Türkiye’de ilaç krizi tırmanıyor! 14 ilacın satışı durdu: Koah, epilepsi, alzaymır, migren…

Yüksek enflasyon ve beraberinde getirdiği fiyat artışları nedeniyle en çok etkilenen sektörlerin başında ilaç sektörü geliyor. Son olarak Novartis firması; koah, epilepsi, alzaymır, migren ve göz hastalarının kullandığı 14 önemli ilacın satışını kur nedenini gerekçe göstererek durdurma yoluna gitti.

Türkiye’de ilaç krizi tırmanıyor!  14 ilacın satışı durdu: Koah, epilepsi, alzaymır, migren…

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye’de özellikle pandemi sonrası yükselmeye başlayan enflasyon ve ekonomik kriz sonrası birçok sektör olumsuz etkilendi. Bu sektörlerin başında ise ilaç sektörü geliyor. Vatandaşlar ilaç bulmakta zorlanırken, İsviçre merkezli Novartis firması ecza depolarına gönderdiği açıklamayla 14 ilacın satışını tamamen durdurduğunu açıkladı.

Yapılan açıklamada, “Aşağıda isimleri belirtilen ürünlerimizin satışları Aralık 2023 tarihi itibarıyla tamamen sonlandırılmıştır. Novartis Türkiye olarak, bahsi geçen ürünlerin stokları bulunmadığı için talepleriniz 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren karşılanamayacaktır” denildi.

SATIŞI DURDURULAN İLAÇLAR 

Satışı durdurulan ilaçlar arasında koah, göz tansiyonu, alzaymır, migren, göz enfeksiyonu, göz ağrısı ve epilepsi ilaçları bulunuyor. Bu ilaçlardan bazılarının Türkiye’de bir eşdeğeri de bulunmuyor.

FİRMADAN YAPILAN AÇIKLAMA 

Novartis İlaç Türkiye İletişim ve Hasta İlişkileri Direktörü Nilüfer Gürpınar Güner, bu konuyla ilgili Sözcü’ye açıklamada bulunurken, “Exelon, Trileptal ve Desferal isimli ürünlerimizin ülkemizdeki fiyatlarına bağlı olarak uzun süredir ciddi sıkıntılar yaşamaktayız. Mevcut ekonomik koşullara ve kur farklarına bağlı olarak ürünlerimizin bazı formlarının pazara sunumunu durdurmak zorunda kaldık” ifadelerini kullandı.

Güner, “Transdermal Flaster, Kapsül ve Oral Solüsyon formlarında piyasaya sunulan Exelon’un Transdermal Flaster ambalajlarının teminini Ağustos 2023’ten itibaren; Film Kaplı Tablet ve Oral Solüsyon formlarında piyasaya sunulan Trileptal’in Film Kaplı Tablet ambalajlarının teminini Temmuz 2023’ten; Desferal’in teminini ise Şubat 2024’ten itibaren olmak üzere devam ettirememekteyiz” dedi.

“Bu kararı alırken, alternatif tedavilerin mevcut olması ve/veya ürünlerimizin farklı formlarının erişimde kalması bizim için önemli bir kriter olmuştur” diye konuşan Güner, “Yaşanan süreçte karşılaşılan problemler ülkemiz sağlık otoriteleri ile paylaşılmış, ilgili başvurular yapılmış ve nihayetinde bahsi geçen ürünlerimizin tedarikinin devam ettirilemeyeceği bilgisi 4 Nisan 2023 tarihinde yetkili devlet kurumlarına iletilmiştir” ifadelerini kullandı.

Türkiye’de ilaç krizi tırmanıyor! 14 ilacın satışı durdu: Koah, epilepsi, alzaymır, migren…

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.