Bir bu eksikti! Şanlıurfa büyük risk altında! Kritik uyarı geldi

Son zamanlarda yaşanan felaketler ve göçlerin ardından Şanlıurfa ve Güneydoğu bölgesi için uzmanlar tarafından kritik uyarı geldi. Uzmanlar, haftada 12 bin kişinin ölümüne sebebiyet verebilen bu hastalığın, Güneydoğu bölgesi için ciddi bir tehdit olduğunu belirtti.

Bir bu eksikti! Şanlıurfa büyük risk altında! Kritik uyarı geldi

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Şanlıurfa ve çevre iller, son zamanlarda meydana gelen deprem, sel, göç ve yaşanan iklim krizlerinden dolayı büyük bir tehlikeyle karşı karşıya. Uzmanlar, Güneydoğu Anadolu bölgesinde yaşanan bu olaylardan sonra sıtma vakalarının artış gösterebileceğini belirttiler. 

Sıtma vakalarındaki artışın temel sebeplerinden biri, sivrisineklerin haşere ilaçlarına karşı direnç geliştirmesi. 

Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi (COP 28) için yayımlanan bir rapora göre, küresel ısınma sıtma riskini artırıyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) de iklim krizinin sıtma ile mücadelede önemli bir tehdit oluşturduğunu açıkladı.

DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, küresel ısınmanın sıtma ile mücadelede acil eylemleri gerektirdiğini belirtirken, sıtmanın dünya genelinde her hafta 12 bin kişinin ölümüne neden olduğuna dikkat çekti. Türkiye'nin de risk altındaki ülkelerden biri olduğu ifade edildi.

 

SITMA VAKALARINDA GÖÇLERİN ETKİSİ VAR 

Okan Üniversitesi Hastanesi'nden Doç. Dr. Servet Öztürk, hava olaylarının sıtma bulaşmasını etkileyebileceğini ve hastalığın ilerlemesini hızlandırabileceğini belirtti. Özellikle dirençli sıtma müdahalelerine, küresel ısınmanın hızını kontrol altına almak için acil eylemlere ihtiyaç olduğunu vurguladı. Ayrıca, iklim kaynaklı göçlerin ve yer değiştirmelerin sıtma vakalarında artışa neden olabileceği uyarısında bulundu.

EN ÇOK ETKİLENEN AFRİKA KITASI

Geçmişte Mezopotamya bölgesinde birçok medeniyetin yok olmasına neden olan sıtmadan korunmanın önemine değinen Doç. Dr. Servet Öztürk, sağlıklı beslenme, sigara ve alkol kullanımından kaçınma, düzenli fiziksel aktivite ve erişkin yaş aşılamalarının önemine dikkat çekti. 2022'de dünya genelinde 85 ülkede 249 milyon sıtma vakası ve 608 bin sıtma ölümü kaydedildi. Özellikle Afrika kıtasının en çok etkilendiği belirtildi.

Bir bu eksikti! Şanlıurfa büyük risk altında! Kritik uyarı geldi

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.