Rakamlar alt üst oldu! Fıstıkta korkutan tablo

Türkiye’nin fıstık üretiminde önemli bir konuma sahip olan şehri Şanlıurfa’da fıstık üretiminde düşüş alarm veriyor. İklim değişikliği ve istilacı türler tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de tarımsal üretimi tehdit ediyor. Türkiye’nin gıda üretimi ve ihracatında özel bir yere sahip olan fıstıkta bunun yansımaları yakından hissediliyor. Sektör temsilcileri, konuyla ilgili önlem alınması gerektiğinin altını çizdi.

Rakamlar alt üst oldu! Fıstıkta korkutan tablo

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye, tarımsal üretimde dünyanın sayılı ülkeleri arasında... Ancak son dönemde tüm dünyada etkisini hissettiren iklim değişikliği Türkiye’de de tarımsal üretimi olumsuz yönde etkiliyor. Milliyet’te yer alan habere göre, Türkiye’nin gıda üretimi ve ihracatında özel bir yere sahip olan zeytin, fındık ve Antep fıstığında bunun yansımaları hissediliyor.

Son olarak Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı 2023 yılı ‘Bitkisel Üretim İstatistikleri’ne göre, limon, portakal, mandalina ve diğer narenciye ürünlerinin üretiminde artış yaşandı. Ancak zeytin, fındık, Urfa fıstığı, pamuk üretiminde düşüş söz konusu. TÜİK verilerine göre, 2023 yılında zeytinde yüzde 48.9, Antep fıstığında yüzde 26.4, fındıkta yüzde 15 üretim azaldı.

FISTIĞI İKLİM VURDU...

Antep fıstığı hakkında konuşan Şanlıurfa Ziraat Odası Başkanı Ahmet Eyyüpoğlu, geçen yıl yaşanan dondan dolayı ‘karagöz’ adıyla bilinen ve mahsulün meyve salkımlarını oluşturacak gözlerin yandığını bunun da rekolteyi olumsuz etkilediğini söyledi.

Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak ise son yıllarda yaşanan kuraklıklardan kaynaklı Antep fıstığı veriminde düşüş olduğunu belirterek, “Her yıl bir önceki yıldan daha kurak oluyor. Son 5 yılda bölgede kuraklık söz konusu.

Bunun da şimdi etkisi hissediliyor. Girdi maliyetleri yüksek olduğundan dolayı çiftçi mazot alıp tarlasını yeteri kadar işleyemiyor. Fiyatlardan dolayı gübre, ilaç alıp yeterli derecede kullanamıyor. Çiftçilerin girdi maliyetleri düşürülmedikçe bunların önüne geçilemez” dedi.

KAYNAK: MİLLİYET

 

 

 

Rakamlar alt üst oldu! Fıstıkta korkutan tablo

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.