Şanlıurfa’da sahtekarlığın böylesi! Zeytinyağı diye bakın neyi satıyorlar?

Şanlıurfa'da zeytinyağında teneke fiyatının 5 bin lirayı geçmesi üzerine gıda sahtekarlığı alarmı verildi. Sızma zeytinyağı denilerek kalitesiz ve sağlık açısından da pek faydalı olmayan yağların satıldığı ileri sürüldü. Vatandaşlara da uyarı gecikmedi.

Şanlıurfa’da sahtekarlığın böylesi! Zeytinyağı diye bakın neyi satıyorlar?

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Şanlıurfa'da bu yıl beklenen zeytin rekoltesinin olmaması ve zeytinyağına talebin fazla olması fiyatları uçurmuştu. Teneke fiyatlarının 5 bin lirayı aşması üzerine de gıda sahtekarları harekete geçti.

SAĞLIĞA UYGUN DEĞİL

Uzmanlar, sahtekârların, zeytinyağının kalitesini düşürmek için "Lampante" adı verilen ve yağ lambalarında kullanılan yağı sattığına dikkat çekti. Lampante yağının tüketime uygun olmadığını ve sağlık açısından risk teşkil ettiğini belirten uzmanlar, vatandaşların bu konuda dikkatli olmalarını istedi.

LANPANTE YAĞ NEDİR?

Lampante yağının, yüksek asitliği, kötü tatları ve safsızlıkları ile karakterize edildiği, genellikle aşırı olgunlaşmış veya hasar görmüş zeytinlerden üretildiği ve kötü işleme ve işleme uygulamalarına maruz kaldığı kaydedildi.

GERÇEK (HAKİKİ) ZEYTİNYAĞI NASIL ANLAŞILIR?

Kaliteli zeytinyağını anlamak, yemeklerinizde, salatalarınızda kullanacağınız zeytinyağının gerçek olup olmadığını aşağıdaki yöntemleri kullanarak kısa sürede anlayabilirsiniz.

DONMA TESTİ: ZEYTİNYAĞI DONDURUCUDA TAMAMEN DONUP KRİSTALLEŞİYORSA GERÇEKTİR

Gerçek zeytinyağı 0 ile - 6 derece arasında donar ve kristalleşir. Bunun için bir bardak zeytinyağını dondurucunuza koyun ve yarım saat sonra çıkarın. Eğer bardaktaki zeytinyağının her noktası aynı şekilde donduysa gerçektir; ancak bir kısmı donup bir kısmı sıvı olarak kaldıysa aldığınız zeytinyağı sahte olabilir.

SU TESTİ: ZEYTİNYAĞI SUYUN ÜZERİNDE KALIYORSA GERÇEKTİR

Bir bardak ılık suyun içine çok az miktarda zeytinyağı ekleyin. Eğer zeytinyağı baloncuklar çıkarıyor ve su yüzeyinde kalıyorsa gerçektir; sahte olduğu takdirde ise yağ suyun yüzeyinde bir süre hiç baloncuk çıkarmadan dairesel bir şekilde kalacak, ardından suya karışacaktır.

TUZ RUHU TESTİ: TUZ RUHUYLA BULUŞTUĞUNDA ZEYTİNYAĞININ RENGİ DEĞİŞMİYORSA GERÇEKTİR

Yarım çay bardağı zeytinyağının üzerine bardak dolana kadar tuz ruhu ekleyin. Eğer zeytinyağı hakikiyse tuz ruhuyla bütünleşmeyecek ve her zamanki sarı rengini koruyacaktır. Ancak eğer zeytinyağınız sahte ise bardaktaki sıvının rengi pembeye dönecektir.

Şanlıurfa’da sahtekarlığın böylesi! Zeytinyağı diye bakın neyi satıyorlar?

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.