Yarı fiyatına araç almak isteyenler dikkat! Detaylar belli oldu

Yediemin otoparklarında bekleyen hacizli araçların satışları başladı. Hacizli araçların satışlarıyla ikinci el piyasasına 700 bin yeni aracın katılması beklenirken bu araçları almak isteyenlerin yapması gereken işlemlerle ilgili detaylar da belli oldu. Peki, Yediemin hacizli araç satışı nasıl yapılacak?

Yarı fiyatına araç almak isteyenler dikkat!  Detaylar belli oldu

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yedieminlerde bekleyen hacizli araçların satılacağının açıklanmasının ardından ikinci el piyasasında yeni bir hareketlilik başladı. 700 bin aracın satışa çıkması beklenirken, dün birinci etap kapsamında 988 araç Adalet Bakanlığı'na bağlı UYAP E-satış sitesine yüklendi.

BEDEL ALINMADAN KIZILAY'A DEVREDİLECEK

Hacze konu olan borçlu ya da alacaklıların hak ve menfaatinin gözetilmesi için taraflara sunulması sonrasında bu aşamada sonuç alınmazsa araçlar, MKE A.Ş'ye bedeli karşılığında devredilecek. Burada yedieminlerde çürüyen milli değerlerin geri kazanılması sağlanacak. Hak sahibine ödenecek bedel ise bilirkişi aracılığıyla değerlendirilerek belirlenecek. Eğer araç devrinde bir sorun çıkarsa ve MKE'ye devri gerçekleşmezse, çürüyen bu milli değerlerin toplum yararına hizmet etmesi için Türk Kızılay Derneği'ne bedelsiz olarak devredilecek.

700 bin aracın etap etap satılacağını söyleyen sektör temsilcileri, bunların 2025 bininin talep göreceğini ve fiyatları maksimum yüzde 5 aşağı çekeceğini belirtiyor.

"PİYASADA ÇOK YÜKSEK TALEP GÖRMEZ"

Oto Merkezi CEO'su Muhammed Ali Karakaş, yediemin otoparklarında hacizli 2.2 milyon aracın olduğu bilgisini vererek, "20 yaş altı 700 bin aracın olduğu tahmin ediliyor. Ancak bunlar içinde 20-25 bininin satın alınacak durumda olduğunu düşünüyoruz. Bu da piyasadaki fiyatları en fazla yüzde 5 aşağı çeker. Şu anda ikinci el araç piyasası özellikle kredi muslukları kısıldığı için durgun.

Bu tür araçlar galericiler veya vatandaşlardan çok fazla talep görmez. Çünkü bu tür araçları inceleme şansınız yok. Aracı açıp bakamazsınız. İçini inceleyemezsiniz. Motoru ne durumda, şanzıman iyi mi kontrol etme şansınız yoktur. İhaleye girip aldıktan sonra araçta bir sorun çıktıysa ben bunu iade ediyorum de diyemezsiniz. Bu araçlar genelde aracın sahibinin yakınları tarafından alınır. O nedenle piyasada çok yüksek talep görmez" ifadelerini kullandı.

İHALEDEN SATIŞLAR NASIL YAPILIYOR?

Aracın fiyatını bilirkişi belirliyor veya teklif usulü satış yapılıyor. İhaleye katılmak için T.C vatandaşı olunması ve yüzde 10-20 arasında değişen teminat bedeli yatırılması gerekiyor. Günlük ihaleye çıkan araçlar, açık artırma usulü ile satılıyor. Araç satılmadığında ise bu teminatların geri ödemesi yapılıyor. Satın alındığında ise kanun tarafından belirlenen şekilde ödemeler yapılarak araç devir alınıyor.

TASFİYE SÜRECİ NASIL İLERLİYOR?

İcra dairesi tarafından tasfiye edilmesine karar verilen mala dair bilgiler, tasfiye dairesine bildirildikten sonra tasfiye dairesi tarafından duyuruluyor. Duyuru, Bakanlık Bilgi İşlem Genel Müdürlüğü'nün uygun gördüğü UYAP Bilişim Sistemi'ne entegre portallar vasıtası ile yapılıyor. Duyuruda; icra dairesi ve dosya numarası, tasfiye dairesi ve dosya numarası, borçlunun adı ve soyadının ilk iki harfiyle T.C kimlik numarasının ilk iki rakamı, tasfiye edilecek mala dair bilgiler, varsa rehin hakkı sahibi ve kamu haczine dair bilgilerle gerekli diğer bilgiler yer alıyor. Duyuru, tasfiyeye konu malın tasfiye işlemleri bitince kaldırılıyor.

BAŞVURU NASIL YAPILACAK?

Başvuru için iki kriter bulunuyor; TC vatandaşı olmak ve aracın bedelini ihaleye girmeden yatırmak. İnternet üzerinden yapılan başvuruda aracın görselleri ve eksiklikleri görüntülenebiliyor. Aracın bütün teknik özellikleriyle beraber her türlü detayına da yer verilecek.

AYNI ARACA BİRDEN FAZLA KİŞİ BAŞVURDUĞUNDA NE OLACAK?

Araçlar UYAP'tan satışa çıkarılacak ve en yüksek fiyat teklifi veren kişiler aracı almaya hak kazanacak.

ARACIN CEZA VE OTOPARK ÜCRETİNİ KİM ÖDEYECEK?

5 milyonluk aracın satış fiyatı ortalama 1-1.5 milyon olacak. Bu rakam belirlenirken aracın bekleme süresi, kayıpları hesaplanarak ihaleye çıkarılıyor. Aracı alan kişi yalnızca satın alma bedelinin ödemesini yapacak. Otopark ve ceza ücretleri satın alan kişiye yüklenmeyecek. Araçta çıkan eksiklerin hepsinin ücreti ise alıcıya ait.

Araçların teslimat süresi ise 15 gün olarak belirlendi. Ayrıca bir kişinin kaç araç alacağı da kişiye bağlı olacak. Kişi başına araç sınırlaması yapılmayacak.

KAYNAK: KARAR GAZETESİ

 

 

Yarı fiyatına araç almak isteyenler dikkat! Detaylar belli oldu

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.