Ev kadınları için yeni emeklilik sistemi: Şartlar ne, ne zaman çıkacak?

Ev kadınları emeklilik sisteminin nasıl olacağını araştırıyor. Ev kadınları hangi şartlarda emekli olabilecek, şartlar neler?

Ev kadınları için yeni emeklilik sistemi: Şartlar ne, ne zaman çıkacak?

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan geçen günlerde katıldığı bir televizyon programda ev kadınlarının sigortalılığı ve emekliliği ile ilgili çalışmanın başladığını kamuoyuna duyurdu.

Milyonlarca ev kadını ise kendileri için hayati önemdeki bu emeklilik sisteminin nasıl olacağını merak ediyor. Bu sistemde ev kadınlarına emeklilik hakkı nasıl tanınacak, ev kadınları ne kadar prim ödeyecek, devlet ev kadınlarına nasıl bir destek sağlayacak… Tüm bu soruların yanıtları internette araştırılıyor.

Ekonomim'de yer alan habere göre, ev kadınları mevcut sistemde sosyal güvenlik sistemine dahil olup düzenli prim ödeyerek zaten emekli olabiliyor. Bugünkü asgari ücret üzerinden hesaplarsak, isteğe bağlı sigorta yaptıracak ev kadınları aylık en az 6 bin 400 TL prim ödeyecek. Primlerini yüksekten ödemek isteyenler ise aylık en fazla 48 bin TL üzerinden sigortalı olabilirler.

İsteğe bağlı sigorta yaptıran ev kadınları Bağ-Kur kapsamında değerlendiriliyor ve bu şartlara göre emekliliğe hak kazanıyorlar. İsteğe bağlı sigortalı olunduğunda emeklilik için 9 bin gün prim ödenmesi ve 58 yaşının doldurulması gerekiyor.

Ev kadınları için yeni emeklilik sisteminin farkı şu: Primin 3’te 1’ini devlet karşılayacak. Yani, ödenecek prime devlet desteği var. Bu destek, asgari ücret ile sınırlı olacak.

Hürriyeti yazarı Noyan Doğan bu noktaya kadar bugünkü sistemi özetledikten sonra yeni düzenlemeyle nelerin değişeceğini yazdı. Bugünkü asgari ücret üzerinden hesaplarsak, isteğe bağlı sigorta yaptırarak, aylık 6.400 lira prim ödeyecek ev kadınının, priminin 2.133 lirasını her ay devlet karşılayacak; böylece ev kadınının ödeyeceği aylık prim 4.267 liraya düşecek. Asgari ücret arttıkça devletin prim katkısı da bu oran da artacak.

Yeni yapılacak düzenlemelerden biri de Bağ-Kur’luların prim gün sayısının SSK’lılarla eşit hale getirilip; prim gün sayısının 9 bin günden, 7 bin 200 güne düşürülmesi. 

Bu şartlarda bugün BAĞ-KUR statüsünde 9.000 gün prim ödeyerek, 58 yaşında emekli olacak ev kadını, 7.200 prim günle (20 yıl) daha erken emekliliğe hak kazanmış olacak.

Peki geçmişte prim ödemiş, bir nedenden dolayı prim ödemeyi bırakmış ya da halen isteğe bağlı sigortalılığı süren ev kadınları yeni düzenlemeden yararlanabilecek mi? 

Çalışma henüz net değil ama yeni düzenlemenin hiçbir sigortası olmayan ev kadınlarını kapsayacağı ve prim desteğinin bu kişilere verileceği üzerinde duruluyor.

Ev kadınları için yeni emeklilik sistemi: Şartlar ne, ne zaman çıkacak?

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.