CHP’li Tanal, Şanlıurfa’nın uçak çilesini Ombudsmanlık’a şikayet etti

CHP Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Tanal, Şanlıurfa’daki havalimanı ve uçak seferleri sorunu ile ilgili Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nı, Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü’nü ve Şanlıurfa GAP Havalimanı İşletmesi’ni Kamu Denetçiliği Kurumu’na şikâyet etti.

CHP’li Tanal, Şanlıurfa’nın uçak çilesini Ombudsmanlık’a şikayet etti

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

CHP Şanlıurfa Milletvekili Av. Mahmut Tanal, Şanlıurfa GAP Havalimanı’ndaki fiziki olanakların, teknik imkanların yetersizliği, Şanlıurfa’daki uçak sefer sayılarının az oluşu, seferlerde yaşanan gecikmeler, Şanlıurfa ile büyük kentler arasında direkt uçuşların olmayışı gibi gerekçelerle Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nı, Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü’nü ve Şanlıurfa GAP Havalimanı İşletmesi’ni Kamu Denetçiliği Kurumu’na şikâyet etti.

Tanal, Ombudsmanlık olarak bilinen Kamu Kamu Denetçiliği Kurumu’na sunduğu şikayet dilekçesinde, her 3 Kurumun, Şanlıurfa GAP Havalimanı seferlerinde yaşanan gecikmeler, söz konusu havalimanında sisli havalarda uçakların güvenli inişini sağlayan ILS sisteminin bulunmaması ya da gereği gibi çalışmaması, dolayısıyla havalimanı pistine iniş yapılamaması, direkt uçuş seferi düzenlenen illerin sayısının yetersiz olması, Şanlıurfa-İzmir arasında düzenlenen direkt uçuş seferlerinin gerekçesiz biçimde kaldırılması, Şanlıurfa-Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti arasında direkt uçuş düzenlenmemesi şeklindeki tutumlarında hukuka aykırılık bulunduğu tespit edilerek tavsiye mahiyetinde karar verilmesini talep etti.

 

SİSLİ HAVALARDA UÇAK İNEMİYOR

CHP Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Tanal, dilekçesinde, 16 yıldır aktif hizmet veren Şanlıurfa GAP Havalimanı’nda olumsuz hava koşullarının etkisini gösterdiği durumlarda uçakların piste inemediği, diğer illerde bulunan havalimanlarına mecburi iniş yapmak zorunda kaldığı ve aynı zamanda uçak kalkışlarında uygun koşulların sağlanamaması sebebiyle uçakların saatler süren gecikmelerle kalkış yapabildiği yönünde bölgeden yoğun şikayet geldiğine dikkat çekti.

Tanal, dilekçesinde, “Bu aksaklıkların daha çok kötü hava koşullarında kullanılan ve atmosferik olaylardan etkilenmeyen bir sistem olan uçağın pist başına kadar hassas bir şekilde yaklaşmasını, pist başına yerleştirilen vericiler sayesinde uçakların emniyetli bir şekilde iniş yapmalarını sağlayan, uçuş pilotuna istikamet ve süzülüş bilgisi veren ILS Cihazının bulunmaması/gerektiği gibi çalışmamasından kaynaklandığı bilinmekle birlikte uzun yıllardır devam eden bu soruna rağmen havalimanı teknik imkanlarında hiçbir iyileştirmeye gidilmemiştir” bilgisini aktardı.

ŞANLIURFA’DAN BÜYÜK KENTLERE DİREKT UÇUŞ YOK

Şanlıurfa GAP Havalimanı’ndan yalnızca Ankara ve İstanbul’a direkt uçuş seferinin mevcut olduğunu, diğer büyük illere direkt uçuş seferi düzenlenmediğini dilekçesinde belirten Tanal, “Bu durum, vatandaş mağduriyetine sebebiyet vermekte, aktarmalı uçak biletlerinin pahalı olması sebebiyle ekonomik yönden zorluk yaşatmakta ve büyük zaman kaybına neden olmaktadır” değerlendirmesini yaptı.

 

ŞANLIURFALILARIN KKTC ÇİLESİ

Şanlıurfa ile KKTC arasında uçak seferlerinin bulunmadığını vurgulayan Tanal, şunları dile getirdi: “KKTC'de ikamet eden Şanlıurfalı vatandaşlar ve eğitim için KKTC'ye giden Şanlıurfalı öğrencilerin sayısı 10.000 civarındadır. Bu vatandaşlarımızın ikametleri olan Şanlıurfa'dan çalışmak ve eğitim görmek için KKTC'ye Şanlıurfa GAP Havalimanı’ndan aktarmasız olarak seyahat edemedikleri yönünde çok sayıda şikâyet ve talep söz konusuyken yetkili birimlerce bu mağduriyetin giderilmesi yönünde hiçbir adım atılmamıştır. Bu husus, açık bir biçimde hukuka aykırılık teşkil etmekte olduğundan Kurumunuzca tavsiye mahiyetinde karar verilmesi gerekmektedir.”

 

İZMİR’E DİREKT UÇUŞLAR KALDIRILDI

CHP’li vekil Mahmut Tanal, dilekçesinin devamında şunları aktardı:

“Önemle belirtmek gerekir ki, direkt uçuş seferi düzenlenen il sayısı hâlihazırda yetersizken Şanlıurfa-İzmir direkt uçuşları da kaldırılmıştır. Şanlıurfa-İzmir direkt uçuş hattını sık sık kullanan iş insanları mağduriyet yaşamakta, bölgeye gelen kısıtlı turist sayısında da ciddi azalma gerçekleşmektedir.  İzmir iline direkt uçuş seferlerinin kaldırılması, turizm ve ekonomi başta olmak üzere birçok yönden Şanlıurfa’yı kötü etkilemektedir. Kaldırılan seferlerdeki doluluk oranlarının yüksek olduğu da düşünüldüğünde, bölge halkına büyük mağduriyet yaşatan bu durumun keyfi bir uygulama olduğu anlaşılmaktadır. Bu husus, açık bir biçimde hukuka aykırılık teşkil etmekte olduğundan Kurumunuzca tavsiye mahiyetinde karar verilmesi gerekmektedir.

Havalimanından düzenlenen sefer sayılarının bu büyüklükte bir ile nazaran çok az olması havalimanının işlerliğini azaltmakta, turistlerin bölgeye gelişini zorlaştırdığından bölge her ne kadar kültürel miras yönünden zengin olsa da turistler tarafından tercih edilmemektedir. Uçuş sefer sayılarının artırılması, bölge halkının yoğun talebine rağmen gerçekleştirilmemiş, bu konuda yetkililerce herhangi bir adım atılmamıştır.

 

KAMU DENETÇİLİĞİ KURUMU’NA ÇAĞRI

Tüm bu açıklanan sebepler doğrultusunda, seyahat etme özgürlüğünü ihmali davranışlarıyla ihlal eden Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü ve Şanlıurfa GAP Havalimanı işletmesi tarafından müştereken sebebiyet verilen bu aykırılığa yönelik olarak Kamu Denetçiliği Kurumu tarafından tavsiye niteliğinde karar verilmesi gerekmektedir.”

CHP’li Tanal, Şanlıurfa’nın uçak çilesini Ombudsmanlık’a şikayet etti

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.