Dikkat:  Kritik karar öncesi altın ve borsada bomba tahmin!

Altın ve borsada bomba tahmin geldi! Piyasaların gözü kulağı perşembe günü açıklanacak olan faiz kararında olacak. Son dönemde altın ve borsadaki fiyat hareketleri oldukça dikkat çekmişti. Borsa yükselişe geçerken, altında dalgalı bir seyir görülmüştü. Peki faiz kararı öncesi altın ve borsada tahminler ne? Borsada yükselişi sağlayan iki etken açıklandı. İşte detaylar...

Dikkat:  Kritik karar öncesi altın ve borsada bomba tahmin!

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi aralık ayının sonlarında gördüğü 7 bin 200 puan seviyelerinin ardından piyasada trend tersine döndü. Endeks yeni yıla iyi bir başlangıç yaptı. Borsa perşembe günü 8 bin 100 puan seviyesini aştıktan sonra hafif düşüş göstererek haftayı 7996 puandan kapattı.

Öte yandan borsada son haftalarda yerli yatırımcı çıkışı sürüyor. Son 6 haftada 1 milyon 236 bin kişi borsadan çıktı. Yabancı yatırımcıların ise piyasaya geri döndüğü gözlendi. 12 Ocak ile biten haftada yabancı yatırımcılar hisse senetlerinde 157.4 milyon dolar alım yaptı. Peki yerli yatırımcının piyasadan çıkışının nedeni ne, yabancılar borsada alım yapmaya devam eder mi?

BORSADA YÜKSELİŞİ SAĞLAYAN İKİ ETKEN! 

Milliyet'in haberine göre; Bu hafta perşembe günü Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) yılın ilk faiz kararını açıklayacak. Piyasalarda beklentiler ne yönde? Faiz kararı öncesi altın ve borsa için tahminler ne Ekonomist Hikmet Baydar konuyla ilgili tüm merak edilenleri anlattı. Baydar konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

“Borsada yükselişin arkasındaki beklentilere bakıldığında temelde not artırımları ve yabancı yatırımcı girişi beklentisi olduğunu görmekteyiz. Yurt dışında yapılan tanıtım toplantılarda yabancı yatırımcıların nabzı yoklanmaktadır. Kaldı ki yabancı yatırımcı ilgisi zayıf da olsa devam etmektedir. Yabancı yatırım kuruluşları da olumlu raporlar düzenlemektedir. Ancak yerel seçimlerden sonra yabancı yatırımcı gelme ihtimali olduğunu sayın Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek açıklamıştı.

YERLİ YATIRIMCI PİYASADAN NEDEN ÇIKTI? 

Türkiye'nin kredi notu görünümünün güncellenmesi, kısa vade not artırımı beklentisinin azalması, küçük yatırımcıların da borsadan çıkmasına yol açmaktadır. Geçen hafta hafif satış eğilimli bir piyasanın olmasının arkasında yatan gerekçe de Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) nezdinde pay senedi yatırımcı sayısında düşüşün üst üste altıncı haftada da devam etmesidir.

MKK'nın açıkladığı yatırımcı ve hesap sayılarına göre pay senedi yatırımcı sayısı 19 Ocak ile sona eren haftada bir önceki haftaya göre 72 bin 954 kişi azaldı. Bu çözülme ister istemez geçen hafta borsada hafif satış eğiliminin oluşmasına da neden olmuştur.

BORSADA YABANCI GİRİŞİ SÜRER Mİ? 

Yurt dışında yapılan toplantılarda Türkiye gerçeğinin ilk ağızdan anlatılması yabancı yatırımcıları pozitif olarak etkilemektedir. Yabancı yatırım kuruluşları da son zamanlarda Türkiye hakkında olumlu görüşler yazmaktadır.

Borsada kısa vadede böyle bir beklentimiz olmamakla beraber, mart ayında seçimlerden sonra yabancı yatırımcı girişi olabilir diye düşünüyoruz.     

 

GÖZLER MERKEZ BANKASI’NDA! BEKLENTİLER NE? FAİZ KARARI PİYASALARI NASIL ETKİLER? 

TCMB daha önceki açıklamalarında faiz artırım sürecinin sonuna gelindiğini ifade etmişti. Bu nedenle 250 baz puanlık son bir faiz artırımı yapılabilir. Piyasa beklentisi de bu şekildedir.

Ancak ocak ayında enflasyonun baz etkisiyle 3 puan kadar düşme ihtimalinin olması TCMB’nin elini güçlendirmektedir. Eğer son artırım hakkını gelecekte kullanmayı düşünürse şimdilik pas geçme ihtimali de var.

‘BORSADA YABANCININ DA ÖNEMSEDİĞİ KRİTİK SEVİYE’ 

Borsada ilk satış gelme potansiyeli olan direnç seviyesi 8.055’dir. Bu seviye yabancının da önemsediği, kritik bir seviyedir. Daha sonra 8.255 civarında önemli bir satış gelebilecek bölge bulunmaktadır. Bu dirençlerin kırılması durumunda 8.500 puan seviyelerini test etmesini konuşabiliriz.

Yakın zamanda mevcut işlem hacmi ve seçim nedeniyle yabancı iştahının yeterli olmaması 8.500 seviyelerini test etmesi ihtimalini de azaltmaktadır. Teknik olarak yukarı trend sinyalleri gelse de önemli bir çıkış trendi için işlem hacminin en az 2 kat artması gerekmektedir.

FAİZ KARARI ÖNCESİ ALTIN TAHMİNİ! 

Altını etkileyen olayları 2 gruba ayırmalıyız. Global gelişmeler nedeniyle ons altın hareketi ve dolar endeksi hareketleri, İkinci grup da yurt içi altın talebini etkileyen nedenler ve döviz/TL ile gram altın fiyatlamaları. Global etkilerin başında ABD faiz indirim beklentilerinin azalması gelmektedir. Bu durum altına satış getirmektedir. Bunun yanında jeopolitik risklerin artarak devam etmesi de altın talebini artırmaktadır. Şimdilik faizlerin daha uzun süre yüksek kalacağı beklentileri altını olumsuz etkilemektedir. Yurt içerisinde ise izlenen sıkı para politikası, yüksek faizler, altının yükselişi konusunda tehdit oluşturmaktadır.

Teknik verilere göre yatay seyirde aşağı sinyalleri gelmesi nedeniyle hafif düşüş yaşayabilir. Ancak döviz/TL fiyatlarında yükseliş olursa bu düşüş gerçekleşmeyebilir. Şimdilik 1944 TL ihtimali biraz daha fazla görünmektedir. TCMB faiz artırımı gelirse bu ihtimalin gerçekleşmesini beklemekteyiz.”

 

Dikkat:  Kritik karar öncesi altın ve borsada bomba tahmin!

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.