Türkiye'de sayılı Urfa'da tek: Onu gören şaşkınlığını gizleyemiyor!

ÖZEL HABER | Kadın olmak, her meslekte zor. Ancak kadın taksi şoförü olmak diğer mesleklere oranla daha zor. Hele bir de Şanlıurfa’daysanız… Türkiye’deki sayılı kadın taksi şoförlerinden, Urfa’nın ise bilinen tek kadın şoförü Muazzez Sağlam, kadınlara ilham oluyor. Ceylanpınar’da yaklaşık 8 yıldır direksiyon sallayarak ev ekonomisine katkı sağlayan Sağlam, Fatma Girik’in oynadığı 1970’lerin Şoför Nebahat filmini akıllara getiriyor. İşte "Kadın başına bu iş yapılır mı" baskısını yıkan kadının hikayesi...

Türkiye'de sayılı Urfa'da tek: Onu gören şaşkınlığını gizleyemiyor!

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Adı, Muazzez Sağlam. 45 yaşında. Aslen Mardinli, Şanlıurfa’nın Ceylanpınar ilçesinde doğmuş ve orada evlenmiş. Mesleği, taksi şoförlüğü… Evet, erkek egemenliğinin dibine kadar hissedildiği Şanlıurfa’da taksi şoförlüğü yapan bir kadın. 

Ceylanpınar ilçesinde 7 çocuğu ve eşiyle birlikte yaşayan Muazzez Sağlam, ev ekonomisine katkı sağlamak için yaklaşık 8 yıl önce taksi şoförü olmaya karar verdi. 

Sağlam, Türkiye’deki sayılı kadın taksi şoförlerinden, Şanlıurfa’nın ise bilinen tek kadın şoförü.

Urfa trafiğinde direksiyon sallayan bu cesur kadının yaptığı iş, tüm kadınlara örnek olacak nitelikte. 

Taksiye binenlerin ilk etapta şaşırdığı Sağlam, müşterileri arasında “Şoför Muazzez” olarak anılıyor.

63 T 1601 plakalı taksinin direksiyonuna geçen Sağlam, yolcuları istediği yere ulaştırıyor. 

Ancak, mesleğini severek yapan Sağlam’ın şoförlük hikayesi çok da kolay başlamamış…

Muazzez Sağlam, mesleğe başlarken yaşadığı zorlukları Gazete İpekyol’a anlattı.

SAĞLAM: 8 YILDIR YAPIYORUM, T PLAKAYI YENİ ALDIM

Yaklaşık 8 yıldır direksiyon sallayan Sağlam, şunları kaydetti:

“Ceylanpınar’a resmi plaka verilmiyordu. T plaka verileceğini duyduğum zaman hemen başvurumu yaptım. Tabii ki sonradan haberim oldu. Bize söylenmedi bir şekilde öğrendim, son gün başvurumu yaptım. Girdim çok şükür kazandım elhamdülillah. 8 yıldır şoförlük yapabiliyordum, emeğimin karşılığını bu plakayla taçlandırdım.”

“CEYLANPINAR’DA BENİ GÖRÜNCE ŞAŞIRAN ÇOK OLUYOR”

İlçenin tek kadın şoförü olduğunu söyleyen Sağlam, kendisi görenlerin şaşırdığını ifade ederek, “Ceylanpınar’da beni görünce şaşıran çok oluyor. Ben genellikle öğretmen ve memur kesim taşıdığım için gelenler çok şaşırıyorlar böyle bir işim olduğu için ve bazen inanmıyorlar. Bazen fotoğraf çekip yakınlarına gönderiyorlar. Ceylanpınar’da bu işi benden başka yapan kadın yok. Şanlıurfa genelinde de olduğunu duymadım. Olabilir ama benim haberim yok.” dedi.

“İLK BAŞTA ÇOK TEPKİ ALDIM, BENİ ŞİKAYET EDENLER BİLE OLDU”

Şoförlüğe başladığı zamanlar çok zorluk çektiğini anımsatan Sağlam, eşinin desteğiyle bu işin üstesinden geldiğini belirterek şöyle konuştu:

“Öncelikle eşimin desteği olmazsa ben bu işi yapamazdım. Eşimin desteğiyle ben bu işi yaptım. Ama eşimin ailesine göre yapamazdım, ‘etme, bize göre değil, kültürümüze göre değil’ gibi şeyler söyleniyordu. Ama eşim ve ailem arkamda olduğu sürece kimse bir şey diyemedi. Bütün tepkilere ve olumsuzluklara rağmen pes etmedim. Şimdi T plaka da aldım. Artık kimse bir şey demiyor. Kabullendiler… Ama ilk başta çok tepki aldım. Beni şikayet edenler bile oldu. Yoluma her türlü taşı koyan da oldu. İlk başlarda gerçekten çok zorluk çektim. Çekmediğim eziyet kalmadı. Ondan sonra yavaş yavaş çok şükür düzeldi. “

“BİR KADININ HER İŞİ YAPACAĞINA İNANSINLAR”

“Şunu da belirtmek istiyorum eğer kadın isterse her şeyi yapabilir” diyen Sağlam, “Abla niye arabayı pembeye boyamadın diye soruyorlar. Yok dedim, sarı taksi olacak. Şunu da belirtmek istiyorum eğer kadın isterse her şeyi yapabilir. Hiçbir şekilde pes etmesinler. Her düştüklerinde tekrardan ayağa kalksınlar, mücadeleye devam. Bir kadının her işi yapacağına inansınlar.” diye konuştu.

 

Türkiye'de sayılı Urfa'da tek: Onu gören şaşkınlığını gizleyemiyor!

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.