Şanlıurfa ve Diyarbakır başı çekiyor! En büyük nedeni akraba evliliği

TÜİK verilerine göre, Türkiye'de yeni doğan her 800 çocuktan 1'i dudak veya damak yarığı ile doğuyor. En büyük nedeni akraba evliliği olan hastalık daha çok Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yaygın. Hastalıkta Şanlıurfa ve Diyarbakır başı çekiyor.

Şanlıurfa ve Diyarbakır başı çekiyor! En büyük nedeni akraba evliliği

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye'de yeni doğan her 800 çocuktan 1'i dudak veya damak yarığı ile doğuyor. Bu hastalığın en büyük nedeni akraba evliliği. Binlerce aileyi etkileyen hastalıkta Şanlıurfa ve Diyarbakır önde geliyor.

Diyarbakır'daki Dicle Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Hastanesi bünyesinde bölgede ilk olarak kurulan Dudak Damak Yarığı Yenidoğan Ortodonti Merkezi dudak-damak yarığı tedavisinde en çok tercih edilen sağlık kuruluşlarından biri haline gelmiş durumda. 

Merkezden Şanlıurfa’dan da giden hastalar tedavi görüyor. 

Merkezin yetkilileri, dudak-damak yarığı hastalığının önüne geçilmesi için akraba evliliği yapanların gen aktarımını durdurması gerektiğini belirtiyor.

Uzmanlar, akraba evliliğinden kaynaklanan bu durumla ilgili aileleri uyarıyor. 

TEK SEBEP GENETİK NEDENLER DEĞİL

Genetik nedenlerin yanı sıra gebeliğin ilk 3 ayında annenin maruz kaldığı radyasyon, psikolojik travma, ilaç kullanımı, vitamin eksikliği ve fazlalığına kadar çok sayıda etken, bebeğin yarık dudak-damak sorunuyla doğmasına yol açıyor.

Anne karnında organların ve yüzün oluşumu sırasında bütün bebekler yarık dudaklıdır. Bebek yüzü anne karnında üç ana parçanın birleşmesi ile oluşur; orta parça ve iki yandaki parçaların birleşmesi ile önce sırasıyla alt ve üst dudaklar, daha sonra damak şekillenir. Bazen bu birleşme tam olmaz ve çeşitli şekillerde yarıklar oluşur. Eğer parçalar ağız çevresinde hiç birleşmemişse tam dudak–damak yarığı, bir yanda ve kısmen birleşmemişse kısmi yani tek taraflı dudak yarığı veya sadece damak yarığı oluşuyor.

Damak yarığı, kızlarda sık olmasına rağmen iki veya tek taraflı dudak yarığı, erkek bebeklerde daha sık görülüyor. Genellikle böyle bir sorunla karşılaşılan bebeklerin ailelerinde de dudak-damak yarıklı bireyler olabiliyor. Genetik nedenlerin yanı sıra gebeliğin ilk 3 ayında annenin maruz kaldığı radyasyondan, geçirdiği psikolojik travmaya, ilaç kullanımı, vitamin eksikliği ve fazlalığına kadar çok sayıda etken soruna neden olabiliyor.

Şanlıurfa ve Diyarbakır başı çekiyor! En büyük nedeni akraba evliliği

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.