Şanlıurfa fıstığına ikiz! Hem de yanardağ eteklerinde yetişiyor

ÖZEL HABER | Şanlıurfa’da "yeşil altın" olarak nitelendirilen coğrafi işaret belgesine sahip fıstığa, Gaziantep, Siirt ve Amerika’dan sonra bir rakip daha çıktı. Yanardağın eteklerindeki verimli topraklarda yetişen fıstık Sicilya'da da aynı isimle nitelendiriliyor. Bronte fıstığının iki yılda bir hasadı var. Bronte kasabasında yetişen ve adına festivaller düzenlenen fıstık, Urfa fıstığına benzerliğiyle de dikkat çekiyor. İşte detaylar…

Şanlıurfa fıstığına ikiz!  Hem de yanardağ eteklerinde yetişiyor

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Şanlıurfa'nın en önemli lezzetlerinden olan "Şanlıurfa keten köyneği fıstığı" Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası'nın (ŞUTSO) başvurusuyla Eylül 2022'de Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenerek coğrafi işaret belgesi aldı.

Gaziantep'in de "Antep fıstığı" olarak coğrafi tescil belgesi bulunuyor. Siirt de fıstığıyla Şanlıurfa'ya rakip olurken son olarak fıstığa binlerce kilometre öteden Amerika rakip çıkmıştı.

BU KEZ SİCİLYA…

Tam bitti derken Urfa fıstığına son rakip Sicilya'nın Catania bölgesinde küçük kenti Bronte rakip oldu.  Bronte kasabasında yetişen fıstık, Urfa fıstığına benzerliğiyle dikkat çekiyor. İki fıstık da aynı zamanda hasat ediliyor, iki yılda bir hasadı oluyor ve kilosu oldukça yüksek. Hatta fıstıklar çalınmasın diye hasat zamanı özel ekipler kuruluyor. İşte bronte fıstığıyla ilgili detaylar…

FOTO: HALE SARGIN

YEŞİL ALTIN OLARAK NİTELENDİRİLİYOR, İKİ YILDA BİR HASADI VAR

Yanardağın eteklerindeki Bronte kasabasında belki de dünyanın en leziz fıstığı yetişiyor. Yanardağın eteklerindeki verimli topraklarda yetişen fıstık Sicilya'nın "yeşil altını" olarak nitelendiriliyor. İki yılda bir hasadı var.

FOTO: HALE SARGIN

FİYAT YÜKSEK, ÇALINMASIN DİYE EKİPLER KURULUYOR

Dünyanın en pahalı fıstığı Bronte fıstığı. Kilosu 30-50 euro civarında satılıyor. Hatta fıstıklar çalınmasın diye hasat zamanı fıstıkları korumak için ekip bile var.

FOTO: HALE SARGIN

HASAT ZAMANI AYNI

Ağustos ayının son haftasından Eylül ayının ortasına kadar fıstık hasadı sürer. Eylül ayının son, ekim ayının ilk haftasonlarına denk gelen tarihlerde bu hasadı kutlamak, yorgunluklarını atmak ve fıstık üreticilerinin o seneki ürünlerini sergileyebileceği bir festival düzenlenir.

FOTO: HALE SARGIN

HER YIL FESTİVALİ YAPILIYOR

Fıstıklı tatlılar, pastalar, fıstıklı pizza, fıstıklı tatlı ve tuzlu soslar, fıstıklı makarna, fıstık likörü ve aklınıza gelemeyecek yiyeceklerle iştah açıcı bir festival. Sicilya’da olmanın keyfine varmak için kaçırılmayacak festivallerden biri Sagra del Pistacchio di Bronte. Şanlıurfa’da da her yıl festival yapılıyor.

FOTO: HALE SARGIN

 

 

Şanlıurfa fıstığına ikiz! Hem de yanardağ eteklerinde yetişiyor

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.