Rapor açıklandı! Siverek Belediyesi'nde usulsüzlük ve yandaş kayırma iddiaları…

DEM Parti Şanlıurfa Milletvekili Dilan Kunt Ayan, Siverek Belediyesi'nin 5 yıllık faaliyetlerini incelediği bir raporu kamuoyuyla paylaştı. Ayan, hazırladığı raporda Siverek Belediyesi'nin 5 yıllık faaliyetlerinin usulsüzlüklerle dolu olduğunu iddia etti.

Rapor açıklandı! Siverek Belediyesi'nde usulsüzlük ve yandaş kayırma iddiaları…

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) DEM Parti Şanlıurfa Milletvekili Dilan Kunt Ayan, , Siverek Belediyesi'nin 5 yıllık faaliyetlerini inceleyerek hazırladığı raporu kamuoyu ile paylaştı.  

Belediyenin faaliyetlerine ilişkin usulsüzlük yapıldığı iddialarından bulunan Ayan, hazırladığı raporu kamuoyuyla paylaşarak Siverek Belediyesi'nin faaliyetlerini şeffaf ve dürüst bir şekilde yürütmesi çağrısında da bulundu.

İşte Ayan’nın paylaştığı raporda yer alan iddialar:

 

“Siverek Belediyesi, 2024 yılı için 1 milyar 329 milyon TL'lik devasa gelir bütçesi talebini, belediye meclisinde şeffaf ve demokratik olmayan usullerle 2 günde apar topar geçirdi. Bu bütçe talebinin, 2019’daki bütçenin neredeyse 10 katıdır.

AKP ve ortakları dışındaki Belediye Meclisi üyelerinin verdiği önerge ve sorular dikkate alınmadan, usulsüz ve “dediğimiz olur” mantığıyla belediye yönetildi. Yasal olarak kurulması gereken Kent Konseyi kurulmadı.

Siverek Belediyesi bütün olarak yapması gereken pek çok iş ve hizmet alımını parçalara ayırdı, doğrudan temin yoluyla ihaleleri sürekli aynı kişilere ve firmalara verdi.

Yapılan doğrudan teminler, gerçek değerin yaklaşık üç katı fiyatına alındı. Halkın bütçesi yandaşa peşkeş çekildi. 

Siverek Belediyesi bakım onarım- tadilat belediyesine döndü. Bakım- onarım gideri altında olmayan işler yaptı gibi gösterildi, halkın bütçesi yandaşlara peşkeş çekildi. 

Bağlar’daki Taziye Evi caminin altında olmasına rağmen çatısı varmış gibi gösterilerek kâğıt üzerinde çatı tamiratı yapıldı,

Jeneratör tamirleri, Kültür Merkezi bakım onarım işleri tek firma ve tek kişi üzerinden yapıldı,

Hurdaya ayrılana araçlar kâğıt üzerinde bakım onarımı yapılmış gibi gösterildi.

Siverek Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü tarafından tadilat bakım ve onarım başlığında, aynı ürün aynı ay içerisinde farklı fiyatlar ile alındı. Örneğin; 50 ton soğuk asfalt Şubat ayında ton başı 1400 TL’den alınmışken, piyasada daha ucuz teklif verenler varken Mart ayında 3150 TL’den alındı.

Belediye hizmetleri için binek ve ticari araçlar demirbaş olarak satın alınmak yerine fahiş fiyatlarla birim bazlı yıllık kiralama yoluna gidildi. 2023 yılında sadece araç kiralamaya 40 milyon TL harcanarak halkın bütçesi talan edildi.

Yasa ve planlara göre 5 kat imar izni verilmesi gereken yerlere 12 kat imar izni verildi. Üstü örtülü menfaatler karşılığında, çarpık kentleşme ve tehlikeli yapılar meydana geldi.

2020 yılında HDP’li belediye meclis üyelerinin verdiği, deprem bölgesi olunması nedeniyle imar projelerinde depreme karşı tedbirler alınması, projelerin denetlenmesi ve depreme dayanıksız tarihi yapıların güçlendirilmesi önerileri reddedildi. 3 yıl sonra yaşanan deprem, belediyenin ihmali ortaya çıkardı. 

Son 5 yılda imar ve taşınmazlar alanında onlarca usulsüzlük yapıldı. Belediye yetkileri vasıf değiştirerek ranta açmak için kullanıldı. Örneğin; 

Karakoyun Yolu’ndaki Pazar Alanı olan yer Ticari Alan olarak değiştirildi, parsel parsel bölünerek satışa çıkarıldı.

Karpuzcu (Gundi Gavura)’da 1000 dönümlük Mesire Alanı, ticari alana çevrilip ranta açıldı.

İmar planında Siverek Vadisi Kent Ormanı olarak geçen arazi içinde Yap- İşlet- Devret modeliyle 50 dönümlük GES yapıldı.

