Avrupa’da 10 kişiden 5, Türkiye’de 10 kişiden 1 kişi! Türkiye yıllardır sonuncu

Türkiye'de otomobil sahiplenme oranı Avrupa'nın çok gerisinde kaldı. Hesaplamalara göre Avrupa’da 10 kişiden 5’i, Türkiye'de 10 kişiden 1'i araç sahibi olabiliyor.

Avrupa’da 10 kişiden 5, Türkiye’de 10 kişiden 1 kişi! Türkiye yıllardır sonuncu

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye’deki vatandaşlar, araç sahibi olma konusunda Avrupa’nın çok gerisinde kaldı. Avrupa İstatistik Ofisi Eurostat'ın son raporuna göre, Avrupa'da 10 kişiden 5'i araç sahibi iken, Türkiye'de bu oran sadece 1.6 kişide kalıyor.

 

TÜRKİYE 12 YILDIR SONUNCU

Otomobil sahipliği sıralamasında 12 yıldır Avrupa Birliği (AB) ülkeleri arasında sonuncu sıradaki yerini koruyan Türkiye'de, araç vergilerindeki artışlar otomobil edinmeyi zorlaştırıyor.

Eurostat'ın verilerine göre, Avrupa'da 10 kişi başına düşen otomobil sayısı ortalaması 5.6 iken, Türkiye bu oranda sadece 1.6'ya sahip. Türkiye, bin kişi başına düşen otomobil sayısında 2022'de de AB ülkeleri arasında son sırada yer aldı. Lihtenştayn'ın 7.7 otomobil ile ilk sırada yer aldığı listede Türkiye'nin 1.6 ile sonuncu olması dikkat çekiyor.

Ülkemizdeki düşük otomobil sahiplik oranının temel nedenleri arasında yüksek vergi oranları ve düşen satın alma gücü bulunuyor. Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) oranlarının neredeyse tüm otomobillerde yüzde 80 ve üzerinde olması, Katma Değer Vergisi (KDV) eklenmesiyle birlikte otomobil fiyatlarını artırarak Türkiye'nin Avrupa'da otomobil sahipliği konusunda geride kalmasına yol açıyor. 2023'te Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) de iki defa ödendi, ve bu durum otomobil sahipliği maliyetini artırdı. Geçen yıl ödenen MTV, bütçedeki vergi gelirlerinin yüzde 9.8'ini oluşturarak Türkiye'nin otomobil sahipliği konusundaki zorluklarını yansıtıyor.

Avrupa’da 10 kişiden 5, Türkiye’de 10 kişiden 1 kişi! Türkiye yıllardır sonuncu

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.