Çarpıcı araştırma: Pet şişelerde bulunan sularda 100 kat fazla plastik bulunuyor

8 Ocak tarihinde National Academy of Sciences dergisinde yayınlanan bir araştırma, popüler markalara ait suların litresi başına ortalama 240 bin tespit edilebilir nanoplastik içerdiğini ortaya koydu. Bu sayı, önceki tahminlerden 10 ile 100 kat arası daha yüksek.

Çarpıcı araştırma: Pet şişelerde bulunan sularda 100 kat fazla plastik bulunuyor

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Columbia Üniversitesi'nde Jeokimya profesörü Beizhan Yan, AFP'ye yaptığı açıklamada, "İnsanlar şişelenmiş sudaki nanoplastiklerden endişe duyuyorsa, musluk suyu gibi alternatifleri düşünmek mantıklı olabilir" ifadelerini kullandı. Ancak Yan, susuz kalmanın insan vücudu üzerinde daha kötü etkisi olacağını belirterek, "şişelenmiş su içmeyin" tavsiyesinde bulunmadıklarını vurguladı.

Araştırmada, önde gelen üç markanın test edildiği ancak isimlerinin verilmediği belirtildi. Beizhan Yan, "Çünkü tüm şişelenmiş suların nanoplastik içerdiğine inanıyoruz, bu nedenle üç popüler markayı ayırmak haksızlık olarak değerlendirilebilir" şeklinde konuştu. Sonuçlar, litre başına 110 ila 370 bin parçacık içerdiğini gösterdi; bunların yüzde 90'ı nanoplastik, geri kalanı ise mikroplastik.

Araştırma, mikroplastiklerin ekosistem ve insan sağlığı üzerindeki etkilerini inceleyen sınırlı sayıdaki çalışmalardan biri olarak ön plana çıkarken, bulunan en yaygın nanoplastik türünün naylon olduğu belirlendi. Uzmanlar, bu nanoplastiklerin muhtemelen suyu arıtmak için kullanılan plastik filtrelerden kaynaklandığına inanıyor.

Aynı ekip, gelecekte musluk suyunu da inceleyerek, bu kaynaktaki mikroplastik seviyelerini ortaya çıkarmayı planlıyor. Mikroplastiklerin içme suyu ve gıda zincirindeki yayılmasının çevresel ve sağlık üzerindeki etkilerini anlamak adına yapılan bu tür araştırmalar, toplumun dikkatini çekmeye devam ediyor.

Çarpıcı araştırma: Pet şişelerde bulunan sularda 100 kat fazla plastik bulunuyor

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.