Şanlıurfa’da 250 bin nüfusa 1 şehir plancısı düşüyor

ŞPO Şanlıurfa İl Temsilcisi Mehmet Selim Açar, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesinde, esas işi yapan bazı şehir plancılarının temizlikçi, çaycı gibi “beden işçisi” statüsünde çalıştırılmasına tepki gösterdi. Açar ayrıca Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesinde, diğer büyükşehirlere oransal olarak yarısından az şehir plancısı bulunduğuna dikkati çekti.

5

Şehir Plancıları Odası (ŞPO) Şanlıurfa İl Temsilcisi Mehmet Selim Açar, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesinde şehir plancılarının azlığına ve “beden işçisi” statüsünde çalıştırılmasına tepki gösterdi. 

Yazılı açıklama yapan Açar, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesinde diğer büyükşehirlerin oransal olarak yarısından az şehir plancısı çalıştığını kaydetti. 

Diğer büyükşehirlerde minimum 100 bin nüfusa 1 şehir plancısı istihdam ediliyorken Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesinde bu sayının 250 bin nüfusa 1 şehir plancısı olarak ortaya çıktığını belirten Açar, 4 şehir plancısının da “beden işçisi” statüsünde çalıştırılmasına tepki gösterdi. Açar, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Esas işi yapan şehir plancısı 4 meslektaşımız Sayıştay raporlarında (2019 ve 2023 yıllarında ki 2 ayrı raporda) ‘esas işi yapan teknik personel işçi statüsünde çalıştırılamaz’ denmesine ve düzeltilmesi söylenmesine rağmen ‘beden işçisi’ (bekçi, temizlikçi, çaycı, güvenlikçi) ile aynı ücret ve hukuki statüde çalıştırılmaya devam ediliyor. Bu durum Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi’nin bilime, tekniğe, şehirciliğe ve emeğe verdiği değerinde göstergesidir. Teknik personeline Sayıştay raporlarına rağmen yaşanabilir şartlar sunmayan bir belediyeden hemşerilerimize aynı hassasiyetle yaklaşmasını beklemek hata olacaktır.”

Meslek onurunu ve üye haklarını korumak amacıyla mücadele ettiklerini ifade eden Açar, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Daha önce başta Büyükşehir Belediye Başkanı olmak üzere defaatle bu haksızlığın giderilmesi gerektiğini iletmemize rağmen herhangi bir adım atılmamıştır. Bu hafta içinde ilgili sendikalar ve söz konusu teknik personel arasında imzalanacak 3 yıllık sözleşmede bu arkadaşlarımızın hak ve emeklerinin ödenmesi, teknik personele gerekli önem ve hassasiyetin gösterilmesi gerektiğini tekrar vurguluyoruz. Bugüne kadar halkımız ve şehrimiz için verdiğimiz mücadeleler gibi, meslek odası olmanın gerekliliği olarak ‘Meslek onurunu ve üye haklarını korumak’ amacıyla bugünde bu meslektaşlarımız için mücadele vermeye hazırız”.