Sosyal medya kullanımının vücudumuzda iltihaplanmaya sebep olduğu ortaya çıktı

Sosyal medya birey sağlığını, psikolojisini etkileyen bir alandır. Bu etkilenme nelere sebep olur? Bu durum olumlu bir sonuç mudur yoksa olumsuz bir sonuç mudur? Tüm cevaplar içeriğimizde...

Sosyal medya kullanımının vücudumuzda iltihaplanmaya sebep olduğu ortaya çıktı

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 

Sosyal medya kullanımı, günümüzde milyarlarca insanın hayatının bir parçası haline geldi. Ancak sosyal medya kullanımının fiziksel ve zihinsel sağlık üzerindeki etkileri hakkında hala çok fazla soru işareti var.

Grup araştırmacı, sosyal medya kullanımının vücutta iltihaplanma seviyesini artırdığını ve bu durumun da diyabet, bazı kanser türleri ve kalp hastalığı gibi ciddi hastalıklara yol açabileceğini ortaya koydu.

Araştırma, 1800’den fazla katılımcıyı içeren üç farklı çalışmadan oluşuyor. Bulgular, Brain, Behavior and Immunity dergisinde yayınlandı.

Araştırmacılara göre, vücutta iltihaplanmaya neden olan C-reaktif protein (CRP) seviyesi yüksek olan kişilerin, orta yaşlı yetişkinler ve üniversite öğrencileri arasında, sosyal medyayı daha fazla kullandıkları görüldü.

Araştırmanın ilk yazarı olan David Lee, “Görünüşe göre iltihaplanma, sosyal medya kullanımını artırmakla kalmıyor, aynı zamanda sosyal medyayı diğer kullanıcılarla etkileşim kurmak için de kullandığımızı gösteriyor...

Gö rünüşe göre iltihaplanma, sosyal medya kullanımını artırmakla kalmıyor, aynı zamanda sosyal medyayı diğer kullanıcılarla etkileşim kurmak için de kullandığımızı gösteriyor. Örneğin, doğrudan mesajlaşma veya insanların sayfalarına gönderi yapma gibi. İlginç bir şekilde, iltihaplanma, sosyal medyayı diğer amaçlar için kullanmaya yol açmıyor. Örneğin, eğlence amaçlı komik videolar izleme gibi.” diyor.

Araştırmacılar, sosyal medya kullanımının arkasındaki temel nedenleri anlamaya çalışıyorlar.

llikle psikolojik nedenler, örneğin sıkıntı ve yalnızlık, sosyal medya kullanımının tetikleyicisi olarak düşünülse de, giderek artan bir araştırma, iltihaplanmanın deney yoluyla artırılmasının sosyal bağlanma davranışını teşvik ettiğini gösteriyor. Bu nedenle Lee, sistemik iltihaplanmanın bir sonucu olan CRP gibi bir biyobelirtecin, sosyal medya kullanımı üzerinde ne kadar etkili olabileceğini merak ediyor. Lee, “Eğer iltihaplanma gerçekten de sosyal bağlanma motivasyonunu artırıyorsa, bu durumda insanların sosyal ihtiyaçlarını karşılamak için sosyal medyaya yönelmeleri de beklenir.” diyor.

 PEKİ ARAŞTIRMANIN İLK ÇALIŞMASI KİMLER ÜZERİNDEN İLERLEDİ?

Araştırmanın ilk çalışması, anket dolduran ve kan örnekleri veren orta yaşlı yetişkinlerden oluşan mevcut bir veri setini kullandı. Araştırmacılar, kan örneklerini CRP için analiz ettiler. Bu araştırmanın devamı da geldi. İkinci ve üçüncü aşamalarla devam etti.

İLTİHAPLANMANIN VÜCUDA FAYDALARI

“İltihaplanma, genellikle vücudun iyileşmesine yardımcı olan hastalıkla ilişkili davranışlar ve belirtilerle sonuçlanır.” diyor. “Örneğin, iltihaplanma, insanların daha fazla uyumasına, daha az yemesine ve daha az fiziksel aktivite yapmasına neden olur. Bu davranışlar, vücudun enerji tasarrufu yapmasını ve enfeksiyonla savaşmasını sağlar. Ancak, iltihaplanma aynı zamanda sosyal bağlanma motivasyonunu da artırır. Çünkü sosyal destek, iyileşme sürecinde önemli bir rol oynar.”

SOSYAL MEDYA SOSYAL BAĞLANMA İÇİN ÖNEMLİ Mİ?

sosyal medya kullanımının, iltihaplanmanın neden olduğu sosyal bağlanma ihtiyacını karşılamak için bir araç olarak kullanılabileceğini söylüyor. Ancak, bu durumun uzun vadede sağlık üzerindeki etkilerinin ne olacağı henüz bilinmiyor.

“SOSYAL MEDYA KULLANIMI, İLTİHAPLANMA SEVİYESİNİ DAHA DA ARTIRABİLİR Mİ? YOKSA İLTİHAPLANMAYI AZALTABİLİR Mİ?

Lee, 'Bu soruların cevaplarını bulmak için daha fazla araştırma yapılması gerekiyor.” belirtiyor. Ayrıca, sosyal medya kullanımının iltihaplanma üzerindeki etkisinin, kullanıcının kişilik özellikleri, sosyal medya platformunun türü ve sosyal medyada yapılan etkileşimin niteliği gibi faktörlere bağlı olabileceğini de göz önünde bulundurmak gerektiğini söylüyor.

SOSYAL MEDYANIN SAĞLIK ÜZERİNDEKİ ETKİSİNİ ANLAMAK...

Lee, sosyal medya kullanımının sağlık üzerindeki etkilerini anlamak için, hem biyolojik hem de psikolojik verileri bir arada analiz eden bütüncül bir yaklaşıma ihtiyaç olduğunu vurguluyor. Bu şekilde, sosyal medya kullanımının insanların hayat kalitesini nasıl etkilediğini daha iyi belirleyebileceğini söylüyor.

Kaynak: Onedio 

Sosyal medya kullanımının vücudumuzda iltihaplanmaya sebep olduğu ortaya çıktı

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.