Güneş sistemindeki gezegenler

Güneş Sistemi, Güneş'in etrafında dönen, çeşitli büyüklük ve özelliklerde olan dokuz gezegen ve bunların uydularından oluşur. Güneş Sistemi, Samanyolu Galaksisi'ndeki milyarlarca yıldız sisteminden biridir.

Güneş sistemindeki gezegenler

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Güneş Sistemi'nin Gezegenleri

Güneş Sistemi'ndeki gezegenler, iç gezegenler ve dış gezegenler olmak üzere iki gruba ayrılır.

İç Gezegenler

İç gezegenler, Merkür, Venüs, Dünya ve Mars'tır. İç gezegenler, Güneş'e yakın oldukları için sıcaktırlar. İç gezegenlerin yüzeyleri kayalıktır.

Dış Gezegenler

Dış gezegenler, Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün'dür. Dış gezegenler, Güneş'ten uzak oldukları için soğuktur. Dış gezegenlerin yüzeyleri gaz ve buzdan oluşur.

Güneş Sistemi'ndeki Gezegenlerin Özellikleri

Güneş Sistemi'ndeki gezegenlerin özellikleri, kütleleri, yarıçapları, yörüngeleri ve atmosferleri gibi faktörlere göre değişir.

Merkür: Güneş'e en yakın gezegendir. Kütlesi Dünya'nın kütlesinin %0,05'i kadardır. Yarıçapı Dünya'nın yarıçapının %40'ı kadardır. Yörünge süresi 88 gündür. Atmosferi çok incedir.

Venüs: Güneş'e ikinci en yakın gezegendir. Kütlesi Dünya'nın kütlesinin %82'si kadardır. Yarıçapı Dünya'nın yarıçapının %95'i kadardır. Yörünge süresi 225 gündür. Atmosferi yoğun karbondioksit gazından oluşur.

Dünya: Güneş Sistemi'ndeki tek bilinen yaşam barındıran gezegendir. Kütlesi Güneş'in kütlesinin %0,0003'ü kadardır. Yarıçapı Dünya'nın yarıçapının %100'üdür. Yörünge süresi 365 gündür. Atmosferi azot ve oksijen gazlarından oluşur.

Mars: Güneş Sistemi'ndeki dördüncü gezegendir. Kütlesi Dünya'nın kütlesinin %11'i kadardır. Yarıçapı Dünya'nın yarıçapının %53'ü kadardır. Yörünge süresi 687 gündür. Atmosferi incedir.

Jüpiter: Güneş Sistemi'ndeki en büyük gezegendir. Kütlesi Güneş'in kütlesinin %1/10'u kadardır. Yarıçapı Dünya'nın yarıçapının 11 katıdır. Yörünge süresi 11,9 yıl sürer. Atmosferi hidrojen ve helyum gazlarından oluşur.

Satürn: Güneş Sistemi'ndeki ikinci büyük gezegendir. Kütlesi Güneş'in kütlesinin %0,05'i kadardır. Yarıçapı Dünya'nın yarıçapının 9 katıdır. Yörünge süresi 29,5 yıl sürer. Atmosferi hidrojen ve helyum gazlarından oluşur.

Uranüs: Güneş Sistemi'ndeki üçüncü büyük gezegendir. Kütlesi Güneş'in kütlesinin %0,02'si kadardır. Yarıçapı Dünya'nın yarıçapının 4 katıdır. Yörünge süresi 84,0 yıl sürer. Atmosferi hidrojen, helyum ve metan gazlarından oluşur.

Neptün: Güneş Sistemi'ndeki dördüncü büyük gezegendir. Kütlesi Güneş'in kütlesinin %0,01'i kadardır. Yarıçapı Dünya'nın yarıçapının 4 katıdır. Yörünge süresi 164,8 yıl sürer. Atmosferi hidrojen, helyum ve metan gazlarından oluşur.

Güneş Sistemi'ndeki Gezegenlerin Oluşumu

Güneş Sistemi, yaklaşık 4,6 milyar yıl önce, bir dev gaz ve toz bulutunun çökmesiyle oluştu. Bulutun çökmesiyle birlikte, merkezde Güneş oluştu

Güneş sistemindeki gezegenler

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.