Bölgenin en büyük hayvan pazarlarından biri olan Siverek Hayvan Pazarı’nın hâlâ ruhsatı alınmamıştır. Usulsüz ve yanlış planlar sonucu, hayvan pazarı için yapılıp ihale edilen hayvan pazarı pazardan uzak ve işlevsiz kaldı, buradaki tesis esnafı ve hayvancılar mağdur edildi.

Siverek merkezde alt yapı yapılacağı gerekçesiyle, tüm mahalleler caddeler sokaklar kazıldı. Yapılan bu kazılar zamanında kapatılmadı. Yollar köstebek yuvasına döndü. Uzun süreler açık kalan kazılar birçok kazalara sebep oldu.

Şehir içinde kaldırımlar kazılarak ve sökülerek tahrip edildi, var olan kaldırımlara elektrik panoları konularak kaldırımlar işlevsiz hale geldi, yayalar ve şehir içi trafiği tehlikeye atıldı. 

DEDAŞ’ın 2019 yılında enerji nakil hattını yerlatına almak için yaptığı kazılar nedeniyle yollar kullanılmaz hale geldi. Belediye, DEDAŞ’dan kazı kapatma ücreti aldığı halde yıllarca kazılar kapatılmadı.

Parklara, yollara trafolar, kaldırımlara elektrik panoları kapakları açık şekilde bırakıldı. Çocuk ve halk sağlığı tehlikeye atıldı.

Şehir içi engelli yolları ve kaldırımları düzgün yapılmadığı için engelli bireyler için sokağa çıkmak zulüm haline geldi.

Siverek köylerinin neredeyse tümünde, köy ve kırsal mahalle içi stabilize yollar yapılmadı. Kış aylarında köylüler evlerine, ahırlarına bile gidemez oldu, öğrenciler okullarına gidemedi. 

Siverek kırsal köylerinde bağlantı yolları bile yapılmadı. Köylüler toplu taşıma veya kendi araçlarıyla dahi kış aylarında toprak, çamur yollarda hayati risk altında yolculuk etti, hastaneye yetişemeyen hastalar oldu. 

Siverek Belediyesi’nin 2014’den beri her seçimde vaatlerde kullandığı Fırat İçme Suyu Projesi geçen 10 yıla rağmen tamamlanmadı. Buna rağmen, 31 Mart öncesi göstermelik bir açılış yapılacağı duyuruldu. 

Siverek merkez ve köylerinde halk günlerce susuz kaldı, 2024 yılında hâlâ taşıma su ile su ihtiyacını karşılayan köyler olduğu halde bu köylerde hiçbir çalışma yapılmadı. Pek çok köyün ise içme suyu şebekesi çürüdüğü ve ömrünü tamamladığı halde yenileme yapılmadı. Siverek halkının içme suyu sorunu çözülmedi.

AKP’li belediye tarafından Siverek halkı için kültürel değer niteliğindeki Şivan Perver ve Ahmet Arif büstleri tadilat gerekçesi ile söküldü. Yıllardır talep edilmesine rağmen büstler yerine konmadı, büstlerin fen işlerine bağlı hurdalıkta tutulduğu tespit edildi.

Engelli yurttaşlar için “Engelsiz Park“ ve toplu taşıma ve duraklarda engelliler için rampa yapılmadı. 

Kâr değil hizmet esaslı çalışması gereken Siverek Belediyesi Sosyal Tesisleri’ndeki hizmet ve ücretler piyasanın bile üzerinde tutularak, halka değil ranta göre işletildi.

Kadınlara özel yüzme havuzu açılma talepleri yıllardır kabul edilmedi.

Çocuklar için kültürel, sanatsal faaliyet alanları yok denecek kadar az ve olanlar yoksul halkın ulaşamayacağı kadar pahalı. 

 

AKP’li belediye gelir gelmez meclis çoğunluğuyla Kadın Müdürlüğü’nü kapattı. Muhalefetin sayısız talebine rağmen müdürlük açılmadı. Kadın-Aile Destek Birimi, erkek müdüre bağlandı.

Siverek Belediyesi personel sayısına baktığımızda 1 Kasım 2023 tarihi itibariyle kadın personel sayısı yalnızca %7’dir.

Kadın nüfusunun yüksek, kadın çalışma oranının düşük olduğu Siverek’te kadınlar için istihdam çalışmaları yok denecek kadar az ve sınırlı kaldı.  

Kadın zabıta personel eksikliği ve ihtiyacı nedeniyle verilen önergelere cevap olunmadı. 

HDP Parti belediye meclis üyelerinin, Siverek’te çalışan kadınlar için çocuk kreşi açılması talepleri kabul edilmedi.

HDP Parti belediye meclis üyelerinin yasal olarak gerekli olan Kadın ve Çocuk Evi ile Danışma Merkezleri açılması talepleri, bütçe yetersizliği ve proje kapsamı bahane edilerek reddedildi.

Hayvancılığın yüksek olduğu Siverek’te kadınlara iş istihdamı yaratmak için Süt İşleme Fabrikası kurulması talepleri reddedildi.”

 

 

 

 

 

 

Rapor açıklandı! Siverek Belediyesi'nde usulsüzlük ve yandaş kayırma iddiaları…

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.