların şehri Urfa’nın sıra dışı lezzeti dünyaya açılıyor! Faydaları saymakla bitmiyor

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.