Urfa’da kadın cinayetleri hız kesmeden devam ediyor

ÖZEL HABER | Şanlıurfa, kadına dönük şiddetin en fazla yaşandığı illerden biri olarak dikkat çekiyor. Geçen yıl 5 kadın cinayetinin işlendiği Şanlıurfa’da, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’na göre bu yıl ocak ayıdan bu yana 7 kadın cinayete kurban gitti. Resmi verilere göre, 1 milyon 76 bin kadının yaşadığı şehirde yalnızca 1 kadın sığınma evi bulunuyor.

Urfa’da kadın cinayetleri hız kesmeden devam ediyor

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala


25 Kasım, tüm dünyada Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü olarak kutlanıyor. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 1999 yılında 25 Kasım gününü Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü olarak ilan etti.

Dünyanın pek çok yerinde olduğu gibi Türkiye’de de kandına yönelik şiddet uzunca bir süre kanayan yara oldu. 

Birleşmiş Milletler Kadına Yönelik Şiddet, Sebepleri ve Sonuçları Özel Raportörü Reem Alsalem’e göre, Türkiye’de Ocak 2022 ile Temmuz 2023 tarihleri arasında hem özel hem de kamusal alanda kadına dönük şiddet artış durumda. 

Alsalem’in raporuna göre, her 10 kadından 4’ünün evli ya da birlikte olduğu erkekler tarafından fiziksel şiddete maruz kaldı. Yine Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın (UNDP) 10 yıllık verilere dayanarak hazırladığı Toplumsal Cinsiyet Sosyal Normları Endeksi (GSNI) raporunda, Türkiye’de yaşayan insanların yüzde 75’inden fazlasının kadınların evli oldukları erkek tarafından şiddete maruz kalmasını meşru gördükleri yer aldı. 

Türkiye’de 1980’lerden bu yana kadınlara ve toplumsal cinsiyete yönelik araştırmalar yaygınlaştı ve toplumsal algıyı dönüştüren çalışmalar yapıldı. İçişleri Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın kurduğu Şiddet Önleme Merkezi, ‘’Kadına El Kalkamaz’’ projesi, KADES uygulaması bu çalışmalardan bazıları.

Türkiye’de kadına yönelik şiddetle mücadelede mesafe kat edilse bile tek bir kadının bile şiddete uğraması, hele hele cinayete kurban gitmesi asla rıza gösterilecek bir durum değil. Bu mücadelenin çıtası sürekli yükselmek zorunda. 

 

ŞANLIURFA DİKKAT ÇEKİYOR

Şanlıurfa, kadına dönük şiddetin en fazla yaşandığı illerden biri olarak dikkat çekiyor. 

Şanlıurfa’daki kadınlar, hem evlerinde hem de kamusal alanlarda fiziksel, psikolojik ve ekonomik başta olmak üzere pek çok şiddet türüne maruz kalıyor. TÜİK’in 2022 yılı verilerine göre, 1 milyon 76 bin 112 kadının yaşadığı Şanlıurfa’da yalnızca 1 kadın sığınma evi bulunuyor. 

Araştırmacılara göre Şanlıurfa’daki kadınların ekonomik anlamda erkeğe bağlı bırakılmaları kadın yoksulluğunun önemli sebeplerinden. Kadın cinayetleriyle sık sık gündeme gelen Urfa’da genç kadınların da dijital şiddete maruz kaldığı belirtiliyor. 

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun verilerine göre, 2022 yılında Türkiye’de öldürülen kadın sayısı 333. Bu cinayetlerin 5’i Şanlıurfa’da işlendi. 

Şanlıurfa’da kadın cinayetleri 2023 yılında da durmadı. 

Kentte son olarak 14 Kasım’da bir kadın cinayeti işlendi. Akçakale’de uyuyan 24 yaşındaki eşi Fidda U’yu “canavar gibi gördüğünü” söyleyen kocası Ahmet U. eşini pompalı tüfekle öldürdü. 

Şanlıurfa’da eylül ayında Hatice A., dini nikahla birlikte olduğu M.C. tarafından sokak ortasında bıçaklanarak öldürüldü. 

Kentte ağustosta 34 yaşındaki Fatma T. evinde silahla vurulmuş olarak bulundu.

Haziranda şüpheli 1 kadın cinayetinin yaşandığı Şanlıurfa’da nisanda 44 yaşındaki Roza G. kocası Mervan G. tarafından katledildi.

Şanlıurfa’da mart ayında 43 yaşındaki Aysel A. oğlu tarafından silahla vurularak öldürülürken, şubatta ise Haliliye’de 37 yaşındaki Fatma İ.’nin şüpheli ölümü gerçekleşti. 

 

KADINLARIN SORUNLARIYLA İLGİLENENE DERNEKLER DE VAR

Şanlıurfa’da kadınların sorunlarına çözüm üretmeye çalışan dernekler de var.  

Yaşamevi Kadın Dayanışma Derneği bunlardan biri. 2004 yılında kurulan dernek, kadının toplumdaki eşitsizliğini gidermek sosyal, hukuksal, ekonomik, sağlık, kültürel vb. yaşamın her alanında aktif rol almasını sağlamayı amaçlıyor. 

Şiddete uğrayan ensest, taciz ve tecavüze uğrayan boşanmak zorunda kalan nafaka talebi olan kadınlara ücretsiz hukuksal danışmanlık veren derneğin üye sayısı da 100’ü aşmış durumda. 

Urfa’da kadın cinayetleri hız kesmeden devam ediyor

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.