Şanlıurfa tarihinde önemli keşiflerden biri: Barhadad Mozaiği

Şanlıurfa'nın zengin tarihine ışık tutan önemli keşiflerden biri Barhadad Mozaiği. 1991 yılında Şanlıurfa merkezde bir evin altındaki kaya mezarında bulunan Barhadad Mozaiği, MS 2. ila 3. yüzyıllara tarihleniyor.

Şanlıurfa tarihinde önemli keşiflerden biri: Barhadad Mozaiği

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tarih bakımından dünyanın en önemli şehirlerinden biri olan Şanlıurfa’da muazzam bir eser daha, Barhadad Mozaiği.

Haleplibahçe Mozaik Müzesi'nde sergilenen bu muazzam mozaiğin tabanında, ayakta duran 5 figür yer alıyor. Figürlerin hareketli bir kompozisyonda yer almasıyla Edessa mozaikleri arasında nadir bulunan eserlerden biri olarak öne çıkıyor.

Mozaiğin merkezinde, sol tarafta Ruma ve sağ tarafta Barhadad'ın sohbet ettiği görünüyor. Ruma'nın parmaklarını ileri doğru uzatarak söz isteme işareti yapması, mozaiğin dinamizmini artırıyor. Barhadad'ın hafifçe sağa dönük başı, onun konuşmasını dinlercesine gerçekçi bir detay sunuyor.

Figürlerin yanında Süryanice isimleriyle yazılan yazıtta, "Masa, Abdnu oğlu Barhadad, Wael, Barşama oğlu Ruma hatırlansın, Ruma'nın kızı Hata." ifadeleri kullanılmış. Bu ifadeler, mozaiğin figürlerinin kimlikleri ve ilişkileri hakkında bilgi veriyor.

Barhadad Mozaiği, Şanlıurfa'nın zengin tarihini aydınlatmaya devam ediyor. Haleplibahçe Mozaik Müzesi'nde sergilenen bu değerli eser, ziyaretçilere geçmişin derinliklerine unutulmaz bir yolculuk sunuyor.

Şanlıurfa tarihinde önemli keşiflerden biri: Barhadad Mozaiği

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.