Staj mağdurlarına EYT müjdesi

Staj mağdurları, EYT düzenlemesinin Meclis’ten geçmesine rağmen emekli olamadıkları için hayal kırıklığına uğradılar. TBMM’ye sunulması beklenen yeni bir kanun teklifiyle, staj ve çıraklık süreleri sigorta başlangıcı olarak kabul edilebilir ve bu kişiler EYT kapsamına girebilirler. İşte detaylar...

Staj mağdurlarına EYT müjdesi

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

EYT yasası Meclis’ten 28 Şubat’ta geçerek 2 milyon 250 bin kişiye emeklilik hakkı tanıdı, ancak staj ve çıraklık sigortası olanlar bu yasadan yararlanamadı.

Staj mağdurları aylarca seslerini duyurmaya çalıştılar ve sonunda yeni bir gelişme yaşandı.

EYT yasasıyla birlikte emekli sayısının 15 milyonu geçmesi, staj ve çıraklık sigortası olanların Hazine’ye ek yük getireceği gerekçesiyle, 8 Eylül 1999 öncesi staj sigortası ‘iş sigortası’ sayılmadı.

Hükümet, yerel seçimlere yaklaşırken bu konuda ilk geri adımını attı ve staj sigortasını tekrar ele aldı.

YAŞ ŞARTI KALKIYOR MU?

Gazetevatan'da yer alan habere göre; staj mağdurları ve kademeli emeklilik bekleyenler için yeni bir düzenlemede son aşamaya gelindiği iddia edilirken, yapılacak değişiklik ile staj ve çıraklık mağdurları için emeklilikte herhangi bir yaş şartı aranılmayacak.

Bu durumdaki bireyler, belirlenen süre ve prim şartlarını tamamladıklarında emekli olabilecekler. 23 Mayıs 1996 öncesi sigorta girişi olanlar 5825 gün, bu tarihten sonra sigorta girişi olanlar ise 5900 gün prim ödeyerek emeklilik hakkı kazanacaklar. Öte yandan staj mağdurlarına ve kademeli emeklilik bekleyenlere emeklilik yolu açılacak.

KANUN TEKLİFİ MECLİS'E SUNULDU

Önümüzdeki haftalarda Meclis'e sunulacak torba yasaya bu teklifin de dahil edilip edilmeyeceği merak konusu olurken,  Türkiye'de staj konusu üzerine yaptığı yorumlar ile dikkatleri üzerine çeken SGK Uzmanı Onur Önal ise gündemdeki hareketlenmenin ardından staj ve çıraklık mağdurlarına seslenerek yeni bir açıklamada bulundu.

Onur Önal, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda "24 kasım itibari ile plan- bütçe komisyonunda ki bütçe görüşmeleri bitiyor . Ardından Aralık ayı itibari ile , Meclis genel kurulu yaklaşık 1 ay boyunca bütçe maratonuna başlayacak ." ifadelerini kullandı. 

TORBA YASADA HANGİ KONULAR YER ALACAK?

"Bu torba yasada, sosyal güvenlik açısından; 

- Emeklilere zam

- Ev hanımlarına prim ödeme desteği

- Taşeron işçilere kadro yasaları kesinleşmiş bulunuyor ."

GÖRÜŞMELER İÇİN HAFTAYA ANKARA'DA OLACAĞIZ

"Staj ve Çıraklık yasası ile ilgili bir durum yok. Bunun için devlet büyüklerimizle görüşmek için, dernek başkanlarımızla birlikte haftaya Ankara’da olacağız. Hükümetle ve devlet büyüklerimizle görüşmekten başka izlenecek bir yol yoktur bundan başka her şey boş laf, laf-ı güzardır...

Gerekirse Aralık ayı boyunca Ankara’da kalıp, tüm dernek başkanlarımız ile seferber olacağız ve inanıyorum ki başaracağız ."

Staj mağdurlarına EYT müjdesi

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.